ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία της σημαίας του 2ου δημοτικού σχολείου – Από τα χέρια των Γερμανών, στον Άγγλο αλεξιπτωτιστή – Πως επιστράφηκε στο σχολείο

0

Στο 2ο δημοτικό σχολείο Κορίνθου, σε περίοπτη θέση στο γραφείο των δασκάλων, βρίσκεται η ιστορική σημαία του σχολείου. Μάλιστα, αυτή ήταν η σημαία, που οδήγησε τους μαθητές του σχολείου, πριν απο μερικά χρόνια, στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου…

Η σημαία αυτή έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, που κρατά από την περίοδο της γερμανικής κατοχή. Τότε, στο σχολείο είχαν στρατοπεδεύσει αρχικά Ιταλοί και στη συνέχεια Γερμανοί στρατιώτες. Κάποιος Γερμανός στρατιώτης πήρε την μεταξωτή και κροσσωτή σημαία του σχολείου για ενθύμιο. Σκοτώθηκε, όμως, κατά την αποχώρηση των Γερμανών στον Ισθμό της Κορίνθου και τη σημαία βρήκε στο σακίδιό του ένα Άγγλος αλεξιπτωτιστής, ο οποίος την κράτησε σαν αναμνηστικό από τον πόλεμο και την Ελλάδα.

Ο στρατιώτης επέστρεψε σώος στην πατρίδα του και κράτησε τη σημαία για πολλά χρόνια, σχεδόν μέχρι τα γεράματά του. Κάποια στιγμή αποφάσισε να την επιστρέψει και την παρέδωσε στην ελληνική πρεσβεία μαζί με ένα γράμμα που ανέφερε την ιστορία της. Η Πρεσβεία την έστειλε στο Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό με τη σειρά του στη Νομαρχία Κορινθίας.

Η Νομαρχία θέλησε να την παραδώσει στο σχολείο με επισημότητα και σχετική τελετή, αλλά μεσολάβησε η περίοδος της δικτατορίας και η παράδοση αναβλήθηκε. Όταν διευθυντής έγινε ο Γιώργος Θεοδοσίου ανακίνησε το θέμα και μετά από αρκετό χρόνο η σημαία βρέθηκε και επιστράφηκε, όχι όμως και το γράμμα.

Ο Σταυρέλης αντεπιτίθεται στον Νανόπουλο

Previous article

Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων: 6η Διήμερη δράση εθελοντών κτηνιάτρων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.