ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τέμπη: Οι επικεφαλής των εταιρειών της σύμβασης 717 κατηγορούνται για «εγκληματικό σχεδιασμό»

0

Αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717, δεν θα είχαν συμβεί τα Τέμπη, συμφωνούν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές. Ποιος όμως έφταιξε που δεν ολοκληρώθηκε;

Το Reporters United αποκαλύπτει πως η Ευρωπαία Εισαγγελέας κατηγορεί για «εγκληματικό σχεδιασμό» τους

  • Δημήτρη Κούτρα (πρώην διευθυντή της Άκτωρ),
  • Αλέξανδρο Εξάρχου (επικεφαλής του ομίλου Intrakat – Άκτωρ) και
  • Σταύρο Βλάχο, διευθυντή της πολυεθνικής Alstom.

Όπως λέει «Με πειθώ, φορτικότητα, προτροπές και παραινέσεις» προκάλεσαν στους «υπαλλήλους της ΕΡΓΟΣΕ την απόφαση να τελέσουν την πράξη της απάτης».

Από τα τέλη του 2023, η Ευρωπαία Εισαγγελέας (ένας σχετικά νέος ευρωπαϊκός θεσμός με εισαγγελικές εξουσίες εντός των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) έχει ασκήσει ποινικές διώξεις «εις βάρος 23 υπόπτων για εγκλήματα που αφορούν σιδηροδρομικά συστήματα Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης». Οι σοβαρές κατηγορίες αφορούν τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717 — της σύμβασης η οποία, κατά τις ελληνικές και ευρωπαϊκές εισαγγελικές αρχές, αν είχε εκτελεστεί, δεν θα είχε συμβεί η τραγωδία στα Τέμπη.

Ήδη από τον Ιούνιο του 2023, όπως αποκάλυψε το Politico, είχε προβεί και σε μία άλλη ενέργεια, με τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον: Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, διαπίστωσε πως «προέκυψαν υποψίες σχετικά με φερόμενα ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν από πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης», κατονομάζοντας δύο υπουργούς Μεταφορών: τον Χρήστο Σπίρτζη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019) και τον Κώστα Αχ. Καραμανλή της κυβέρνησης ΝΔ (2019-2023). Αλλά ως γνωστόν προσέκρουσε στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και υποχρεώθηκε να μεταβιβάσει την ευθύνη της συνέχισης των ερευνών στη Βουλή.

Βασικά σημεία της δίωξης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο. Το Reporters United αποκαλύπτει σήμερα τρία πρόσθετα δεδομένα της υπόθεσης, εξαιρετικά κρίσιμα στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου και της διερεύνησης της τραγωδίας στα Τέμπη:

  • Τα ονόματα των τριών κατηγορούμενων και επικεφαλής των εταιρειών Άκτωρ και Alstom, οι οποίοι διώκονται επειδή με τις πράξεις τους εμπόδισαν την εκτέλεση της σύμβασης 717.
  • Τις εγγυήσεις που τους επιβλήθηκαν προκειμένου να αποφύγουν την προφυλάκιση.
  • Και τα εδάφια από το κατηγορητήριο τα οποία εξειδικεύουν και εξηγούν τις ευθύνες που αποδίδονται στον καθένα τους από την Ευρωπαία Εισαγγελέα.
Οι αξιόποινες πράξεις που εντόπισε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Πηγή: Σχέδιο κατηγορητηρίου.

Τρία βαριά – αλλά αδημοσίευτα – ονόματα 

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι οι:

Δημήτρης Κούτρας: Ιστορική προσωπικότητα του κλάδου των κατασκευών, καθώς ήταν για δεκαετίες διευθυντής και κατόπιν μέτοχος της Άκτωρ την εποχή που η εταιρεία ελεγχόταν από την οικογένεια Μπόμπολα και κυριαρχούσε στα δημόσια έργα.

Αλέξανδρος Εξάρχου: Ακόμα άγνωστος στο πλατύ κοινό, σήμερα είναι ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της χώρας, καθώς μαζί με τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη μετέχει στο επενδυτικό σχήμα που κυριαρχεί στις κατασκευές (Άκτωρ, Intrakat) ενώ έχει σημαντικές συμμετοχές στα ΜΜΕ (τηλεοπτικοί σταθμοί Action 24 και Attica) και ελέγχει δύο τράπεζες (Αττικής και Παγκρήτια).

Σταύρος Βλάχος: Από το 2009 επικεφαλής στην Ελλάδα της Alstom, γαλλικής πολυεθνικής με παρουσία σε 63 χώρες και τζίρο το 2023 16,5 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής των εταιρείων της σύμβασης 717 και κατηγορούμενοι από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Από τα αριστερά, Δημήτρης Κούτρας (πρώην Άκτωρ), Αλέξανδρος Εξάρχου (Άκτωρ-Intrakat), Σταύρος Βλάχος (Alstom).

Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Κούτρας, πρώην διευθυντής της Άκτωρ, και ο κ. Εξάρχου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, παρουσιάστηκαν στην Ευρωπαία Ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα για να απολογηθούν για το ρόλο τους στη σύμβαση 717 για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στον κ. Κούτρα επιβλήθηκε εγγύηση ενός εκατ. ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ στον κ. Εξάρχου εγγύηση 500.000 ευρώ χωρίς απαγόρευση εξόδου.

Η μακροχρόνια κόντρα μεταξύ των δύο στελεχών συνεχίζεται και τώρα που βρίσκονται κατηγορούμενοι από κοινού.

Στους κυρίους Κούτρα και Εξάρχου προσάπτεται η κατηγορία περί «εγκληματικού σχεδιασμού», το ίδιο και στον κ. Σταύρο Βλάχο, διευθυντή της Alstom Ελλάδος.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Reporters United, οι κύριοι Κούτρας και Εξάρχου αρνήθηκαν ότι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση της σύμβασης 717 είχαν ως αποτέλεσμα την πολύνεκρη μετωπική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, τον Φεβρουάριο του 2023.

Ο κ. Βλάχος απάντησε δια του γραφείου τύπου της Alstom στη Ρουμανία ότι η εταιρεία δεν σχολιάζει δικαστικές υποθέσεις σε εξέλιξη και συνεργάζεται με τις αρχές.

Το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους τους κατηγορουμένους. Το Reporters United αποφάσισε να αναφερθεί σε αυτούς ονομαστικά γιατί πρόκειται για ισχυρά πρόσωπα του δημόσιου βίου εμπλεκόμενα σε μία υπόθεση στην οποία προφανώς διακυβεύεται το δημόσιο συμφέρον.

Δείτε αναλυτικά τo άρθρo της Ευρυδίκη Μπερσή στους Reporters United ΕΔΩ

Τέλος τα μετρητά στις συναλλαγές μας – Το πρόστιμο αν πληρώσετε μετρητοίς

Previous article

Σκάνδαλο υποκλοπών: Κινείται νομικά ο Ανδρουλάκης, πυρ ομαδόν από ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά 

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.