ΙΣΤΟΡΙΑΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

H Ίδρυση του αεροδρομίου στο Βέλλο Κορινθίας του Kωνσταντίνου Σχοινοχωρίτη

0
Κωνσταντίνος Σ. Σχοινοχωρίτης: Ιστορικός - συγγραφέας

Αρχές δεκαετίας 1930 είχε εξετασθεί η ίδρυση αεροδρομίου στην περιοχή του Περιγιαλίου. Λόγω όμως της υπερβολικής τιμής που ζήτησαν τότε οι κάτοικοι για να πωλήσουν τα κτήματά τους, η ίδρυση του αεροδρομίου στο χωριό Περιγιάλι ματαιώθηκε. Στη συνέχεια ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Διαχείρισης της κοινής χορτονομής ιδιοκτησίας Βέλλου Κορινθίας προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την περίσταση και με σχετικό υπόμνημα προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο έκαναν μια συγκεκριμένη πρόταση όπως αυτή παρουσιάζεται στο σχετικό ακόλουθο έγγραφο, προκειμένου να ιδρυθεί το αεροδρόμιο στο Βέλλο.

Το υπόμνημα στάλθηκε από το Βέλλο στις 3 Ιανουαρίου του έτους 1932 και φέρει τις υπογραφές της Επιτροπής Α.Σ.Δ.Κ.Χ (Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Διαχείρισης Κοινής Χορτονομής) Ιδιοκτησίας Βέλλου. Ειδικότερα, υπογράφουν οι Παν. Ν. Μασούρης (Πρόεδρος) και ως μέλη οι Θεοδ. Α. Ράπτης, Τρυφ. Δ. Ράπτης, Ευαγ. Χρυσικόπουλος, Ανδρ. Κανελλόπουλος.

Τελικά, μετά το Περιγιάλι ούτε η περίπτωση του Βέλλου προχώρησε και το αεροδρόμιο ιδρύθηκε στο Λέχαιο.

Έρευνα – επιμέλεια – συγγραφή: Κωνσταντίνος Σ. Σχοινοχωρίτης Ιστορικός – συγγραφέας

**Φώτο απο ebay.REBUBLICATION GREECE AT WWII ARCHIVES
εροδρόμιο Λέχαιου, Κόρινθος 1941

 

Ο Κωνσταντίνος Σ. Σχοινοχωρίτης

Ο Κωνσταντίνος Σχοινοχωρίτης γεννήθηκε της 12 Μαρτίου έτους 1982 στο Ζευγολατιό Κορινθίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο), Έχει γονείς τον Σάββα Σχοινοχωρίτη και την Ελένη Σχοινοχωρίτη -Καρούντζου, και έναν αδερφό τον Χρήστο. Το 2004 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας (ΑΕΙ) του Ιονίου Πανεπιστιμίου στη Κέρκυρα. Τον Μάρτιο του έτους 2006 ανακηρύχθηκε υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστιμίου με θέμα της διδακτορικής διατριβής “οι συντελεστές των παραστάσεων και το προσωπικό του Παλαιού Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας” και επιβλέπων καθηγητή τον κ. Χάρη Ξανθουδάκη. Κατά τη χρονική περίοδο 2005 – 2007 έλαβε τιμητική υποτροφία προγράμματος 2006 – 2007 από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) για τη διάκριση στις σπουδές και το ήθος.

Το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 2008 – Αύγουστος 2009 εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις υπηρετώντας στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.), απ’ όπου απολύθηκε με τον βαθμό του εφέδρου Λοχία. Το έτος 2010 αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας – Μουσειολογίας (ΑΕΙ) του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το έτος 2013 έλαβε πιστοποίηση πλήρους επάρκειας για το γνωστικό αντικείμενο της Μουσειολογίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ημερίδες που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα. Έχει εργαστεί σε αρχείο και βιβλιοθήκη, αλλά και ευρύτερα στον ιδιωτικό τομέα.

Από τα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση διατελώντας επί σειρά ετών αιρετός Πρόεδρος των Συλλόγων των Φοιτητών των Τμημάτων στα οποία φοίτησε, αλλά και εκπρόσωπος των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου στη Σύγκλητο και το Πρυτανικό Συμβούλιο. Από τον Μάρτιο του 2008 έως και τον Δεκέμβριο του έτους 2012 διετέλεσε Πρόεδρος του πρώτου αιρετού Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Βόχας (ΤΟ.ΣΥ.Ν.), ενώ από τον Αύγουστο του έτους 2012 έχει εκλεγεί Πρόεδρος του Συλλόγου Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ζευγολατιού “ΚΟΙΝΩΝΙΑ”, θέση στην οποία και επανεκλέγεται μέχρι σήμερα.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς και στο Δελτίο του Ιδρύματος  Κορινθιακών Μελετών. Τον Μάρτιο του έτους 2014 προχώρησε στη συγγραφή του πρώτου ιστορικού βιβλίου για τη Βόχα και το Ζευγολατιό με τίτλο “Οδοιπορικό στο όρος Φουκάς (Απέσας)” που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κεν.Π.Π.Ε.

1940: Ποιοι ήταν οι εννέα Κορίνθιοι που σκοτώθηκαν στην πρώτη μάχη στην Αλβανία

Previous article

Δυσκολεύτηκε, αλλά κέρδισε και πάλι ο Πέλοπας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.