ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αυτό κι αν είναι! Ο κορονοϊός έκανε πιο αισιόδοξους τους Έλληνες!

0

Μια μετάλλαξη του θυμικού των Ελλήνων, η οποία προσφέρεται και για πολιτικά συμπεράσματα, καταγράφεται στη μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις για την κρίση του κορονοϊού στη χώρα μας.

Η διαΝΕΟσις συνεργάστηκε με τη Metron Analysis για να διερευνήσει τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τις ελπίδες των Ελλήνων καθώς συμπληρώνουμε πλέον 50 ημέρες κλεισμένοι στα σπίτια μας λόγω της επιδημίας της Covid-19 και η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα στη χώρα μας έχουν περιοριστεί δραματικά (η έρευνα διεξήχθη σε πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων, από τις 8 έως τις 15 Απριλίου).

Ενα πρώτο εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι οι Ελληνες δηλώνουν πλέον αισιόδοξοι σε ποσοστό σχεδόν 40% (από 30% πέντε μήνες πριν), ενώ 31% επέλεξαν να απαντήσουν ότι νιώθουν ανασφάλεια (από 38% όμως τον περασμένο Δεκέμβριο!). Επίσης, το 26% δηλώνουν ότι αισθάνονται σιγουριά (από 6% πέντε μήνες πριν), το 24% δηλώνουν ότι αισθάνονται υπερηφάνεια (από 14% πέντε μήνες πριν), ενώ μόνο 10% δηλώνουν ότι αισθάνονται απογοήτευση (από 27% πέντε μήνες πριν).

Ενα δεύτερο, ακόμα πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι η βεβαιότητα των Ελλήνων ότι η χώρα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση είναι υψηλότερη από ποτέ, τουλάχιστον από τότε που γίνεται αυτή η ερώτηση στις μετρήσεις της Metron Analysis: το 85,7% απάντησε ότι τα πράγματα στη χώρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ως προς την εμπιστοσύνη στους θεσμούς –ερώτηση που υπήρχε σε αντίστοιχη έρευνα του 2018– 27 μήνες μετά, όλοι οι πολιτειακοί θεσμοί απολαμβάνουν σημαντικά μεγαλύτερης εμπιστοσύνης:
ο Πρωθυπουργός +14%,
η Πρόεδρος της Δημοκρατίας +12%,
ο δημάρχος +9%,
ο περιφερειάρχης+12%
αλλά και η κυβέρνηση συνολικά +13%.

Οι πολίτες εμπιστεύονται ακόμα πολύ περισσότερο
το κράτος πρόνοιας (+16%)
αλλά και τα ΜΜΕ (τηλεόραση +13%, ραδιόφωνο +8%, εφημερίδες +5%).
Ο μόνος θεσμός που έχει χάσει ένα μεγάλο ποσοστό από το 2018 είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση: μόνο το 27,3% δηλώνουν ότι την εμπιστεύονται σήμερα, από 42,1% δυο χρόνια πριν.

Οι φόβοι για την οικονομία

Αναφορικά με την οικονομία, μόνο ένας στους τέσσερις (25,4%) εργάζεται κανονικά. Ενας στους τέσσερις (26,2%) έχει καταφύγει στην τηλεργασία ενώ οι υπόλοιποι είτε εργάζονται με μειωμένο ωράριο είτε βρίσκονται σε κάποια μορφή άδειας ή αναστολής και δεν εργάζονται καθόλου….
Επίσης, το 41% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα εισοδήματά τους μειώθηκαν μετά την έναρξη των μέτρων, ενώ το 11,4% είπαν πως έχασαν τη δουλειά τους μετά την 1η Μαρτίου 2020. Οι περισσότεροι προέβλεψαν ότι η κρίση θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική τους κατάσταση (57,9%) αλλά ακόμα περισσότερο στην οικονομία (84,3%).
Επιπλέον, ανέφεραν ότι η κρίση της Covid-19 θα έχει αρνητικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στον «τρόπο εργασίας», τη «σωματική υγεία», την «εκπαίδευση» και, βέβαια, σε πολύ υψηλά ποσοστά στην «ψυχική υγεία»(63%).

Το 67,9% των ερωτηθέντων εκτίμησαν ότι θα επανέλθουμε «σε κάποια φυσιολογική κανονικότητα» μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο. Σχεδόν το 40% του συνόλου, μάλιστα, είπαν ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα «το επόμενο δίμηνο».
Ενδιαφέρον είναι ότι ένας στους τέσσερις Ελληνες (24,1%) είπε ότι θα επέστρεφε στην κανονικότητα και στις συνήθεις καθημερινές του δραστηριότητες σήμερα, αν δεν υπήρχαν μέτρα. Στον αντίποδα, άλλος ένας στους τέσσερις (24,5%) είπε ότι θα επέστρεφε μόνο όταν βρεθεί εμβόλιο για τον SARS-Cov-2.

Η μεγάλη πλειοψηφία (75,3%) εκτίμησε ότι μακροπρόθεσμα η πανδημία θα επηρεάσει θετικά την εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας, και επίσης και την αλληλεγγύη (66,8%), την εμπιστοσύνη στο κράτος (57,2%), τις οικογενειακές σχέσεις (52,3%) και, ίσως παραδόξως, την εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία (44,2%) μολονότι το κύριο βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης ως τώρα το έχουν αναλάβει παγκοσμίως τα κράτη και όχι ο ιδιωτικός τομέας.

Δημήτρης Μυταράς: Ζευγάρι

Previous article

Στον Φιλόδημο ΙΙ το γήπεδο ποδοσφαίρου στο Ξυλόκαστρο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.