ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Συμφωνία στο Eurogroup: Άμεσα 500 δισ. κατά του κορωνοϊού, αλλά όχι στο ευρωομόλογο

0

Σε συμφωνία κατέληξαν οι «27» του Eurogroup σε μια τηλεδιάσκεψη-εξπρές η οποία ωστόσο είχε αναβληθεί τέσσερις φορές.

Σύμφωνα με το ανεπίσημο κείμενο οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση:

Άμεση χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη – η οποία μαζί με τις παρεμβάσεις κρατών και ΕΚΤ θα φτάνει στα 3 τρισ. περίπου – και πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού. Μετά, όπως αναφέρει το κείμενο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην ενδυνάμωση των οικονομιών τους.

Το θέμα είναι πως κάθε χώρα θα μπορεί να αντλήσει ποσά ίσα με το 2% του ΑΕΠ της κάτι που σημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πάρει περισσότερα από 3,6 δισ ευρώ

Η συμφωνία προβλέπει ελάχιστους όρους για την πρόσβαση των χωρών στις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εστιάζουν στη χρηματοδότηση υγειονομικών δαπανών που σχετίζονται με τον ιό. Σε μία ένδειξη ότι η Ολλανδία υποχώρησε από την προηγούμενη σκληρή στάση της, δεν συνδέονται με τις πιστωτικές γραμμές οικονομικοί όροι, δήλωσαν οι πηγές.

Οπως διευκρίνισε πάντως ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ η βοήθεια από τον ESM για υγειονομικούς σκοπούς θα είναι άνευ όρων, αλλά η βοήθεια για την οικονομία θα είναι υπό όρους κάτι που βρίσκει «και λογικό και δίκαιο»

Επίσης, πέρασε τελικά της Γερμανίας (και Αυστρίας και Ολλανδίας) καθώς απορρίφθηκαν τα κορωνοομόλογα, που πρότειναν Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και άλλες χώρες.

Η τηλεδιάσκεψη τελείωσε με χειροκροτήματα των συμμετεχόντων, όπως έγραψε στο τουίτερ ο εκπρόσωπος του Σεντένο.

Συμβαίνει Τώρα! Σεισμός στην Κόρινθο με επίκεντρο τα Αθίκια

Previous article

Κορωνοϊός: Εικόνες σοκ στις ΗΠΑ με ομαδικό τάφο – Πάνω από 95.000 νεκροί παγκοσμίως

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.