Μια υπόθεση που αναδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο τη σύγκρουση ανάμεσα στη διοικητική εξουσία και την υποχρέωση των δημοσίων υπαλλήλων να υπηρετούν τη νομιμότητα, παίρνει πλέον ξεκάθαρη δικαστική διάσταση.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ’ αριθμ. 411/2026 απόφασή του, δικαίωσε πλήρως την Παρασκευή Τυχεροπούλου, την υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που είχε συνδεθεί με την αποκάλυψη σοβαρής υπόθεσης ελέγχων, ακυρώνοντας την απόφαση της διοίκησης που την απομάκρυνε από τη θέση της Διευθύντριας Εσωτερικού Ελέγχου.
Το ιστορικό: από την αποκάλυψη στον υποβιβασμό
Η υπόθεση ξεκινά πριν από μήνες, όταν η κα Τυχεροπούλου, ως επικεφαλής του Εσωτερικού Ελέγχου, έφερε στο φως σοβαρά ζητήματα λειτουργίας και ελέγχου στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Λίγο αργότερα, με απόφαση της τότε διοίκησης υπό τον πρόεδρο Κ. Μπαμπασίδη, απομακρύνθηκε από τη θέση της και μετακινήθηκε σε υπηρεσία πρωτοκόλλου, χωρίς πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα και χωρίς ουσιαστικά καθήκοντα – μια μετακίνηση που, στην πράξη, ισοδυναμούσε με υπηρεσιακή απαξίωση.
Η ίδια προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η απομάκρυνσή της δεν βασίστηκε σε υπηρεσιακά κριτήρια, αλλά αποτέλεσε τιμωρητική ενέργεια.
Η δικαστική απόφαση: «παράνομη και καταχρηστική» ενέργεια
Το Δικαστήριο υιοθέτησε πλήρως αυτή τη θέση.
Σύμφωνα με την απόφαση, η καθαίρεση της κας Τυχεροπούλου:
- δεν στηρίχθηκε σε αντικειμενικά υπηρεσιακά κριτήρια,
- συνιστά δυσμενή μεταχείριση,
- και συνδέεται με μη αρεστές στη διοίκηση συμπεριφορές της.
Παράλληλα, αναγνωρίζεται ότι η ίδια διέθετε αποδεδειγμένη εμπειρία και επάρκεια, ενώ είχε ασκήσει τα καθήκοντά της με επαγγελματισμό, ακόμη και στο πλαίσιο συνεργασίας με το Ελληνικό Γραφείο Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο γεγονός ότι η τοποθέτησή της σε θέση χωρίς αντικείμενο οδήγησε σε πλήρη υπηρεσιακή απαξίωση.
Τι διατάσσει το Δικαστήριο
Η απόφαση δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, καθώς προβλέπει:
- την άμεση επανατοποθέτησή της στη θέση της Διευθύντριας Εσωτερικού Ελέγχου,
- την αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών,
- την καταβολή αποζημίωσης για ηθική βλάβη,
- και την κάλυψη των δικαστικών εξόδων,
ενώ επιβάλλει και χρηματική ποινή 100 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι, παρά τις εξελίξεις, η κα Τυχεροπούλου παρέμενε μέχρι σήμερα στη θέση υποβάθμισης, ακόμη και μετά τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ – γεγονός που πλέον χαρακτηρίζεται «αδικαιολόγητο και ανεπίτρεπτο».
«Αριστεία» στα λόγια – τιμωρία στην πράξη
Η υπόθεση, ωστόσο, ξεπερνά τα στενά όρια μιας υπηρεσιακής διαμάχης.
Αναδεικνύει μια βαθιά αντίφαση: την ώρα που η κυβέρνηση προβάλλει την «αριστεία» και την «αξιολόγηση» ως βασικούς πυλώνες της δημόσιας διοίκησης, η πραγματικότητα δείχνει ότι υπάλληλοι που ασκούν με συνέπεια τα καθήκοντά τους και επιμένουν στη νομιμότητα, βρίσκονται αντιμέτωποι με διώξεις και υποβάθμιση.
Η δικαστική απόφαση λειτουργεί, έτσι, όχι μόνο ως προσωπική δικαίωση της κας Τυχεροπούλου, αλλά και ως ηχηρό μήνυμα για τα όρια της διοικητικής αυθαιρεσίας.
Και θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα: σε μια δημόσια διοίκηση που επικαλείται την αξιοκρατία, υπάρχει πραγματικά χώρος για όσους κάνουν τη δουλειά τους χωρίς εκπτώσεις;










Comments