ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις 28 Ιουνίου ξεκινούν τα 8α Νέμεα – Το πρόγραμμα, η ιστορία τους και ο ρόλος του Μίλερ

0

Στην Νεμέα θα διεξαχθούν και φέτος τα Νέμεα, αθλητικοί αγώνες που διεξάγονταν στην Νεμέα κατά την αρχαιότητα. Οι Νέμειοι Αγώνες καθιερώθηκαν σε άγνωστο μυθικό χρόνο από τον Ηρακλή μετά τον πρώτο του άθλο.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ Στέφανος Μίλερ, ο οποίος με την επιμονή του ανέδειξε το αρχαίο στάδιο, ήταν ο άνθρωπος που οργάνωσε την αναβίωση των Νέμεων, όταν η ανασκαφή ολοκληρώθηκε το 1991, με τους πρώτους αγώνες να γίνονται το 1996. Από τότε διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, την χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων

Τι είναι. Οι Νέοι Νέμεοι Αγώνες είναι μια προσπάθεια να αναβιώσουν αρχαίες εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες βασίζονταν, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, σε αθλητικές αναμετρήσεις. Θα υπάρχουν αγώνες δρόμου για ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο, ηλικίας τουλάχιστον 8 ετών. Είναι δυνατόν να συμμετάσχουν και παιδιά μικρότερης ηλικίας (άνω των 5 ετών), αλλά ΠΑΝΤΑ με ευθύνη των γονέων. Δεν προβλέπεται ανώτατο όριο ηλικίας. Οι αγώνες θα είναι απόστασης των 90 μέτρων, για τους οποίους οι δρομείς θα καταταγούν σε ομάδες ανά φύλο και ηλικία. Αυτοί θα αποτελέσουν το μακρύ ημερήσιο πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουν χιλιάδες θεατών, επίσης από ολόκληρο τον κόσμο. Εμβόλιμα στους αγώνες θα υπάρχουν μουσικά και χορευτικά δρώμενα από τοπικά συγκροτήματα. Στο τέλος της ημέρας θα γίνει αγώνας απόστασης 7,5 χιλιομέτρων — “Τα Βήματα του Ηρακλή”  — από τον αρχαίο Ναό του Ηρακλή στις Κλεωνές μέχρι το αρχαίο στάδιο της Νεμέας. Στόχος είναι μια διεθνής διοργάνωση, εμφορούμενη από το πνεύμα της συναδέλφωσης για όλους όσοι θα πατήσουν στην αρχαία γη, όπου πρωτοαναπτύχθηκε η έννοια της υποκατάστασης του πολέμου από αθλητικούς αγώνες.

Πού. Η Νεμέα βρίσκεται στη Ελλάδα, 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κορίνθου, στη βορειοανατολική περιοχή της Πελοποννήσου, στους πρόποδες των Αρκαδικών βουνών και σε υψόμετρο 340 μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Έχει μέσες θερμοκρασίες σχετικά χαμηλότερες από πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας και μπορούμε να προβλέψουμε ζεστό, αλλά όχι ιδιαίτερα ζεστό, καιρό κατά τη διάρκεια της 28ης Ιουνίου. Οι νύχτες μπορεί να είναι ψυχρές.

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο αρχαίο στάδιο που κατασκευάστηκε περί το 330 π.Χ. και βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του σημερινού χωριού Αρχαία Νεμέα. Όσοι πάρουν μέρος θα τρέξουν ξυπόλυτοι και θα περιβληθούν λευκό ένδυμα (θα φορέσουν αρχαίο χιτώνα αντί να είναι γυμνοί, όπως στην αρχαιότητα) στο πρώτο γνωστό στην ιστορία της ανθρωπότητας κτίριο που ταυτίστηκε με αποδυτήριο.

Θα περάσουν μέσα από την αρχαία στοά, προσέχοντας να μη καταστρέψουν τις επιγραφές που έχουν χαραχτεί στους τοίχους της από αθλητές 2.300 χρόνια πριν και να μη προσθέσουν δικά τους ίχνη στο αρχαίο μνημείο. Πριν την έξοδο της στοάς κάθε συμμετέχων/συμμετέχουσα θα περιμένει να ακούσει το όνομά του/της από τον κήρυκα, για να βγει τρέχοντας στο στίβο.

Οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν στο περίκλειστο άκρο του στίβου μαζί με τους μαυροφορεμένους – όπως στην αρχαιότητα – κριτές και θα πάρουν κλήρο από ένα κράνος για να διαλέξουν διάδρομο. Θα πάρουν τη θέση τους στην αρχαία λίθινη αφετηρία, βάζοντας τα δάκτυλα των ποδιών τους στις ίδιες αρχαίες αυλακώσεις που έβαζαν τα δικά τους και αρχαίοι αθλητές. Με το παράγγελμα, τα σχοινιά θα πέσουν στο έδαφος και θα αρχίσει ο αγώνας. Αυτοί που θα ξεκινήσουν πρόωρα θα ραβδιστούν δημόσια από τους κριτές, όπως συνέβαινε και στην αρχαιότητα.

Ο νικητής κάθε σειράς θα πάρει μια ταινία γύρω από το κεφάλι του και ένα κλαδί φοινικιάς – επίσης όπως στην αρχαιότητα. Στο τέλος της ημέρας όλοι οι νικητές θα στεφανωθούν με αγριοσέλινο, όπως συνέβαινε στους Νέμεους Αγώνες πριν από 2300 χρόνια και πλέον.

Στο μεταξύ οι θεατές, περιλαμβανομένων και εκείνων που έτρεξαν ή θα τρέξουν αργότερα, θα είναι διασκορπισμένοι γύρω από το στάδιο. Μερικοί θα ακουμπούν στα λίγα λίθινα εδώλια και άλλοι σε σύγχρονα καθίσματα, οι περισσότεροι όμως θα κάθονται πάνω σε χαλάκια ή κουρελούδες στρωμένες στις πλαγιές του σταδίου, όπως γινόταν κατά παράδοση και στην αρχαιότητα.

Πότε. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 29 Ιουνίου του 2024.

Για την οικονομική ενίσχυση της οργάνωσης των αγώνων έχει οριστεί η καταβολή του ποσού των 5€ κατά την άφιξη των συμμετεχόντων στο στάδιο. Οι συμμετέχοντες πρέπει να βρίσκονται έξω από το αρχαίο αποδυτήριο στις 8.00 η ώρα το πρωί της 29ης Ιουνίου 2024, για να μάθουν την ακριβή ώρα που θα τρέξουν, εκτός και αν τους έχει ήδη γνωστοποιηθεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email).

Οι συμμετέχοντες στους αγώνες ηλικίας κάτω των 18 ετών, που δεν θα συνοδεύονται από γονέα ή κηδεμόνα, θα πρέπει να επιδείξουν έγγραφη γονική συγκατάθεση για τη συμμετοχή τους. Αυτοί θα είναι υπό την επίβλεψη δασκάλων των τοπικών Σχολείων όλη την ημέρα της 29ης Ιουνίου.

Ιατρική υποστήριξη. Υπάρχουν πολλοί γιατροί στην εγγύς περιοχή της Νεμέας και το Κέντρο Υγείας Νεμέας απέχει από το αρχαίο στάδιο 4 περίπου χιλιόμετρα. Επιπροσθέτως, θα υπάρχει δυνατότητα επί τόπου παροχής πρώτων βοηθειών όλη την ημέρα της 29ης Ιουνίου.

ΗΜΕΡΑ 1η Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

 • 17:00 Ναός του Νεμείου Διός στην Αρχαία Νεμέα
 • 17:15 Σάλπισμα αναγγελίας έναρξης της εκδήλωσης
 • 17:15 Η χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συνοδεία μουσικών οργάνων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Καρούζου Δημητρίου, Δικηγόρου και καθηγητή μουσικής, θα υποδεχθεί τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση με ύμνους και τραγούδια.
 • 17:55 Καλωσόρισμα και ομιλίες προσκεκλημένων επισήμων.
 • 17:55 Πρώτη παρουσίαση σε παγκόσμιο επίπεδο του « Ύμνου στον Αθλητή», σε ποίηση Κωστή Παλαμά, μελοποιημένου από τη διεθνώς βραβευμένη συνθέτη Πηγή Λυκούδη. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική και τη Χορωδία του Δήμου Νεμέας, υπό τη Διεύθυνση της αρχιμουσικού Δρ. Γιαννακοπούλου Γεωργίας.
 • 19:00 Κήρυξη έναρξης της 8ης Αναβίωσης των Νέμεων Αγώνων από επίσημο/η προσκεκλημένο/η.
 • 19:00 Στέψη της Νεμέας από την ιερή εκεχειρία (Ολιγόλεπτο θεατρικό δρώμενο).

