ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πατάτες στα χωράφια, αγρότες σε απόγνωση – Η κρίση στον πρωτογενή τομέα χτυπά τη Δυτική Αχαΐα

0

Εικόνες που πολλοί πίστευαν ότι ανήκουν οριστικά στο παρελθόν επανέρχονται στη Δυτική Αχαΐα, όπου τόνοι πατάτας παραμένουν αδιάθετοι και σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν να σαπίζουν ή να εγκαταλείπονται στα χωράφια. Για τους παραγωγούς της περιοχής πρόκειται για μια κατάσταση που θυμίζει τις μεγάλες αγροτικές κρίσεις της δεκαετίας του 1990 και η οποία αποτυπώνει με τον πιο σκληρό τρόπο τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη φετινή παραγωγή πατάτας. Αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στη διαρκώς επιδεινούμενη κρίση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος, με τους παραγωγούς να βρίσκονται παγιδευμένοι ανάμεσα στο εκρηκτικό κόστος παραγωγής και στις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζουν οι αγροτικοί φορείς της περιοχής, το κόστος καλλιέργειας έχει φτάσει πλέον σε δυσθεώρητα επίπεδα. Οι παραγωγοί υπολογίζουν ότι για κάθε στρέμμα πατάτας απαιτούνται από 1.100 έως και 1.300 ευρώ, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στις τιμές των λιπασμάτων, του πατατόσπορου, των καυσίμων και της ενέργειας.

Ειδικότερα, τα λιπάσματα καταγράφουν αυξήσεις που προσεγγίζουν το 55%, το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί κατά περίπου 40%, ενώ η τιμή του αγροτικού πετρελαίου παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, ο πατατόσπορος παρουσιάζει αυξήσεις που αγγίζουν το 30%, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το τελικό κόστος παραγωγής.

Ωστόσο, ενώ τα έξοδα αυξάνονται, οι τιμές παραγωγού ακολουθούν αντίθετη πορεία. Σύμφωνα με τους καλλιεργητές, η τιμή της πατάτας στο χωράφι ξεκίνησε φέτος κάτω από τα 40 λεπτά το κιλό και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατρακύλησε ακόμη και στα 20 λεπτά, επίπεδα που δεν επιτρέπουν ούτε την κάλυψη του κόστους παραγωγής.

Οι παραγωγοί αποδίδουν μεγάλο μέρος του προβλήματος στις μαζικές εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες, κυρίως από την Αίγυπτο, αλλά και στο χρόνιο φαινόμενο των παράνομων «ελληνοποιήσεων», το οποίο – όπως υποστηρίζουν – αλλοιώνει τους όρους ανταγωνισμού και πιέζει ακόμη περισσότερο τις τιμές των ελληνικών προϊόντων.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στον Αγροκτηνοτροφικό και Μελισσοκομικό Σύλλογο Δυτικής Αχαΐας, ο οποίος κάνει λόγο για πραγματική απειλή επιβίωσης για εκατοντάδες οικογένειες που ζουν από τον πρωτογενή τομέα.

Πέρα όμως από τη Δυτική Αχαΐα, το πρόβλημα αναδεικνύει τη βαθύτερη κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική γεωργία. Η αύξηση του κόστους παραγωγής, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η έλλειψη εργατικών χεριών, οι χαμηλές τιμές παραγωγού και ο ανταγωνισμός από εισαγόμενα προϊόντα συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που οδηγεί ολοένα και περισσότερους παραγωγούς σε αδιέξοδο.

Οι αγρότες ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης, ουσιαστικούς ελέγχους για την πάταξη των ελληνοποιήσεων και πολιτικές που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής. Όπως επισημαίνουν, αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις, δεν κινδυνεύει μόνο η φετινή σοδειά, αλλά η ίδια η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας.

Με πληρoφορίες από το politeianews.gr

Σχολεία, υποδομές, χωριά και πολιτισμός στο επίκεντρο της εβδομαδιαίας ανασκόπησης Σταυρέλη

Previous article

Οι Ιρλανδοί έσπασαν ρεκόρ με 1.848 Σάλιβαν, αλλά …περιμένετε να κατέβουν οι Παπαδόπουλοι…

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.