Δύο ανθρώπινες ζωές, καμένα σπίτια, καμένο παρθένο δάσος και τεράστιες γεωργικές εκτάσεις καταστράφηκαν από την πυρκαγιά στη δυτική Κορνιθία. Οι γεωργικές εκτάσεις ήταν ελαιοκαλλιέργειες με τις ποικιλίες μανάκι, κορωνέικη και χονδροελιά Μεγαρίτικη, καθώς επίσης και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες όπως μηλιές, ροδιές, εσπεριδοειδή και λίγες αμπελοκαλλιέργειες.
Η συνολικά καμένη έκταση (δασική και γεωργική), υπολογίζεται στα 65.000 στρέμματα, όπως δείχνουν τα στοιχεία από αρκετές πηγές (βλ. απεικόνιση από την ευρωπαϊκή πλατφόρμα «Κοπέρνικος»).
Η ηρτημένη παραγωγή ήταν καλή στην περιοχή, λέει στο olivenews.gr ο κ. Βασίλης Δήμας, διαχειριστής της επιχείρησης biodimas.gr, ή αλλιώς «Βιολογικοί Ελαιώνες Δήμας» μιας οικογενειακής επιχείρησης 5 γενεών, η οποία ασχολείται με την ελαιοκαλλιέργεια από τα μέσα του 19ου αιώνα. Η οικογένεια Δήμα έχει ελαιόδεντρα άνω των 150 ετών στα κτήματά της και η επιχείρηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια, μέσα από τη χρήση μεθόδων που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
Ο κ. Δήμας μιλά για μια τεράστια οικολογική καταστροφή καθώς έκαψε και παρθένο δάσος όπου δεν είχε καεί στο παρελθόν και αναφέρεται στα δύο ανθρώπινα θύματα και τις ζημιές σε ιδιοκτησίες (σπίτια κ.α.). Ως προς την ελαιοκαλλιέργεια, αναφέρει ότι η συγκομιδή, σε όσα δέντρα έχουν απομείνει στο νομό, θα ξεκινήσει μετά τις 15 Οκτωβρίου. Επί του παρόντος, λόγω της ανομβρίας και του ήπιου χειμώνα, η παραγωγή δεν φτάνει στις μέγιστες αποδόσεις της, καθώς το 70-80% της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή είναι ξερική. Το νερό είναι ακριβό και οι κλιματικές συνθήκες δεν βοήθησαν, λέει ο κ. Δήμας.
Η επιχείρησή biodimas.gr εμφιαλώνει βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από την έκθλιψη καρπού των ιδιόκτητων κτημάτων αλλά και από ελιές που αγοράζει από συνεργαζόμενους παραγωγούς της περιοχής. Το τυποποιημένο προϊόν της, εξάγεται κατά συντριπτικό ποσοστό (95%) στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία.
Εκπρόσωπος του ελαιοτριβείου Ντρες που βρίσκεται μεταξύ Ξυλοκάστρου και Αιγείρας, ανέφερε στο olivenews.gr ότι οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες στην ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής, ενώ υπάρχει και μεγάλη καταστροφή στα εσπεριδοειδή.
Την ίδια εικόνα, μας περιγράφει και η κυρία Ζωή Μπαχταλιά, διαχειρίστρια του ελαιοτριβείου Μεγαέλαιον Ζωής στο Ζευγολατειό ενώ μιλά και για το έντονο πρόβλημα της λειψυδρίας σε όλη την περιοχή. «Έφτασαν στην πηγή και δεν ήπιαν νερό» οι παραγωγοί της περιοχής μας, προσθέτει. «Η συγκομιδή θα ξεκινούσε στις 15-20 Οκτωβρίου, αλλά η πυρκαγιά δεν άφησε τίποτα, έχουν καεί όλα, δεν υπάρχει πράσινο πουθενά».
πηγή: olivenews.gr
Comments