ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Λίγοι λίγοι σε καφέ και σούπερ μάρκετ – Δεκαπενταύγουστος χωρίς πανηγύρια

0

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων για τον κορωνοϊό μετά την αύξηση των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου.

Αρχές και επιστήμονες μετά την απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, απευθύνουν διαρκώς προειδοποιήσεις για την τήρηση των μέτρων μετά την αύξηση των κρουσμάτων, καθώς τους προκαλούν έντονη ανησυχία τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, κυρίως σε κέντρα διασκέδασης. Μάλιστα για να αποφευχθούν οι συνωστισμοί που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξαρση κρουσμάτων, υπάρχουν σκέψεις για πλαφόν στα κέντρα διασκέδασης.

«Δεν θα έχουμε πανηγύρια τον Αύγουστο»

Αναφορικά με τα πανηγύρια ο κ. Γώγος σημείωσε πως «κατά πάσα πιθανότατα δεν θα έχουμε πανηγύρια τον Αύγουστο. Αυτή θα είναι και η εισήγηση η δική μου αλλά και όλων νομίζω. Το πανηγύρι έχει πολύ κόσμο. Συνήθως εκατοντάδες και εκεί έχουμε ζητήσει να τηρούνται τα μέτρα και παραβιάζονται», ενώ εξήγησε πως από τον καιρό που έχει συσταθεί η επιτροπή τα μέτρα συστήνονται με βάση τους κοινωνικοικονομικούς παράγοντες και τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρακολουθούνται συνεχώς.

Τους λόγους για τους οποίους δεν αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις εκκλησίες εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος: «Ο λόγος που δεν μπήκε υποχρεωτικά η μάσκα -γιατί η σύσταση παραμένει- είναι γιατί έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και υπάρχει μια εγκύκλιος από την Εκκλησία που περιγράφει λεπτομερέστερα τι θα γίνεται στις εκκλησίες, π.χ. πως θα υπάρχει άνθρωπος που θα ελέγχει φορώντας τη μάσκα του και πως θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός σε αποστάσεις μέσα στην εκκλησία. Άρα έχουμε εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις στην εκκλησία. Αν αυτό δεν συμβεί και αν η επιδημία επιδεινωθεί, φυσικά θα μπει και η εκκλησία στο ίδιο πλαίσιο. Απλά, επειδή είναι επιτηρούμενος χώρος, μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Ενδεχομένως της Παναγίας να χρειαστεί μάσκα, αλλά θα το δούμε ξανά το θέμα αυτό».

Ο κ. Γώγος ανέφερε πως τα περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν είναι ο περιορισμός των ατόμων που θα μαζεύονται στους διάφορους χώρους, π.χ. να μην υπάρχει η ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των ανθρώπων σε ένα σούπερ μάρκετ ή σε μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.λπ. «Αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις, θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης, πάνω π.χ. από 50 ή 100 άτομα. Οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown, δηλαδή σταματούν τη μετάδοση, είναι σαν αυτό που κάνουμε όταν κλείνουμε κάτι», είπε ο κ. Γώγος.

Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε πως «έχουμε δει ότι κάποιοι κόλλησαν σε τέτοια πάρτι και ευτυχώς συνέβη σε χώρους που ήταν ελεγχόμενη κατάσταση, δηλαδή σε υπηρεσίες, σε εργοστάσια. Αν όμως έχουμε κρούσματα ορφανά όπως αυτά που είδαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ιχνηλάτηση θα γίνει σε ανθρώπους του συγγενικού τους περιβάλλοντος, δεν ξέρουμε αν τα άτομα αυτά βρέθηκαν σε τέτοιους χώρους και αν βρέθηκαν δεν γίνεται ιχνηλάτηση προφανώς. Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε ένα beach bar. To καταλαβαίνετε, είναι αδύνατο. Γι’ αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και αν γίνονται εκδηλώσεις τύπου διασκέδασης, να τηρούνται όσο γίνεται καλύτερα τα μέτρα».

5G στην Κόρινθο: “δεν είναι στον άμεσο σχεδιασμό μας”, λέει ο Β. Νανόπουλος

Previous article

Μάσκες από τον τόπο σου…

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.