ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Πήγαμε στον ελαιώνα Περιγιαλίου, είδαμε και μετρήσαμε τα κομμένα δέντρα (φωτό)

0

Για μία ακόμα φορά οι εντάσεις που δημιουργήθηκαν στο χτεσινό (Τετάρτη) δημοτικό συμβούλιο της Κορίνθου έκαναν αδύνατη την πιθανότητα να το παρακολουθήσει κανείς. Όσοι επιχείρησαν να συνδεθούν μέσα από την σελίδα του δήμου για να το παρακολουθήσουν (με δεδομένο ότι συνεχίζει να εξελίσσεται κεκλεισμένων των θυρών), ασφαλώς το μετάνιωσαν, καθώς επί ώρες οι δημοτικοί σύμβουλοι τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας αντάλλασσαν μεταξύ τους εκφράσεις, υπονοούμενα και ειρωνείες, σε υψηλούς τόνους. Την κύρια (αλλά όχι την αποκλειστική) ευθύνη για την κατάπτωση αυτή φέρει το προεδρείο, το οποίο –καθώς φαίνεται- δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε την διάθεση να διευθύνει ήρεμα την συζήτηση και να προάγει τον διάλογο και την ανταλλαγή επιχειρημάτων. Κάπως έτσι, το δημοτικό συμβούλιο της Κορίνθου βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ανυποληψία και κάνει τους δημότες να αποστρέφονται κάθε εμπλοκή με την δημόσια σφαίρα. Αλλά ίσως, αυτός να είναι και ο στόχος…

Στο Korinthia.net.gr σε μία ένδειξη αποστροφής και διαμαρτυρίας στο κλίμα που δημιουργείται θα περιγράψουμε απλώς τα γεγονότα που αφορούσαν το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης (η κοπή των ελαιόδεντρων στο Περιγιάλι), καθώς στάθηκε αδύνατο να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στο καθήκον μας και να παρακολουθήσουμε την συνεδρίαση ολόκληρη.

Ωστόσο, δεν μείναμε εκεί. Σήμερα (Πέμπτη) το απόγευμα πήγαμε στο οικόπεδο των 13 στρεμμάτων για να δούμε τι ακριβώς γίνεται και ποια είναι η αλήθεια για τον αριθμό των δέντρων που κόπηκαν, αλλά και την κατάστασή τους.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, όλος ο χώρος ήταν εγκαταλελειμμένος. Βουνά από ξερόκλαδα και καμένα κλαδιά είναι παρατημένα εκεί από καιρό. Οι ρίζες, που βρίσκονται και αυτές εκεί παρατημένες είναι ολοφάνερα ξερές, κάτι που μας επιβεβαίωσε κι ένας περαστικός ο οποίος σταμάτησε να μας μιλήσει όταν είδε να βγάζουμε φωτογραφίες. Τόσο από εκείνα που μας είπε ο περαστικός, όσο και από εκείνα που είδαμε (υπολογίζοντας με βάση την γραμμή των ελαιοδέντρων που είχαν παραμείνει στην άκρη του δρόμου) είναι φανερό πως τα δέντρα ήταν πολλά και ξεπερνούσαν τα 150, προσεγγίζοντας τα 180. Όλα έχουν ξεριζωθεί με εξαίρεση αυτή την γραμμή των 10 περίπου δέντρων, δίπλα στην μία πλευρά του δρόμου. Ωστόσο ήταν όλα ξερά και κούφια και είχαν από καιρό σταματήσει να δίνουν καρπό. Μάλιστα, ο άνθρωπος που μας μίλησε υποστήριξε ότι τα περισσότερα από τα δέντρα είχαν λεηλατηθεί από ρομά, ενώ άλλα είχαν καεί, κάτι που επιβεβαιώνει και τα λεγόμενα του προέδρου του Περιγιαλίου, Δημήτρη Κελλάμη, ο οποίος στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο έκανε λόγο για πυρκαγιά που έκαψε αρκετά δέντρα, αλλά και για ρομά που έκαναν επιδρομή στα ελαιόδεντρα.     

Σε ό,τι αφορά το δημοτικό συμβούλιο το θέμα συζητήθηκε με την υπογραφή 17 δημοτικών συμβούλων (Ταγαράς, Ραντίτσα, Λυτρα, Μπουρσέ, Μελέτης, Γ. Πιέτρης, Κορδώσης, Κονδυλης, Ζώγκος, Δόντης, Σταυρέλης, Λαμπρινός, Στριμμενοπούλου, Μουρούτσος, Μανωλάκης, Ασημακόπουλος, Τζέκου).

