ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξανά μανά ο δρόμος Νεμέα Κιάτο – Θα περνάει λέει δίπλα από το Φράγμα Ασωπού!

0

Δεν ξέρουμε πως να το χαρακτηρίσουμε. Μας δουλεύουνε; Δουλευόμαστε μεταξύ μας; Πάντως η είδηση πως δόθηκε έγκριση (;) των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών, για ένα νέο (;;;) οδικό έργο στην Κορινθία και πιο συγκεκριμένα για το έργο της σύνδεσης Νεμέας – Κιάτου παρά το φράγμα Ασωπού, μοιάζει λίγο αστεία. Ειδικά αυτή η αναφορά, “παρά το Φράγμα Ασωπού” για το στοιχειωμένο έργο που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και μερικά χρόνια στην τύχη του, μοιάζει να προκαλεί διπλά. 

Κι αυτό γιατί το ίδιο αυτό έργο έχει ουσιαστικά αναγγελθεί σε διάφορες φάσεις από δύο νομάρχες (Μανωλάκη και Ταγαρά) και τρεις περιφερειάρχες (Τατούλη, Νίκα και τώρα Πτωχό), έρχεται δε (ως ιδέα) από… τον περασμένο αιώνα και την θητεία του Άγγελου Μανωλάκη στην Νομαρχία Κορινθίας.

Αλλά οι βάσεις για το έργο μπήκαν τον Ιανουάριο του 2006. Τότε ήταν που έλαβε χρηματοδότηση, επί Νομαρχίας Νίκου Ταγαρά, ο οποίος προχώρησε στην δημοπράτησή του τον Ιούνιο του ίδιου έτους, με τις εργασίες να ξεκινούν τον Σεπτέμβριο. Πολύ γρήγορα δηλαδή. Το τμήμα που κατασκευάστηκε (το μόνο μέχρι σήμερα που έχει κατασκευαστεί) ήταν το τμήμα Νεμέα – Δάφνη, μήκους 6 χιλιομέτρων, με προϋπολογισμό 5,2 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο τμήμα ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2009, αλλά από εκεί θα έπρεπε να ξεκινήσει ο παράπλευρος δρόμος του Φράγματος Ασωπού…

Όμως τα γρανάζια των μνημονίων μπλόκαραν το έργο, αφού δεν υπήρχαν χρήματα. Ωστόσο η πιο σημαντική αιτία που σταμάτησε ήταν ότι πλέον έπρεπε να γίνει νέα χάραξη, που να περιλαμβάνει και το Φράγμα Ασωπού, αφού ο δρόμος, όπως είπαμε, εφάπτονταν του φράγματος, ή καλύτερα θα το «περικύκλωνε». Εδώ υπήρχαν δύο σκέψεις. Η μία ήταν ο δυτικός περιμετρικός άξονας προς τα Μποζικοχώρια και ο άλλος ο ανατολικός περιμετρικός άξονας προς την Στιμάγκα. Ο πρώτος ήταν πιο κοντινός αλλά είχε μεγαλύτερες δυσκολίες, ενώ κατά κάποιες εκτιμήσεις μπορεί να χρειάζονταν ακόμα και σήραγγες σε ορισμένα σημεία. Ο δεύτερος ήταν πιο βατός, αλλά πιο μακρινός.

Εδώ είναι ο χάρτης που εξέδωσε η Περιφέρεια, ο οποίος περιγράφει την αρχική χάραξη του δρόμου (με γκρι χρώμα). Πλέον θα πρέπει να υπάρξει νεότερη χάραξη είτε προς την Στιμάγκα είτε προς Τιτάνη Γονούσα

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε πέσει ούτε χαλίκι, το έργο παρέμενε σταθερά στο ΕΣΠΑ, όπως θα δείτε στην φωτογραφία, από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, όπου καταχωρίζονται τα δεδομένα που αφορούν στα επιχειρησιακά προγράμματα του (ΕΣΠΑ)

Αλλά ό,τι εγκαταλείπεις σε εγκαταλείπει κι έτσι στα μέσα Μαρτίου 2015 παρουσιάστηκαν κατολισθήσεις στα πλευρά του δρόμου. Τότε ήταν που ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Γιώργος Δέδες, έκανε αναφορά και πάλι για «χρηματοδότηση με 2.600.000 ευρώ της μελέτης χάραξης του δρόμου Νεμέας – Κιάτου, ενταγμένου σε ένα ευρύτερο σχέδιο σύνδεσης των δύο αυτοκινητοδρόμων Κορίνθου-Τρίπολης και Κορίνθου-Πατρών. Μια μελέτη όμως που δεν έγινε ποτέ.

Το 2020 το έργο επέστρεψε με την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν οι δύο δήμοι με την Περιφέρεια για την δημοπράτηση της οριστικής μελέτης της νέας χάραξης του δρόμου. Και πέντε (!!!) χρόνια αργότερα, τον Φερουάριο 2025 μας λένε πως “δόθηκε έγκριση (;) των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών”.

Το 2020 το korinthia.net.gr είχε κάνει αυτοψία στο έργο, όπως ήταν τότε…

 

Περιγραφή του έργου

Η υπό μελέτη νέα συνδετήρια οδός Νεμέας-Κιάτου, παρά το φράγμα Ασωπού, αναπτύσσεται εντός των Καλλικρατικών Δήμων Νεμέας και Σικυωνίων, στην ΠΕ Κορινθίας, στη Βορειανατολική Πελοπόννησο, και ουσιαστικά πρόκειται για οδό μήκους περί των 15,08 χιλιομέτρων με αφετηρία στο ύψος του οικισμού Δάφνη και πέρας το κόμβο της Φιλιάντρας στην Επαρχιακή Οδό 02. Το τελευταίο τμήμα από το Κρυονέρι μέχρι το κόμβο αποτελεί υπό κατασκευή τμήμα μήκους 1,0 km βελτίωσης της υφιστάμενης Επαρχιακής Οδού 14.

Η όδευση που ακολουθεί η προτεινόμενη οδός  διέρχεται συνολικά από τρεις δήμους και από 8 Τοπικές Κοινότητες (ΤΚ).

Η αποκριάτικη αυλαία άνοιξε στο Λουτράκι – Οι 2 βασίλισσες των καρναβαλιών (foto)

Previous article

Επίδομα ανεργίας: Πόσους αφορά και πώς θα υπολογίζεται – Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο σύστημα και τα ποσά

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.