Ύστερα από διακοπή εργασιών σχεδόν τεσσάρων ετών, το εργοτάξιο κατασκευής του Φράγματος Ασωπού Κορινθίας ζωντάνεψε και πάλι τις τελευταίες ημέρες, καθώς η επανέναρξη των εργασιών είναι γεγονός.
Το φράγμα επισκέφθηκαν, σήμερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, μαζί με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, δημάρχους του νομού και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Το φράγμα κατασκευάζεται στην κοίτη του ποταμού σε απόσταση 4 χλμ. ΒΔ της Στιμάγκας και 2 χλμ. ΝΑ του Παραδεισίου και αποσκοπεί στη δημιουργία ταμιευτήρα με ωφέλιμο όγκο ύδατος 25,6 εκατομμυρίων κυβικών εκατοστών, ο οποίος θα καλύπτει την άρδευση έκτασης, περίπου 50.000 στρεμμάτων.
Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει, εκτός από την κατασκευή του χωμάτινου φράγματος ύψους 68 μ., επιπλέον, την κατασκευή σήραγγας εκτροπής συνολικού μήκους 440 μ. περίπου, Πύργου Υδροληψίας ύψους 29 μ., πλευρικό μετωπικού Υπερχειλιστή μήκους 80 μ., λεκάνης ηρεμίας, αγωγού υδροληψίας μήκους 4.100 μ., καθώς και των οδών επιτήρησης του αγωγού και αποκατάστασης της πρόσβασης των οικισμών Παραδεισίου και Στιμάγκας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 54,6 εκατ. ευρώ, μαζί με τις συμπληρωματικές συμβάσεις.
Με αφορμή τη λειτουργία του εργοταξίου ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, δήλωσε: «Το Φράγμα Ασωπού είναι το σημαντικότερο αρδευτικό έργο στον νομό Κορινθίας. Με χαρά σας ενημερώνω πως έχουμε επανέναρξη των εργασιών. Ένα δύσκολο τεχνικά έργο, αλλά απολύτως απαραίτητο, το οποίο θα ποτίσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πεδινής, κυρίως, Κορινθίας, το οποίο αναμένουμε πάρα πολλά χρόνια, καθώς έχει πολλές καθυστερήσεις και τεχνικές δυσκολίες. Δεν είναι μέρα πανηγυρισμού, σε καμία περίπτωση. Είναι, όμως, ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να συνειδητοποιήσουμε ότι η επανέναρξη των εργασιών είναι μία πραγματικότητα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το φράγμα το συντομότερο».














Comments