Τελετή αφής φλόγας και απαγγελία του Ύμνου της Νεμέας από τον συγγραφέα και ποιητή Μπουχούτσο Γεώργιο και του «Ύμνου των Νέμεων Αγώνων» από τη φιλαρμονική του Δήμου Νεμέας.

 • 19:20 Ύμνος του Σείκιλου από τη Σοπράνο Ζαβίτσα Μαρία και 1ος Ορφικός Ύμνος (Ύμνος στον Απόλλωνα) από τον μουσικό Κλεόπα Αθανάσιο, συνοδεία αρχαίας λύρας.
 • 19:25 Μεταφορά της φλόγας στο Αρχαίο Στάδιο της Αρχαίας Νεμέας, συνοδευόμενη από λαμπαδηδρόμους αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου Νεμέας και από το Λύκειο Ελληνίδων Κιάτου, οι κοπέλες του οποίου ντυμένες ιέρειες θα πλαισιώσουν όλη την εκδήλωση.
 • 19:55 Αφή του Βωμού από την Ανδριάνα Μούλου, μαθήτρια και διακεκριμένη αθλήτρια του shotokan karate, με Ελληνικές, πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες διακρίσεις.
 • 20:00 Παρουσίαση αφηγήματος του Πίνδαρου από την Dianne de Laet, συνοδεία άρπας.
 • 20:05 Εθνική Λυρική Σκηνή:

Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει τη μουσική παράσταση «Ηρακλής μαινόμενος», βασισμένη στο ξεχωριστό έργο «Ηρακλής» του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, με τη συμμετοχή 21μελούς μουσικού συνόλου.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Κουμεντάκης.

Συντελεστές παράστασης:

 Μεταφράσεις: Λένια Ζαφειροπούλου
 Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
 Ερμηνεύουν: Μυρσίνη Μαργαρίτη (υψίφωνος), Έλενα Μαραγκού (μεσόφωνος), Χρήστος Κεχρής (τενόρος), Μάριος Σαραντίδης (βαθύφωνος).

Ως αφηγήτρια εμφανίζεται η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

21:00 Τέλος πρώτης ημέρας.

ΗΜΕΡΑ 2η Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Χώρος: Αρχαίο Στάδιο Αρχαίας Νεμέας
07:00 Αγώνες δρόμου ενός σταδίου
10:30 Παρουσίαση οπλιτοδρομιών.
12:00 Επίδειξη Παγκρατίου Αθλήματος από την Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος
18:00 Αγώνας δρόμου 7.500 μ. « Στα βήματα του Ηρακλέους»
19:30 Τελετή Λήξης παρουσία επισήμων προσκεκλημένων και Πρέσβεων διαφόρων χωρών.
Απονομή επάθλων στους νικητές και τις νικήτριες των αγώνων και παρουσίαση
του «Ύμνου στον αθλητή» του Κωστή Παλαμά, σε μουσική Πηγής Λυκούδη.

ΗΜΕΡΑ 3η Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

11:00 Εκδήλωση προς τιμήν του Στέφανου Μίλλερ.
Χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Νεμέας

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες επίσημων προσκεκλημένων (φίλων και
συνεργατών του αειμνήστου) με μουσικές παρεμβάσεις από την παιδική και
νεανική χορωδία συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Νεμέας.

Σημείωση: Οι ώρες στο παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικές και ενδέχεται να υπάρξουν μικρές διαφοροποιήσεις.

Η 8η Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτιστικής Διπλωματίας (IACD: Uppsala – Sweden)

Στο Κιάτο σήμερα το ΠΑΣΟΚ με Γερουλάνο και τρεις ευρωβουλευτές

Previous article

(VIDEO) Πέθανε ο Τάσος Μπιρσίμ, ο σκηνοθέτης του Ανδρέα Παπανδρέου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.