Οι προδιαγραφές του (ολο)πέτρινου οικοδομήματος ήσαν ανώτερες αυτού του εικοστού πρώτου αιώνα!
Χτίστηκε πριν από έναν αιώνα (1925), στο χωριό Κεφαλάρι της Στυμφαλίας, με τη βοήθεια χωριανών, που είχαν μεταναστεύσει στις άκρες του κόσμου, κυρίως Αμερική, Αυστραλία, Καναδά, Γερμανία. Το χωριό τότε αριθμούσε χίλιους διακόσιους κατοίκους, ένα χωριό της ορεινής Κορινθίας. Οι προδιαγραφές του (ολο)πέτρινου οικοδομήματος ήσαν ανώτερες αυτού του εικοστού πρώτου αιώνα!
Ωσπου ήλθε η αστυφιλία ή η αναγκαστική, εξωτερική και εσωτερική, μετανάστευση [εμφύλιοι και λοιπά] και τα παιδιά χάθηκαν! Τέλη του εικοστού αιώνα το σχολείο έπαψε να λειτουργεί! Τώρα παραμένει έρημο κι εγκαταλελειμμένο να θυμίζει στους παλιούς περασμένα μεγαλεία αλλά και να αφήνει αδιάφορους τους νεότερους, όπως επίσης και τη δημοτική αρχή, η οποία, απλώς, επισκεύασε τη σκεπή του για να μην καταστραφεί ολοσχερώς.
Εγινε, λένε, μια προσπάθεια να καταστεί κέντρο εκπαίδευσης του ημιορεινού όγκου [περιοχή Στυμφαλίας του Δήμου Σικυωνίων] αλλά στην τελική ψηφοφορία, λένε πάλι, ένας δημοτικός σύμβουλος, από το χωριό μάλιστα όπου είναι το σχολείο, αρνήθηκε να επικυρώσει την απόφαση. Να σκεφτεί κανείς ότι το σχολείο –και το Λύκειο που στεγάζεται στο αμέσως διπλανό χωριό– φαντάζει, έστω καθ’ υπερβολήν, παράπηγμα [παράγκα].
Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα κόσμημα, για ένα στολίδι της περιοχής, που πολλοί δήμαρχοι θα ζήλευαν να το έχουν στην επικράτειά τους. Ο νυν δήμαρχος δεν φαίνεται να αδιαφορεί πλήρως, αλλά δεν φροντίζει, με κάθε δυνατό τρόπο, να καταστεί κέντρο εκπαίδευσης ή, τουλάχιστον, να γίνει μία μονάδα πλήρους πολιτισμικής εκπαίδευσης.
Το κτίριο μπορεί να φιλοξενήσει τα πάντα: Σχολείο, Γυμνάσιο, Λύκειο, εκθέσεις, χορούς, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις· τα πάντα όταν λέμε το εννοούμε. Εννοώ επίσης ότι πρέπει και το υπουργείο Πολιτισμού να στέρξει να δείξει ενδιαφέρον για υπέροχες μελλοντικές χρήσεις αυτού του κτιρίου. Βεβαίως και αρέσκονται να καθεύδουν οι υψηλά ιστάμενοι, αλλά, νομίζω, είναι ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η άρτι εκλεγείσα πρόεδρος του χωριού δεν αδιαφορεί. Οψόμεθα.
Πηγή:www.alfavita.gr
Comments