Μια ιδιαίτερα επίκαιρη ημερίδα, που επιχειρεί να συνδέσει την εκπαίδευση, τις δεξιότητες και τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, διοργανώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ν. Κορινθίας, στο πλαίσιο της Έκθεσης «ΚΟΡΙΝΘΙΑ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2026».
Η εκδήλωση έχει τίτλο «Reskilling for Growth: Δεξιότητες που μετασχηματίζουν την Εργασία και την Οικονομία» και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στις 12:00, στη Χερσαία Ζώνη Λιμένος Κορίνθου.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Δρ. Χρήστος Ταουσάνης, Επιστημονικός Διευθυντής της EMPLOY EDU και σύμβουλος εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί η έννοια του reskilling, δηλαδή η απόκτηση νέων και η ανανέωση υφιστάμενων δεξιοτήτων, σε μια εποχή κατά την οποία η τεχνολογία, η ψηφιοποίηση και οι αλλαγές στην οικονομία μετασχηματίζουν με μεγάλη ταχύτητα πολλά επαγγέλματα.
Η ημερίδα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για μαθητές και γονείς που βρίσκονται μπροστά σε αποφάσεις για σπουδές και επαγγελματική κατεύθυνση. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν μπορεί πλέον να περιορίζεται στην επιλογή μιας σχολής ή στην απόκτηση ενός πανεπιστημιακού τίτλου. Χρειάζεται γνώση των τάσεων της αγοράς, των επαγγελμάτων που εξελίσσονται και των δεξιοτήτων που θα έχουν πραγματική αξία τα επόμενα χρόνια.
Το πτυχίο δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός
Για πολλά χρόνια στην Ελλάδα κυριάρχησε σε σημαντικό βαθμό η αντίληψη ότι η επιτυχία ενός νέου περνά πρωτίστως μέσα από την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και την απόκτηση ενός πτυχίου. Όμως η επιλογή σπουδών χρειάζεται να συνοδεύεται και από ένα δεύτερο, εξίσου σημαντικό ερώτημα: «Τι μπορώ να κάνω επαγγελματικά με αυτό που θα σπουδάσω;»
Αυτό δεν σημαίνει ότι η εκπαίδευση πρέπει να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με όρους επαγγελματικής αποκατάστασης. Η μόρφωση έχει πολύ ευρύτερη αξία. Ωστόσο, για έναν νέο που σχεδιάζει τη ζωή του, είναι σημαντικό να γνωρίζει ποιες δυνατότητες ανοίγει κάθε επιλογή, ποιες δεξιότητες ζητά η αγορά και πώς μπορεί να μετατρέψει τις γνώσεις του σε πραγματική επαγγελματική προοπτική.
Γι’ αυτό και ο σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία. Δεν αρκεί να γνωρίζουμε ποια σχολή συγκεντρώνει υψηλές βάσεις ή ποιο επάγγελμα θεωρείται παραδοσιακά «καλό». Χρειάζεται ενημέρωση για το πώς αλλάζει η οικονομία, ποια νέα επαγγέλματα δημιουργούνται, ποια μετασχηματίζονται και ποιες πρόσθετες δεξιότητες μπορούν να κάνουν έναν απόφοιτο περισσότερο ανταγωνιστικό.
Το ζητούμενο, τελικά, είναι μια ουσιαστικότερη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, χωρίς να χάνεται ο ευρύτερος μορφωτικός ρόλος της εκπαίδευσης. Να μη σπουδάζουν δηλαδή οι νέοι απλώς «για ένα πτυχίο», αλλά να μπορούν να χτίζουν πάνω στις σπουδές τους μια πραγματική επαγγελματική διαδρομή.
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Κορινθίας, ενώ την επιστημονική επιμέλεια έχει η EMPLOY EDU.










Comments