ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ

Συρία: Ανακαλύφθηκε σπάνιο ψηφιδωτό με αρχαίους Έλληνες, ήρωες του Τρωικού Πολέμου και Αμαζόνες

0

Ψηφιδωτό της ρωμαϊκής εποχής, που ανάγεται στον 4ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται από τα πιο σπάνια και πιο πλήρη, αποκαλύφθηκε σήμερα στη Συρία.

Το ψηφιδωτό, ηλικίας 1.600 ετών, βρέθηκε στην πόλη Αλ Ραστάν, στην επαρχία Χομς της κεντρικής Συρίας. Η Αλ Ραστάν είναι χτισμένη στην τοποθεσία όπου βρισκόταν κάποτε η ελληνιστική πόλη Αρέθουσα.

Συρία: Ένα σπάνιο, τεράστιο ψηφιδωτό της ρωμαϊκής εποχής βρέθηκε στην Αλ Ραστάν / Φωτογραφία: AP Photo/Omar Sanadiki
Το ψηφιδωτό εικονίζει μια «σπάνια σκηνή», στην οποία «διακρίνονται καθαρά οι λεπτομέρειες και τα ονόματα των Ελλήνων βασιλέων και ηρώων που συμμετείχαν στον πόλεμο της Τροίας», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαμάμ Σάαντ, διευθυντής ανασκαφών και αρχαιολογικών μελετών στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων. Αναφέρονται ακόμη τα ονόματα των μυθικών Αμαζόνων (Πενθεσίλεια, Ιππολύτη κ.α)

Το πληρέστερο και σπανιότερο ψηφιδωτό στη Συρία
«Δεν διαθέτουμε κανένα παρόμοιο ψηφιδωτό» πρόσθεσε ο Σάαντ, σημειώνοντας ότι αν και το έργο αυτό «δεν είναι το αρχαιότερο» στη Συρία, είναι όμως «το πληρέστερο και το σπανιότερο».

«Το τμήμα που έχει αποκαλυφθεί μέχρι τώρα έχει μήκος 20 μέτρα και πλάτος έξι» συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και άλλα τμήματα που δεν έχουν ακόμη έρθει στο φως.

Συρία: Ένα σπάνιο, τεράστιο ψηφιδωτό της ρωμαϊκής εποχής βρέθηκε στην Αλ Ραστάν / Φωτογραφία: AP Photo/Omar Sanadiki
Πρόκειται για το ένατο ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο.

Η Συρία, μια χώρα-χωνευτήρι πολλών πολιτισμών ανά τις χιλιετίες, από τους Χαναναίους μέχρι τους Ομεϋάδες και ενδιάμεσα τους Έλληνες, τους Ρωμαίους και τους Βυζαντινούς, διαθέτει άφθονους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Ορισμένοι καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε το 2011.

Στην πόλη Χομς, η Εκκλησία Ουμ αλ Ζινάρ κάηκε και το τέμενος Χαλίντ Ιμπν αλ Ουάλιντ υπέστη ζημιές, ενώ από τη Ραστάν κλάπηκαν ψηφιδωτά.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ: η ναυτική αρχαιολογία και η διατήρηση της μνήμης και της γνώσης για την ναυτική μας παράδοση

Previous article

16-20 Νοεμβρίου η «Πελοπόννησος ΕΧΡΟ» 2022 στο Άργος – πως θα συμμετάσχετε

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.