ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την ιστορία της Νέας Κορίνθου φέρνει στο επίκεντρο το Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου – Το πλάνο της ανακαίνισης του

0
Please put the correct video link to the video post format section

Στις 28 Μαΐου ανοίγουν οι προσφορές των εργολάβων που θα αναλάβουν το πρώτο τμήμα της ανακαίνισης του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2012, οπότε και το Μουσείο ξεκίνησε την εκπόνηση φακέλου προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, για την κτιριακή και ηλεκτρομηχανική του αναβάθμιση (σε πρώτη φάση), αλλά και τη νέα εκθεσιακή οργάνωση (αργότερα). Το έργο μπήκε στο ΕΣΠΑ και θα “τρέξει” απο την περιφέρεια Πελοποννήσου

Η κτιριακή και ηλεκτρομηχανική αναβάθμιση, μεταξύ άλλων, προβλέπει αντικατάσταση των δικτύων (ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών, υδραυλικών κ.λπ) και την προσβασιμότητα σε ΑμεΑ, με την δημιουργία ράμπας και την κατασκευή ειδικού ανελκυστήρα. Ο χρόνος υλοποίησης είναι 12 μήνες και ο προϋπολογισμός 1,270,000 ευρώ.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, ωστόσο, είναι αυτό που αφορά τη νέα εκθεσιακή οργάνωση και την μουσειολογική αναβάθμιση, η οποία θα ακολουθήσει αφού ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο.
Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθεί για πρώτη φορά ο τρίτος όροφος με την δημιουργία ενός πολυχώρου αναψυχής (καφέ) και εκδηλώσεων, που θα εκμεταλλευτεί την εκπληκτική θέα που έχει το μουσείο σε όλο τον Κορινθιακό και την Βορειοανατολική πλευρά της πόλης.

Θα γίνει ανακατανομή των χώρων στον πρώτο και δεύτερο όροφο, ώστε να καταστεί εφικτή η ανάδειξη ακόμα περισσότερων εκθεμάτων και θα δημιουργηθεί επίσης βιβλιοθήκη (όχι δανειστική) για το κοινό. Παράλληλα, θα υπάρξουν ψηφιακές εφαρμογές που θα συνδέονται με το μουσειακό υλικό, για όποιον ερευνητή χρειάζεται πληροφορίες.
Στην ιστορική του διάσταση το Μουσείο θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη της ιστορίας της νεώτερης Κορίνθου (μετά τον σεισμό του 1858) και την αγροτική, κοινωνική, οικονομική και αστική ζωή της.

Πάντως, παρά τον φόρτο των εργασιών τον οποίο θα αντιμετωπίζει το Μουσείο κατά την υλοποίηση του έργου το Μουσείο θα συνεχίσει να πραγματοποιεί δράσεις, τόσο σε συνεργασία με το Δήμο Κορινθίων, όσο και με άλλα Μουσεία. Οι δράσεις αυτές θα αφορούν τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. 

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Χάρης Βυτινιώτης, ο οποίος μίλησε στο korinthia net για το έργο, καθώς την ευθύνη της υλοποίησης θα έχουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

 

Έτσι θα λειτουργούν οι εκκλησίες από την Κυριακή

Previous article

Γιατί αποκλείστηκε η Κόρινθος και πέντε πόλεις της Πελοποννήσου από το φυσικό αέριο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.