ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η αράχνη–σκορπιός (camel spider) που είχε εμφανιστεί στα Εξαμίλια τώρα και στα Τρίκαλα Θεσσαλίας

0

Μια αράχνη – σκορπιός ή καμήλα (camel spider) φέρεται να έχει κάνει την εμφάνισή της, σύμφωνα με δημοσιεύματα και αναφορές, το τελευταίο χρονικό διάστημα, στα Εξαμίλια Κορινθίας, στην Άρια Ναυπλίου και στα Τρίκαλα.

Το συγκεκριμένο είδος αράχνης, που μπορεί να φτάσει τα 15 εκατοστά σε μήκος, δεν είναι δηλητηριώδες, αλλά μεταφέρει βακτήρια, αφού τρέφεται με νεκρά ζώα που βρίσκονται στο στάδιο αποσύνθεσης.

Πρόκειται για ένα είδος πλάσματος με χρωματισμό καφέ και πορτοκαλί που μοιάζει με σκορπιό. Έχει οκτώ μικρά πόδια σαν πλοκάμια, αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα, και μπορεί να κάνει άλματα σε απόσταση ενός μέτρου.

Χαρακτηρίζεται ως επιθετικό πλάσμα και στα θύματά της συγκαταλέγονται έντομα, αράχνες, κάμπιες, καθώς και τρωκτικά, πουλιά, σαύρες, φίδια. Κρύβεται κάτω από πέτρες, ενώ πολλές φορές έχει βρεθεί και μέσα σε σπίτια. Τρέχει με ταχύτητα 20 χιλιόμετρα την ώρα. Γεννάει τα αυγά της στο χώμα.

Τα οκτώ πόδια είναι συνήθως ο λόγος που συχνά εκλαμβάνεται ως αράχνη. Παρά την ομοιότητα με τις αράχνες, στην πραγματικότητα ανήκει στην τάξη Solifugae, η οποία τις χωρίζει από τις αράχνες (τάξη Araneae), τους σκορπιούς (σειρά Scorpiones) και άλλα αραχνοειδή. Με το μέγεθός της, με οκτώ πόδια και η συνολική εμφάνιση, ως «αράχνη» στο όνομά της είναι πιο κοντά από την ομοιότητα της καμήλας. Η καμήλα ως όνομα προέρχεται από το σχήμα του προσώματης της (το μπροστινό μισό του σώματος), καθώς και από το γεγονός ότι βρίσκεται συνήθως σε έρημους και άνυδρες περιοχές.

Σε ξηρές περιοχές συνήθως βρίσκεται σε λαγούμια ή κρύβεται κάτω από βράχια μέχρι το βράδυ όταν είναι ώρα να κυνηγήσει. Η λέξη «Solifugae» μεταφράζεται κατά προσέγγιση σε «εκείνους που ξεφεύγουν από τον ήλιο», ένα όνομα που περιγράφει κατάλληλα τον νυχτερινό τρόπο ζωής της αράχνης της καμήλας καθώς και την ικανότητά της να κινείται απίστευτα γρήγορα.

8eCUgvCwsa

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΦΕΝΕΟΥ T.79

Previous article

Προμήθεια 4 ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων ενέκρινε η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.