Στην τεχνολογία επενδύει ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων για να ενισχύσει την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, βάζοντας πλέον στη «φαρέτρα» της Πολιτικής Προστασίας σύγχρονα drones με θερμικές κάμερες και προηγμένα συστήματα επιτήρησης.
Η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών δοκιμάστηκε στην πράξη κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, με στόχο την καλύτερη εποπτεία μεγάλων αλλά και δύσβατων περιοχών, όπου η επίγεια επιτήρηση είναι σαφώς δυσκολότερη. Τα drones λειτουργούν συμπληρωματικά προς τα υπόλοιπα μέσα και τις δομές Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται, όπως είναι φυσικό, στην προστασία των Γερανείων, μιας περιοχής με μεγάλη περιβαλλοντική αξία αλλά και με βαρύ παρελθόν από καταστροφικές πυρκαγιές.
Επιτήρηση σε Λουτράκι, Πίσια και Αγίους Θεοδώρους
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, η επιχειρησιακή ανάπτυξη των drones καλύπτει σημεία σε Λουτράκι, Πίσια και Αγίους Θεοδώρους, δημιουργώντας ένα επιπλέον «μάτι από ψηλά» πάνω από κρίσιμες περιοχές του Δήμου.
Το σημαντικό πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα παρακολούθησης εκτεταμένων περιοχών, ιδιαίτερα τις ημέρες υψηλού κινδύνου. Οι θερμικές κάμερες και τα συστήματα επιτήρησης μπορούν να συμβάλουν στον έγκαιρο εντοπισμό ενός ύποπτου περιστατικού και στην ταχύτερη ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών.
Και στην αντιμετώπιση μιας δασικής πυρκαγιάς, τα πρώτα λεπτά μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικά.
Συνεργασία και τεχνογνωσία από τη Γερμανία
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τη γερμανική Deutsche Feuerwehrhilfe, με επίκεντρο την ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Στόχος είναι η βελτίωση της προετοιμασίας και της επιχειρησιακής ανταπόκρισης σε δύσκολα περιστατικά.
Η συγκεκριμένη συνεργασία αποκτά πρόσθετη σημασία εφόσον η τεχνολογία δεν αντιμετωπίζεται απλώς ως αγορά εξοπλισμού, αλλά εντάσσεται σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό που περιλαμβάνει εκπαίδευση, επιχειρησιακή αξιοποίηση και μεταφορά τεχνογνωσίας.
Από την κατάσβεση στην πρόληψη
Η χρήση drones δείχνει και μια ευρύτερη αλλαγή στη φιλοσοφία της Πολιτικής Προστασίας. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να υπάρχουν διαθέσιμα μέσα όταν ξεσπάσει μια φωτιά, αλλά να ενισχύονται συνεχώς η επιτήρηση και η πρόληψη, ώστε ένα περιστατικό να εντοπίζεται όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Για μια περιοχή όπως ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, με μεγάλες δασικές εκτάσεις, δύσβατα σημεία και τα Γεράνεια να αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς πνεύμονες της Κορινθίας, η αξιοποίηση τέτοιων εργαλείων μπορεί να αποτελέσει σημαντικό συμπλήρωμα στον μηχανισμό προστασίας.
Τα drones προφανώς δεν αντικαθιστούν το ανθρώπινο δυναμικό, τα πυροσβεστικά μέσα ή τον συνολικό σχεδιασμό πρόληψης. Προσθέτουν, όμως, ένα ακόμη ισχυρό εργαλείο: τη δυνατότητα να βλέπεις γρηγορότερα και σε περισσότερα σημεία τι συμβαίνει στο πεδίο – και να αντιδράς εγκαίρως.










Comments