
Η ταινία «La Route de Corinthe» (Ο Δρόμος της Κορίνθου, 1967) του σημαντικού σκηνοθέτη της Nouvelle Vague Κλοντ Σαμπρόλ γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, την περίοδο Μαΐου–Ιουλίου 1967, στους πρώτους μήνες της δικτατορίας. Εκείνη την εποχή η χώρα αποτελούσε ελκυστικό προορισμό για ξένες παραγωγές, χάρη στο φυσικό της τοπίο, το ευνοϊκό κλίμα και το έμπειρο διαθέσιμο κινηματογραφικό προσωπικό. Εκπληκτικά πλάνα από έναν αγνώριστο Ισθμό στους τίτλους αρχής της ταινίας

Κομβικό ρόλο στην οργάνωση των γυρισμάτων είχε ο Μαξ Ρόμαν, πολύγλωσσος και αξιόπιστος παραγωγικός συντελεστής, που στήριξε πολλές διεθνείς παραγωγές στην Ελλάδα και εμφανίστηκε και ο ίδιος στην ταινία, σε έναν χαρακτηριστικό, σχεδόν κόμικ ρόλο δολοφόνου. Παρά τις αρχικές δυσκολίες λόγω του καθεστώτος, τα προβλήματα ξεπεράστηκαν σχετικά εύκολα, καθώς η χούντα δεν επιθυμούσε αρνητική διεθνή εικόνα. Ο ίδιος ο Σαμπρόλ θυμόταν τα γυρίσματα ως ευχάριστη εμπειρία, αν και θεωρούσε την ταινία κατώτερη του έργου του.

Ο «Δρόμος της Κορίνθου» ήταν μια ανάλαφρη κατασκοπική περιπέτεια, επηρεασμένη από τα κόμικ, την pulp λογοτεχνία και τις ταινίες τύπου James Bond, βασισμένη σε νουβέλα του Claude Rank. Πρωταγωνιστούν η Jean Seberg και ο Maurice Ronet, ενώ η Ελλάδα παίζει ουσιαστικά ρόλο συμπρωταγωνιστή, με γυρίσματα στην Αθήνα (Hilton, κέντρο, Ελληνικό), στο Σούνιο, στο Ναύπλιο, στον Ισθμό και στην Κόρινθο. Αν και δεν συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα του Σαμπρόλ, η ταινία διατηρεί τη φρεσκάδα και τη γοητεία της και έχει αποκτήσει ξεκάθαρο cult χαρακτήρα.











Comments