Με γεμάτη την αίθουσα αλλά και τον εξώστη του Επιμελητηρίου Κορινθίας άνοιξε η αυλαία των «Μικρασιατικών 2026», με τον Σάββα Καλεντερίδη να καθηλώνει το κοινό σε μια ομιλία που συνέδεσε τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής με τα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα του σήμερα.
Η προσέλευση ξεπέρασε τις προσδοκίες και η αίθουσα αποδείχθηκε μικρή για όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου. Ήταν ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα για το φετινό τριήμερο εκδηλώσεων, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Κεντρικός ομιλητής της πρώτης βραδιάς ήταν ο Σάββας Καλεντερίδης, απόστρατος αξιωματικός, συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής, με θέμα «Πώς φθάσαμε στη Μικρασιατική Καταστροφή – Διδάγματα για το σήμερα».
Ο Σάββας Καλεντερίδης ξεδίπλωσε μπροστά στο κοινό την αλληλουχία των πολιτικών, στρατιωτικών και διπλωματικών εξελίξεων που, από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, οδήγησαν στην τραγωδία του 1922 και στον ξεριζωμό του Ελληνισμού από τις πατρογονικές του εστίες.
Δεν περιορίστηκε, ωστόσο, σε μια απλή ιστορική αναδρομή. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της ομιλίας βρισκόταν ακριβώς στη σύνδεση του χθες με το σήμερα και στα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από εκείνη την περίοδο για τη θέση της Ελλάδας μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
Το μήνυμα που κυριάρχησε ήταν σαφές: οι συμμαχίες είναι απαραίτητες, αλλά καμία χώρα δεν μπορεί να παραδίδει την ασφάλεια και το μέλλον της αποκλειστικά σε αυτές. Στις διεθνείς σχέσεις κάθε κράτος υπηρετεί πρώτα τα δικά του συμφέροντα και, κατά συνέπεια, η Ελλάδα οφείλει να επενδύει πρωτίστως στις δικές της δυνάμεις.
Η ανάλυσή του κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού και ολοκληρώθηκε μέσα σε θερμό χειροκρότημα.
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου, Βασιλική Ευστρατιάδου, ενώ ξεχωριστό τόνο στη βραδιά έδωσε η πολυμελής χορωδία του Συλλόγου. Υπό τη διεύθυνση του μουσικού Κώστα Ρουμπέκα και με συνοδεία βιολιού και κιθάρας, παρουσίασε αγαπημένα τραγούδια από τη μικρασιατική μουσική παράδοση, αλλά και νεότερες δημιουργίες.
Έτσι άνοιξε με τον καλύτερο τρόπο το τριήμερο των «Μικρασιατικών 2026», μιας διοργάνωσης που έχει πλέον αποκτήσει σταθερή θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της Κορίνθου και επιμένει κάθε χρόνο να υπενθυμίζει ότι η ιστορική μνήμη δεν αφορά μόνο όσα συνέβησαν πριν από έναν αιώνα. Μπορεί και πρέπει να αποτελεί εργαλείο για να κατανοούμε καλύτερα όσα συμβαίνουν σήμερα.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τη Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου, με τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Κορινθίων και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου.
Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κορινθίας, η οποία αποδείχθηκε ανεπαρκής για να χωρέσει όλους όσοι θέλησαν να την παρακολουθήσουν. Οι θέσεις γέμισαν, όπως και ο εξώστης, επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον που εξακολουθούν να προκαλούν τόσο η ιστορική μνήμη όσο και τα διδάγματα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Κεντρικό πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο Σάββας Καλεντερίδης, απόστρατος αξιωματικός, συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Πώς φθάσαμε στη Μικρασιατική Καταστροφή – Διδάγματα για το σήμερα».
Στην ομιλία του επιχείρησε μια συνολική αναδρομή στις πολιτικές, στρατιωτικές και διπλωματικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν την πορεία προς τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ξεκινώντας από την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσίασε τα γεγονότα που οδήγησαν στη δραματική κατάληξη του 1922, αλλά και όσα ακολούθησαν, με κορυφαία στιγμή την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αγώνα και τις θυσίες του Ελληνικού Στρατού, ενώ συνέδεσε τα ιστορικά γεγονότα με τις σύγχρονες γεωπολιτικές συνθήκες. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της ομιλίας του ήταν ότι οι διεθνείς συμμαχίες έχουν ασφαλώς τη σημασία τους, όμως κάθε κράτος οφείλει πρωτίστως να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις, καθώς στις διεθνείς σχέσεις οι χώρες κινούνται με γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα.
Το κοινό παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή την ανάλυση, επιβραβεύοντας θερμά τον ομιλητή στο τέλος της παρουσίασής του.
Την έναρξη της βραδιάς έκανε η πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου, Βασιλική Ευστρατιάδου, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και ανοίγοντας επίσημα το φετινό τριήμερο.
Το πρόγραμμα συμπλήρωσε η πολυμελής χορωδία της Μικρασιατικής Στέγης, υπό τη διεύθυνση του μουσικού Κώστα Ρουμπέκα. Με τη συνοδεία βιολιού και κιθάρας παρουσιάστηκαν τραγούδια από τη μικρασιατική μουσική παράδοση, αλλά και νεότερες δημιουργίες εμπνευσμένες από αυτήν, δίνοντας στη βραδιά τον ιδιαίτερο μουσικό και συναισθηματικό της χαρακτήρα.
Τα «Μικρασιατικά 2026» πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Κορινθίων και τελούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, συνεχίζοντας έναν θεσμό που συνδέει την ιστορική γνώση με τη μνήμη και την πολιτιστική παράδοση.










Comments