ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Επιτάφιος στον Πύργο Σαντορίνης. (2016)

0

Φωτογραφία: Catrin Guenther

Ο Επιτάφιος στον Πύργο Σαντορίνης

Η περιφορά του επιταφίου της Μ. Παρασκευής στον Πύργο τιμάται με ένα ιδιαίτερο έθιμο που όσοι συμμετέχουν και το παρακολουθούν δεν ξεχνούν ποτέ.

Λίγα λεπτά πριν από την έξοδο του επιταφίου από την εκκλησία της Παναγίας που βρίσκεται μέσα στο καστέλι ώστε να ξεκινήσει η μεγάλη περιφορά του στα στενά του καστελιού αλλά και του μεγαλύτερου μέρους του οικισμού, οι νέοι του χωριού ανάβουν τα χιλιάδες φαναράκια που έχουν τοποθετήσει στις ταράτσες και τις αυλές των σπιτιών ολόκληρου του οικισμού δημιουργώντας ένα εντυπωσιακότατο και κυριολεκτικά συγκλονιστικό να το ζει κανείς και να το βλέπει θέαμα.

Το έθιμο που έχει τις ρίζες του στα πολύ παλιά χρόνια σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων αλλά και στοιχεία του ιστορικού αρχείου του Πύργου, αναβίωσε πρίν από περίπου 20 χρόνια με πρωτοβουλία του τότε προέδρου του Πύργου κ. Ζώρζου.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που δείχνουν οι κάτοικοι του χωριού για το έθιμο αλλά της ανταπόκρισης του κόσμου σε αυτό είναι ότι την πρώτη χρονιά της αναβίωσής του χρησιμοποιήθηκαν και άναψαν 600 περίπου φαναράκια, ενώ το 2013 ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 6.000!

Ολοκληρωμένη μελέτη επάνω στο συγκεκριμένο έθιμο και την αναβίωσή του τα τελευταία χρόνια στον Πύργο έχει πραγματοποιήσει και δημοσιεύσει η ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης κ… ενώ η εργασία της εκδόθηκε το 2013 (;) σε βιβλίο με τίτλο….

Ένα από τα παραδοσιακά αλλά και τα πλέον εντυπωσιακά έθιμα που γιορτάζονται στον Πύργο και που μένουν αξέχαστα στην μνήμη των επισκεπτών του, είναι η περιφορά του επιταφίου της Μ. Παρασκευής. Εκείνη την βραδιά οι νέοι του χωριού, λίγο πριν την περιφορά του επιταφίου, ανάβουν τα περισσότερα από 6.000 φαναράκια που έχουν τοποθετήσει σε αυλές και ταράτσες σπιτιών ολόκληρου του οικισμού και κυρίως των σπιτιών που βρίσκονται γύρω από το Καστέλι, δημιουργώντας μια πραγματικά εντυπωσιακή εικόνα.

Τα φαναράκια μένουν αναμμένα σχεδόν καθ όλη την διάρκεια της νύχτα της Μ. Παρασκευής, δημιουργώντας την εικόνα ενός φλεγόμενου βουνού.. Το έθιμο αλλά και η κατάνυξη με την οποία πραγματοποιούνται οι λειτουργίες στην εκκλησία του «Χριστού» στο Καστέλι αλλά και στην Μονή του Προφήτη Ηλία, συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες πιστούς στον Πύργο, κάνοντας την βραδιά της Μ. Παρασκευής την μέχρι στιγμής πιο δημοφιλή μέρα για τον οικισμό.

Το έθιμο πραγματοποιείται κάθε χρόνο και με πιο δυναμικό και εντυπωσιακό τρόπο τα τελευταία 15 χρόνια οπότε και ξεκίνησε η οργανωμένη αναβίωσή του με την υποστήριξη της τότε κοινότητας και στην συνέχεια του Δήμου Θήρας.

Η εικόνα του Πύργου από εκείνη την  βραδιά προσελκύει το φωτογραφικό ενδιαφέρον των επισκεπτών του, ελλήνων και ξένων, με τις φωτογραφίες του οικισμού από το βράδυ της Μ. Παρασκευής να κάνουν κυριολεκτικά τον γύρω του διαδικτύου, αποσπώντας ενθουσιώδη σχόλια και προσελκύοντας περισσότερους μελλοντικούς επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν από κοντά την εικόνα και το κλίμα που υπάρχει στον Πύργο..

8eCUgvCwsa

Πένθος στο σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Ισθμίας

Previous article

Μπόρις Μιχαηλόβιτς Κουστόβιεφ: πομπή του Πάσχα.

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.