ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Ασπίδα στην μάχη κατά του κορονοϊού οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

0

Ενισχύει τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων του στο τμήμα καθαριότητας ο Δήμος Κορινθίων. Χτες (Κυριακή 5/4) έγινε απολύμανση στα απορριμματοφόρα του Δήμου, ενώ η υπηρεσία καθαριότητας “έχοντας πλήρη επίγνωση της υφιστάμενης κατάστασης και της αναγκαιότητας το συγκεκριμένο τμήμα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή καθημερινά με την απρόσκοπτη αποκομιδή των απορριμμάτων, προχώρησε στην προμήθεια ειδικών στολών και μασκών οι οποίες και αποδόθηκαν στους εργαζομένους οι οποίοι εργάζονται σε ιδιαίτερους χώρους όπως το νοσοκομείο. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η υγεία όλων όσοι καθημερινά δίνουν την μάχη της προάσπισης της δημόσιας υγείας διατηρώντας το δήμο καθαρό“, τονίζεται σε ανακοίνωση του δήμου.

«Είναι η ελάχιστη υποχρέωση μας προς τους εργαζομένους οι οποίοι έχουν επωμιστεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο βάρος την περίοδο αυτή. Οι εργαζόμενοι στο τμήμα καθαριότητας του δήμου εργάζονται με ευσυνειδησία και αυξημένο αίσθημα καθήκοντος, σε ειδικές και δύσκολες συνθήκες. Η θωράκιση της υγείας τους είναι προτεραιότητα» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορινθίων κ.Βασίλης Νανόπουλος.

Δεν θα ήταν, όμως, κακό να επεκταθεί η προστασία με τις ειδικές στολές στο σύνολο των εργαζομένων, καθώς ακόμα και αυτοί οι οποίοι δεν εργάζονται σε ιδιαίτερους χώρους, αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους.
Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι από τις πλέον ευάλωτες ομάδες, ενώ αποτελούν τη δεύτερη ανθρώπινη ασπίδα της δημόσιας υγείας, μετά τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να βάλουμε όλοι ένα χεράκι για να προστατεύσουμε αλλά και για να βοηθήσουμε αυτούς τους εργαζόμενους. 

Τι μπορούμε να κάνουμε στην πράξη εμείς οι πολίτες; 

  1. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
  2. Μην αφήνετε σακούλες απορριμμάτων ανοικτές, χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και κλείστε τις όσο πιο ερμητικά γίνεται.
  3. Τοποθετήστε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείστε τους κάδους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης ούτε ανθρώπων (που ακόμα και κατά λάθος μπορεί να σκοντάψουν σε σάκους εκτός του κάδου), ούτε με αδέσποτα ή περαστικά κατοικίδια. Μην αφήνετε σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητείστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατείστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.
  4. Αποφύγετε εργασίες που παράγουν έξτρα ποσότητες απορριμμάτων όπως επισκευές και μερεμέτια και μη βγάζετε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα η συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.
  5. Οι κάδοι μετατρέπονται πολύ εύκολα σε εστίες μικροβίων, άρα οι δήμοι πρέπει τακτικά να τους απολυμαίνουν και οι πολίτες να τους ανοίγουν και κλείνουν με τα ειδικά πεντάλ, όπου αυτά υπάρχουν ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ.

Εάν είμαστε σε καραντίνα ή έχουμε κρούσματα ή υποψία κρούσματος στο σπίτι μας:

  1. Δεν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών που συχνά διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια.
  2. Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνουμε σφιχτά. Προσέχουμε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα, και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.
  3. Χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων – τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσουμε σπίτι, τα πετάμε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.

Εάν είμαστε υγιείς και δεν έχουμε υποψία κρούσματος:

  1. Συνεχίζουμε την ανακύκλωση όπως πριν αλλά προσέχουμε να μην τοποθετούμε εντός των ανακυκλώσιμων τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά κλπ. διότι αυτά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
  2. Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ και τις δένουμε σφιχτά.
  3. Είναι υπέρ της ασφάλειας όλων μας να χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στην προσπάθεια που κάνει η υπηρεσία καθαριότητας, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπίτζιος και οι εργαζόμενοι σε αυτήν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Το προσωπικό έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς πολλοί εργαζόμενοι λαμβάνουν την άδεια ειδικού σκοπού προκειμένου να παραμείνουν στο σπίτι με τα παιδιά τους. Παρ΄όλα αυτά η εικόνα της πόλης είναι σε γενικές γραμμές καλή και τα απορρίμματα μαζεύονται γρήγορα. Και αυτό πρέπει να πιστωθεί.

Έτσι θα έρθει φέτος το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Previous article

Κορονοϊό “κόλλησαν” τέσσερις τίγρεις και τρία λιοντάρια στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.