ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ενωμένοι οι φορείς της Κορινθίας καλούν σε δράση για την προστασία της Ζήριας

0

Μία ακόμα δράση για την προστασία της Ζήρειας προγραμματίζεται από οικολογικούς και άλλους φορείς της Κορινθίας για την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουνίου. Ειδικότερα, ο Ορειβατικός Σύλλογος Κορίνθου, το Δίκτυο Προστασίας Ζήρειας και ο ΠΟΣ Φενεού “Η Ντουρντουβάνα” προσκαλούν τους Κορίνθιους σε μία εκδήλωση για την προστασία της Ζήριας, με κύριο σύνθημα: Ναι στην Προστασία της Φύσης, Όχι στις Ανεμογεννήτριες στη Ζήρια!

Σκοπός της δράσης είναι η αποτροπή ενδεχόμενης εγκατάστασης των 21 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας, εντός περιοχής που ανήκει στο δίκτυο #NATURA2000, που έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά και Ειδική Ζώνη Διατήρησης. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση των φορέων που συνδιοργανώνουν την δράση, «η καταστροφή των προστατευόμενων και πιο ανέγγιχτων περιοχών της χώρας για την εγκατάσταση βιομηχανικών δραστηριοτήτων πρέπει να σταματήσει! Δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ζήρεια, και ενώνουμε τις φωνές μας με τους Δήμους Σικυωνίων & Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, διότι αναμένουμε ότι θα προκληθεί:

– μη αναστρέψιμη καταστροφή του τοπίου και του φυσικού οικοσυστήματος του βουνού μας
– μη αναστρέψιμο πλήγμα στην προσπάθεια ανάπτυξης του αειφόρου τουρισμού στην ορεινή περιοχή μας και την τοπικής μας οικονομίας

Δεν είμαστε αντίθετοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όμως η άστοχη χωροθέτηση τους μπορεί να προβεί αρνητική για:
– την Βιοποικιλότητα
– το Περιβάλλον
– τον Τουρισμό
– την Υδρολογική ισορροπία υπόγειων και επιφανειακών υδάτων
– την αλλαγή του Μικροκλίματος στην ευρύτερη περιοχή

Η Ζήρεια δεν είναι προς πώληση, είναι φυσικό μνημείο κάλλους και βιοποικιλότητας, μία φυσική πηγή πλούτου και ένα κοινό αγαθό που πρέπει να προστατευθεί και για τις επόμενες γενιές!

Αν αδιαφορήσουμε τώρα, η ανεπανόρθωτη καταστροφή του τόπου μας και η υποβάθμιση του μέλλοντος μας θα διαρκέσει για πάντα…», καταλήγει η ανακοίνωση.!

Η δράση θα περιλαμβάνει:
– Καθαρισμό & συντήρηση του μονοπατιού Κεφαλάρι – Μικρή Ζήρεια
– Ακτιβιστική δράση διαμαρτυρίας στο οροπέδιο “Ισιώματα”
– Συζήτηση & δικτύωση συμμετεχόντων

Το πρόγραμμα ξεκινά στην πλατεία του χωριού Κεφαλάρι στις 8:00 πμ για τον πρώτο καφέ της ημέρας, κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο. Αμέσως μετά θα μεταφερθούν όλοι στον ξενώνα της Ένωσης Ορειβατών Φυσιολατρών (ΕΟΦ) όπου η ομάδα συντήρησης μονοπατιού θα ξεκινήσει την δράση καθαρισμού του μονοπατιού, ενώ η ορειβατική ομάδα θα ξεκινήσει την πορεία προς την κορυφή της Μικρής Ζήριας (από ΕΟΦ ή από Ισιώματα)

Οι δύο ομάδες θα συναντηθούν στις 2:30 το μεσημέρι, στα Ισιώματα στο Πηγάδι του Μούτσιου. Εκεί θα γίνει συλλογικό πικ νικ συζήτηση για το μέλλον της περιοχής & συντονισμός των δράσεων προστασίας, και διαμαρτυρία στο οροπέδιο “Ισιώματα”

Οι φορείς που διοργανώνουν την δράση, σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν:

*Περιμένουμε όσους δεν καταφέρουν να ακολουθήσουν σε καθαρισμό και ορειβασία, να έρθουν γύρω στις 14:30 στα Ισιώματα στο Πηγάδι του Μούτσιου.

*Υπάρχει η δυνατότητα για ελεύθερο camping για το βράδυ του Σαββάτου (6/6).

*Τηρούμε όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης λόγω covid-19 και φέρνουμε τα δικά μας εργαλεία,νερά-σνακ.

Νέο Διοικητήριο Κορινθίας: Στην Ποσειδωνία, στο 6ο Σύνταγμα, ή κάπου αλλού;

Previous article

Συνάντηση Παπακυριάκου – Ταγαρά για θέματα του δήμου Βέλου-Βόχας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.