ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

O Χρίστος Δήμας ξεναγεί την ΕΡΤ στην παλιά ΧΡΩΠΕΙ και τη νέα Πολιτεία Καινοτομίας

0

Η ιστορία ενός χώρου που θα μπορούσε άνετα να φιλοξενήσει το μουσείο της βιομηχανικής εξέλιξης και προόδου στην Ελλάδα ξετυλίχτηκε στο πλαίσιο της εκπομπής “Επιλογές” της ΕΡΤ, που παρουσιάζουν ο Χρήστος Παγώνης και η Νίνα Κασιμάτη.

Οι κάμερες της δημόσιας τηλεόρασης βρέθηκαν στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ, το οποίο θα φιλοξενήσει σε έναν περίπου χρόνο την Πολιτεία Καινοτομίας.

Την ξενάγηση στον χώρο έκανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, με πρωτοβουλία του οποίου το ακίνητο μεταβιβάζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου στον οποίο ανήκει και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της επένδυσης. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το ακίνητο θα αξιοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ για να φιλοξενήσει Ερευνητικά Κέντρα, startup επιχειρήσεις, αλλά και τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης επιχειρήσεων και μεγάλων βιομηχανιών, με σκοπό να ενισχυθούν οι συνέργειες εντός του εγχώριου οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας. 

Ο κ. Δήμας, τόνισε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, που σηματοδοτεί τη νέα εποχή για την Έρευνα και την Καινοτομία στη χώρα. Για πρώτη φορά, δημιουργείται μια Πολιτεία Καινοτομίας, όπου ερευνητικά κέντρα, startup επιχειρήσεις και μεγάλες βιομηχανίες θα μπορούν να αναπτύξουν ιδέες και κοινές δράσεις. Στόχος είναι η ώσμωση που θα δημιουργηθεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας και να ενισχύσει την εξέλιξη των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η ΧΡΩΠΕΙ («Χρωματουργεία Πειραιώς») ήταν μια εταιρεία δημιούργημα των χημικών Σπήλιου και Λεόντιου Οικονομίδη που εξελίχθηκε σε μια βιομηχανία που έφτιαξε από χρώματα και φάρμακα, μέχρι όπλα. Εμφανίσθηκε το 1883, αρχικά ως μικρή ομόρρυθμη εταιρεία με την επωνυμία «Σπήλιος Α. Οικονομίδης και Σία».
Η ΧΡΩΠΕΙ εξελίχθηκε ως κλάδος της χημικής βιομηχανίας ύστερα από την εργαστηριακή ανακάλυψη της ανιλίνης, παραγώγου του άνθρακα, που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή συνθετικών χρωστικών υλών, οι οποίες υποκατέστησαν τα φυσικά χρώματα κυρίως στην κλωστοϋφαντουργία.
Το ακίνητο είναι το πρώτο που δημιουργήθηκε στην οδό Πειραιώς, η οποία στις αρχές του 20ου αιώνα αποτέλεσε μία από τις πρώτες βιομηχανικές ζώνες της Ελλάδας.

Τάσος Γκιολής: Ποια μεγάλα έργα προγραμματίζονται στην Κορινθία

Previous article

Με χαμηλότερες τιμές η σήμανση των ζώων μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, στην Κόρινθο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.