ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

“Όχι στην υστερία της μάσκας”, λέει ο Τσιόδρας – δεν προσφέρουν προστασία στους υγιείς

0

Να μη φορούν μάσκες οι υγιείς πολίτες συνέστησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικαλούμενος σχετική τοποθέτηση παροτρύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία παρατηρείται μαζική υστερία στον ελληνικό πληθυσμό για την προμήθεια μασκών.

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κατά την ενημέρωση της Τρίτης, κλινικές μελέτες δεν έχουν αποδείξει πως η χρήση μάσκας μειώνει τις λοιμώξεις και τη διασπορά του ιού.

«Το όφελος της χρήσης μάσκας προέρχεται όχι από την κάλυψη του στόματος των υγιών ανθρώπων, αλλά από την κάλυψη του στόματος και της μύτης αυτών που ασθενούν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Ειδικότερα ολόκληρη η δήλωση του κ. Τσιόδρα έχει ως εξής:

Σχετικά με το θέμα της χρήσης μάσκας, ή κάποιας φυσικής προστασίας του προσώπου, από τον γενικό πληθυσμό σε αυτή την επιδημία θα ήθελα να κάνω μια μικρή επιστημονική τοποθέτηση, που ελπίζω να την κατανοήσουμε όλοι καλά.
Βλέπετε ανθρώπους στην Ευρώπη στην πατρίδα μας να προσπαθούν να πάρουν στα χέρια τους μάσκες για να προστατευτούν. Το ερώτημα λοιπόν που αναδύεται είναι: «θα μπορούσαν να φορούν όλοι μάσκες προσώπου για να μας βοηθήσουν έτσι να επιβραδύνουμε την πανδημία;».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανατοποθετήθηκε χτες (σ.σ. 30 Μαρτίου). Οι αξιωματούχοι του ανακοίνωσαν πως εξακολουθούν να συστήνουν στους πολίτες να μην φορούν μάσκες προσώπου, εκτός κι αν είναι άρρωστοι με τον ιό ή φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος. Ειδικές κλινικές μελέτες που έχουν εξετάσει την χρήση μάσκας σε άλλους αναπνευστικούς ιούς δεν έχουν αποδείξει πως μαζική χρήση μάσκας μειώνει τις λοιμώξεις και στις περισσότερες περιπτώσεις οι μετέχοντας δεν χρησιμοποιούσαν τις μάσκες σύμφωνα με τις οδηγίες. Η χρήση των μασκών αυτή την στιγμή προτείνεται για τους επαγγελματίες υγείας. Το μεγαλύτερο όφελος από την μάσκα προέρχεται όχι από την κάλυψη του στόματος και της μύτης του στόματος των υγιών ανθρώπων, αλλά από την κάλυψη του στόματος και της μύτης αυτών που ασθενούν. Αυτοί που ούτως ή άλλως, αν είχαν ήπια συμπτώματα, δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν. Ούτως ή άλλως μια χρήση μάσκας δεν αναιρεί το βασικό μέτρο της αποστασιοποίησης του να διατηρούμε την απόστασή μας, που όταν τηρείται ευλαβικά εμποδίζει την διασπορά του ιού»

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ: ΧΟΡΟΣ

Previous article

Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος – Τι ζητούν οι Ιεράρχες για τις λειτουργίες εν όψει Πάσχα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.