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Σταυρέλης περιέγραψε το ιστορικό των οικοπέδων (έκταση, πως περιήλθαν στον δήμο, πόσα δέντρα είχαν κ.λπ.) και σημείωσε ότι πριν γίνει η κοπή των δέντρων υπήρχαν 100 δέντρα στο μικρό κτήμα και 250 δέντρα στο μεγάλο (όπου όπως είπαμε ο αριθμός μοιάζει να είναι σχετικά κοντινός σε αυτά που είδαμε). Σημείωσε ακόμα ότι η τακτική που ακολούθησε ο δήμος ήταν λάθος καθώς καθάρισε το οικόπεδο χωρίς ακόμα να υπάρχει πραγματικός σχεδιασμός για το τι θα γίνει ο χώρος παρά μόνο αοριστίες ότι θα γίνει εκεί πράσινο σημείο και αθλητικό κέντρο. Έπρεπε να έχετε πάρει απόφαση δημοτικού συμβουλίου για το τι θα κάνετε τα ξύλα πριν αυτά κοπούν.

Ο Χρήστος Κορδώσης, ο οποίος ήταν και αυτός που προκάλεσε την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και συγκέντρωσε τις υπογραφές, είχε πιο ακριβή περιγραφή σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δέντρων (μίλησε για 185 δέντρα στο μεγάλο οικόπεδο), υποστήριξε όμως πως δεν ήταν κούφια, κάτι που δεν ισχύει. Επέμεινε -και επανέλαβε δεκάδες φορές- να απαντήσει ο δήμαρχος «ποιος έδωσε την εντολή για την κοπή των δέντρων», αν και αυτό είναι ένα ζήτημα που έχει λυθεί από τις 23 Ιουνίου, κατά την συνομιλία των αστυνομικών με τον δήμαρχο, προκειμένου να μην συλληφθεί ο εργολάβος που εκτελούσε το έργο.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Περιγιαλίου Δημήτρης Κελάμης υποστήριξε πως πράγματι υπήρχε πριν από μερικά χρόνια ο αριθμός των δέντρων που κατέθεσε ο κ. Σταυρέλης, ωστόσο, πλέον από αυτά έχουν απομείνει ελάχιστα καθώς μεγάλος μέρος καταστράφηκε από πυρκαγιά, ενώ άλλος αριθμός δέντρων είχε κοπεί και λεηλατηθεί από ρομά.

Το ερώτημα που παραμένει, πάντως, αφορά το που βρίσκονται αυτή την στιγμή τα κομμένα ξύλα, τα οποία προσεγγίζουν τους 65 τόνους. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει δημοπρασία για το που θα καταλήξουν.  

Τελικά, ύστερα από εξαντλητική συζήτηση και λεπτομερή έκθεση των γεγονότων από όλες τις πλευρές το Δημοτικό Συμβούλιο με 14 ψήφους (Σταυρέλης, Λαμπρινός, Μανωλάκης, Μουρούτσος, Στριμμενοπούλου, Δόντης, Κορδώσης Γ. Πιέτρης, Μελέτης, Ταγαράς, Λύτρα, Ραντίτσα, Μπουρσέ και Ασημακόπουλος) υπερψήφισε την πρόταση της παράταξης Πνοή Δημιουργίας, η οποία:

1.Καταδικάζει τις αυθαίρετες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την καταστροφή και εκρίζωση 200 περίπου ελαιοδένδρων.

2.Ζητά να γίνει έρευνα και καταλογισμός τυχόν ευθυνών από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

3.Ζητά να γίνει διαπαραταξιακή επιτροπή για την καταγραφή και εκποίηση με πλειοδοτικό διαγωνισμό των ξύλων.

Αντίστοιχα η πρόταση του δημάρχου Βασίλη Νανόπουλου για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής έλαβε 13 ψήφους (Κυριαζής, Ζαχαριάς, Κουτσογκίλλας, Πούρος, Μπίτζιος, Κόλλια, Καρσιώτης, Παπαϊωάννου, Πλατής, Τ. Πιέτρης, Γκεζερλής, Ζώγκος και Καρασάββας) και δεν εγκρίθηκε από το Σώμα.

Δική του πρόταση κατέθεσε ο Σταύρος Κεφάλας, λευκό ψήφισε η κυρία Τζέκου, ενώ απουσίαζαν οι Πνευματικός, Παπαδημητρίου, Καλλίρης και Κονδύλης.

Δείτε τι είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Σταυρέλης για όσα έγιναν στην χτεσινή συνεδρίαση

Πρώτο βραβείο φωτογραφίας: έκρηξη του ηφαιστείου Calbuco στη Χιλή

Previous article

Αποσύρθηκε το θέμα της απόδοσης τιμών στους πρώην δημάρχους Κουΐνη και Κόλλια

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.