ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχεται καύσωνας και στις τιμές του ρεύματος

0

Αυξήσεις στο ρεύμα και μάλιστα σημαντικές προοιωνίζεται η κλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών για τα κυμαινόμενα τιμολόγια του Ιουλίου, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την αύξηση της ζήτησης.

Αν διατηρηθούν οι σημερινές τάσεις, η νευρικότητα στο φυσικό αέριο, και η υψηλή κατανάλωση που βάζει στο σύστημα για περισσότερες ώρες τις ακριβές θερμικές μονάδες, στελέχη της αγοράς προβλέπουν πράσινα τιμολόγια στα 18 λεπτά ανά κιλοβατώρα ή και ακόμη πιο πολύ. Δηλαδή αυξήσεις 30% έναντι μέσης τιμής 15 σεντς τον Ιούνιο, εφόσον φυσικά η ΔΕΗ, δεν απορροφήσει σημαντικό μέρος του κόστους, όπως έκανε και στις αρχές του μήνα.

Ακόμη όμως και σε αυτή τη περίπτωση, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακριβό καλοκαίρι, με κίνδυνο οι αυξήσεις να ακυρώσουν τα θετικά οφέλη από τις πτωτικές τιμές τους πρώτους μήνες της χρονιάς.

Στο μέτωπο της ζήτησης, τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας δείχνουν ότι στις αρχές Ιουνίου η αιχμή κυμαίνονταν γύρω στις 7.500 MWh, όταν σήμερα θα φτάσει τις 9.200 MWh, δηλαδή καταγράφεται μια αύξηση άνω του 20%.

Στο μέτωπο της χονδρεμπορικής τιμής, το Μάιο έκλεισε κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 80 ευρώ / MWh, όταν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου κινείται στα 102 ευρώ, γεγονός που συνδέεται τόσο με το φυσικό αέριο, όσο και με τη χαμηλή συμμετοχή των αιολικών. Σήμερα για παράδειγμα, παρά τις συνθήκες καύσωνα, το καύσιμο που κρατά τα ηνία στο ενεργειακό μείγμα είναι το φυσικό αέριο, με δεύτερες τις ΑΠΕ, καθώς επικρατούν συνθήκες άπνοιας.

Συμμετέχουν με ποσοστό 60% το μεσημέρι με την πληθώρα των φωτοβολταϊκών, αλλά πέφτουν στο 17% τις βραδινές ώρες, λόγω της απουσίας των αιολικών. Και προφανώς όσο περισσότερες ώρες μπαίνουν στο σύστημα οι θερμικές μονάδες, τόσο επηρεάζονται ανοδικά οι χονδρεμπορικές τιμές.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ: Κλείστε θέση για ιαματικά μπάνια στην Αιδηψό με το ΚΑΠΗ

Previous article

Ο παγκόσμιος χάρτης του κρασιού επανασχεδιάζεται – Εμείς στην Ελλάδα τι κάνουμε;

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.