ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΟΣ (Μέρος Β΄ Τελευταίο)
του κ. Βασίλη Λίγκα, Γεωπόνου
Μεγαλοϊδιοκτήτες
Εάν μελετήσει κανείς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της κτηματικής περιφέρειας του Κιάτου από τον ποταμό Κύριλλο μέχρι τη θέση “Σφαγεία”, θα δει ότι μόνο μικρό ποσοστό της συνολικής έκτασης ήταν μικροϊδιοκτησίες, γιατί το μεγαλύτερο τμήμα ανήκε σε ελάχιστες οικογένειες.
Το κτήμα Κριεζή αργότερα, λόγω χρεών του, κατέσχε η Εθνική Τράπεζα.
1ο τεμάχιο στον Άγιο Νικόλαο Κιάτου 25 στρεμ. Συνόρευε δυτικά με εθνικό αμπελώνα.
2ο τεμάχιο στην ίδια περιοχή εκτάσεως 15 στρεμ. Συνόρευε με Βασ. Τσαλούκο, ιερέα Γκουζέλη και Νικ. Ευθ. Κανελλόπουλο.
3ο τεμάχιο στη θέση “Κύριλλος” 60 στρεμ. Συνόρευε ανατολικά με Βασ. Τσαλούκον, ιερέα Γκουζέλη, Νικ. Ευθυμίου, Ιωάννη Ευθυμίου, δυτικά με ποταμόν Κύριλλον και μεσημβρινώς με εθνικόν αμπελώνα.
Από τα ονόματα των συνοριτών προκύπτει ότι οι παπά Γκουζέλης και Νικ. Ευθ. Κανελλόπουλος ήσαν μεταξύ αυτών που είχαν αποκτήσει εθνικές γαίες, ενώ ο Ιωάν. Ευθυμίου είχε διατελέσει δήμαρχος Σικυώνος.
Ο ιερέας Γκουζέλης ήταν από την Καρυά – όπως προαναφέραμε – και απεβίωσε νωρίς. Τη χήρα του παντρεύτηκε ο Αργ. Γκράβας. Μία κόρη του παντρεύτηκε τον Ηλία Φρατζή, ενώ άλλη του κόρη παντρεύτηκε τον Κορδή. Το γεγονός αυτό εξηγεί τα αρκετά σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που κατείχαν αυτές οι τρεις οικογένειες.
Το κτήμα του Γαλαξειδιώτη Λουκά Λαζαρή καλλιεργούσε ως μισιακό ο Ευθ. Κανελλόπουλος, ο οποίος ήταν εγκατεστημένος στην Κόρινθο. Ήταν από τους σημαντικότερους εμπόρους σταφίδας και είχε εκλεγεί επανειλημμένως βουλευτής. Η οικογένεια Κανελλόπουλου ήταν από τις σημαντικότερες οικογένειες του νομού.
Η εξέλιξη των ιδιοκτησιών
Ο τρόπος απόκτησης των κτημάτων αυτών ήταν απλός. Το ίδιο απλός φαίνεται ότι ήταν και ο τρόπος πώλησής τους. Επειδή οι νέοι ιδιοκτήτες δεν ήσαν μόνιμοι κάτοικοι Κιάτου, μετά από κάποια χρόνια τα πωλούσαν – και όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις – σε αρκετά χαμηλές τιμές. Έτσι, μετά από κάποια χρόνια, τα κτήματα αυτά άλλαζαν ιδιοκτήτες.
Το κτήμα Λαζαρή ολόκληρο ή στο μεγαλύτερο τμήμα του κατέληξε στην ιδιοκτησία του Ευθ. Κανελλόπουλου.
Οι ιδιοκτησίες αυτές ξεκινούσαν από τη θάλασσα και έφθαναν τουλάχιστον μέχρι τη σιδηροδρομική γραμμή.
Ξεκινώντας από το κέντρο του Κιάτου και προχωρώντας ανατολικά, αρχικά ήταν η ιδιοκτησία της οικογένειας Θεοδοσιάδη, καταγωγής Μεγάλου Βάλτου. Ξεκινούσε από τη θάλασσα και έφθανε μέχρι τη σιδηροδρομική γραμμή, στη θέση της σημερινής οδού 25ης Μαρτίου. Επάνω στον κεντρικό δρόμο, όπου σήμερα το πρατήριο υγρών καυσίμων Δημητρίου, ήταν το σπίτι τους.
Από εκεί μέχρι την οδό Παπαναστασίου (Επιπλοποιία Κατσαβού) η περιοχή ήταν βαλτώδης, χαμηλής αξίας και είναι άγνωστο πώς εξελίχθησαν οι ιδιοκτησίες.
Ανατολικά της οδού Παπαναστασίου ήταν οι ιδιοκτησίες Γκράβα και Κανελλόπουλου αρχίζοντας μάλλον από Γκράβα.
Αμέσως μετά βρίσκεται η ιδιοκτησία Μερτικόπουλου, η οποία παραμένει ενιαία ακόμα και σήμερα. Λόγω έλλειψης κληρονόμων το τεμάχιο αυτό τα τελευταία χρόνια περιήλθε στην ιδιοκτησία κάποιας Μονής.
Ακριβώς δίπλα ήταν το κτήμα Γκράβα (Αθ. Γκράβας, ιατρός και Δήμαρχος Σικυώνος) και αμέσως μετά του Κανελλόπουλου. Το τεμάχιο αυτό φαίνεται ότι ήταν το μεγαλύτερο από όλα τα άλλα που διέθετε η εν λόγω οικογένεια. Στη δεκαετία 1960 ένα τμήμα της έκτασης αυτής παραχωρήθηκε από την Εξαβερία Κανελλοπούλου και εκεί κατασκευάστηκαν οι εργατικές κατοικίες.
Ανατολικότερα ήταν η μεγάλης έκτασης ιδιοκτησία Ζούζουλα. Μετά την χρεοκοπία των επιχειρήσεων Ζούζουλα, το εργοστάσιο, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης, περιήλθε στην Εθνική Τράπεζα. Αμέσως μετά, όπου σήμερα τα εργοστάσια Φραγκίστα, ήταν πάλι ιδιοκτησία Κανελλόπουλου.
Στην περιοχή του Αϊ-Γιάννη υπήρχε το τεράστιο κτήμα, γνωστό ως “Καλογερικά”. Ξεκινούσε από τη θάλασσα και έφθανε μέχρι τη βασιλικαριώτικη περιοχή. Το μέγεθος του τεμαχίου αυτού δείχνει, ότι μάλλον θα δόθηκε από τις εθνικές γαίες σε κάποια σημαντική προσωπικότητα. Μετά περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής Προφήτου Ηλία Ζάχολης.
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Κιάτου έχει ενδιαφέρον περαιτέρω μελέτης, γιατί οι εθνικές γαίες απετέλεσαν την αφετηρία της δημιουργίας μιας κάστας μεγαλοϊδιοκτητών, που για μια περίοδο εκατό ετών κινούσαν τα νήματα της πολιτικής οικονομικής και κοινωνικής ζωής του Κιάτου.
Σήμερα στους νέους του Κιάτου, – αλλά και σε ακόμα μεγαλύτερους – τα ονόματα αυτά είναι εντελώς άγνωστα. Κάτι τέτοιο είναι λογικό, αφού τα ονόματα αυτά δεν υπάρχουν πλέον, καθώς δεν έχει απομείνει σήμερα ούτε ένας απόγονος, που να τα θυμίζει!!
Comments