ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Ελλάδα επιστρέφει χάλκινο ειδώλιο αλόγου κορινθιακού τύπου του 8ου αιώνα π.Χ.

0

Δικαστική  απόφαση δίνει  τέλος στη διαμάχη 

Στην Ελλάδα επιστρέφει χάλκινο ειδώλιο αλόγου του 8ου αιώνα π.Χ.

Το ειδώλιο αποσύρθηκε από δημοπρασία του οίκου Sotheby’s κατόπιν απόφασης του Εφετείου των Η.Π.Α. Στον κατάλογο της δημοπρασίας, του Οίκου το ειδώλιο χαρακτηρίζεται ως Ελληνικό ειδώλιο αλόγου, κορινθιακού τύπου… γεωμετρικής περιόδου, 8ου αιώνα π.Χ.

Η υπόθεση ξεκίνησε το Μάϊο του 18 όταν ο Οίκος Sotheby’s έθεσε σε δημοπρασία το εν λόγω ειδώλιο. Το Υπουργείο Πολιτισμού κινητοποιήθηκε ζητώντας την απόσυρσή του από τη δημοπρασία και ζητώντας τη συνεργασία του Sotheby’s για τον επαναπατρισμό του μνημείου, επικαλούμενο τον αρχαιολογικό νόμο και τις διεθνείς συμβάσεις. Ο Οίκος απέσυρε το ειδώλιο από τη δημοπρασία και ταυτόχρονα άσκησε αγωγή κατά του Υπουργείου Πολιτισμού στα δικαστήρια των ΗΠΑ. Το Υπουργείο Πολιτισμού διεκδίκησε δικαστικά την υπόθεση.

Στις 21-6 – 19 το Δικαστήριο απέρριψε τους Ελληνικούς ισχυρισμούς. Η ελληνική πλευρά προχώρησε σε έφεση ενώ παράλληλα κατά τον Αύγουστου – Σεπτέμβριο 2019 απευθύνθηκε σε χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα καθώς και σε φορείς που ευαισθητοποιούνται σε  ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το αποτέλεσμα ήταν με απόφαση της 9-6-20 το Εφετείο των ΗΠΑ να δικαιώσει την Ελλάδα καθώς και κάθε χώρα που διεκδικεί πολιτιστική κληρονομιά που έχει κλαπεί.

8eCUgvCwsa

Οι ναύτες του ρωσικού στρατού πριν από την αναβολή της παρέλασης

Previous article

Ο Κιατιώτης Κώστας Πανιάρας: από την ενότητα «Η Θέα»,

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.