ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ: η ναυτική αρχαιολογία και η διατήρηση της μνήμης και της γνώσης για την ναυτική μας παράδοση

0

Με στόχο την διατήρηση της μνήμης και της γνώσης για την ναυτική μας παράδοση, από την εποχή της Αρχαίας Πελλήνης και του λιμανιού των Αριστοναυτών, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Οκτωβρίου στο Ξυλόκαστρο μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διημερίδα Ναυτικής Αρχαιολογίας, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης και το ΝΠΔΔ «Ηλίας Κατσούλης.

Μέσω των παρουσιάσεων, η αρχαιότητα άγγιξε το σήμερα αξιοποιώντας το σπουδαίο ιστορικό απόθεμα και ανέδειξε τις ρίζες, της σχέσεως μας με τη θάλασσα. Παρακολουθήσαμε ακόμα τις αναζητήσεις της «Διεπιστημονικής Ομάδας Ναυτικής Αρχαιολογίας του Ξυλοκάστρου», που είχε την τύχη να εκπονεί τη μελέτη για την κατασκευή μιας μυκηναϊκής εικοσόρου την εποχή που η Ναυτική Αρχαιολογία έθετε τα θεμέλιά της.

Το διήμερο ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο της Δρ. Δήμητρας Καμαρινού «ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ». Το βιβλίο επιχειρεί να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήματα, όπως:

Πώς ήταν τα πλοία των Μυκηναίων και των ομηρικών ηρώων; Για ποιους λόγους ανοίγονταν «ἐπ’ εὐρέα νῶτα θαλάσσης» και ποιοι ήταν οι προορισμοί τους; Τι αναζητούσαν στα διαμεσογειακά ταξίδια τους και πώς αντιμετώπιζαν τις δυσκολίες στις θαλάσσιες ρότες; Πώς ήταν η ζωή εν πλω και πού αναζητούσαν ασφαλή αγκυροβόλια; Ποιοι λαοί συμπλέανε στα καταστρώματα των πλοίων και πώς αλληλεπιδρούσαν οι ναυτικοί και οι πολιτισμοί του Αιγαιακού κόσμου με αυτούς της Αιγύπτου, της Φοινίκης και της Κύπρου; Ποια ήταν τα μυστικά των ναυδόμων για την επιλογή της ξυλείας και ποια εργαλεία είχαν στη διάθεσή τους; Πώς ναυπηγούσανε καράβια χωρίς αρχικό σκελετό και χωρίς καρφιά;

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε απο έκθεση αντιγράφων μυκηναϊκών εργαλείων ναυπηγικής, έκθεση Ναυτικής Αρχαιολογίας(poster) και έκθεση αρχαιοελληνικών εγχόρδων.

Ελλείψεις φαρμάκων: Ανύπαρκτα τα παυσίπονα-Έρχεται δύσκολος χειμώνας

Previous article

Συρία: Ανακαλύφθηκε σπάνιο ψηφιδωτό με αρχαίους Έλληνες, ήρωες του Τρωικού Πολέμου και Αμαζόνες

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.