ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μειώνει την εσφαλμένη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

0

Μια ομάδα ερευνητών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών ανέπτυξε ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης για την ανίχνευση καρκίνου του προστάτη σε δείγματα ιστών, το οποίο είχε ποσοστά επιτυχίας πολύ υψηλότερα από αυτά που δίνει μια συμβατική εξέταση. Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι αυτό το μοντέλο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση καρκίνου του μαστού.

Ο αλγόριθμος σχεδιάστηκε από δείγματα του προστάτη, που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια βιοψίας. Οι επιστήμονες χρωμάτισαν τα δείγματα αυτά, για να διακρίνουν τα διάφορα κυτταρικά τους στοιχεία (πυρήνας, κολλαγόνο κ.λπ.) και να τα ψηφιοποιήσουν. Έτσι, λήφθηκαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο εικόνες για την εκπαίδευση του νευρωνικού δικτύου.

Κάθε εικόνα έχει επισημανθεί με σκοπό να εκπαιδεύσει το μοντέλο να μπορεί να διακρίνει τον υγιή ιστό από τον ανώμαλο ιστό. Ο αλγόριθμος στη συνέχεια δοκιμάστηκε σε ένα ξεχωριστό σύνολο 1.600 διαφανειών από 100 ασθενείς που εξετάστηκαν στο UPMC για καρκίνο του προστάτη. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, ο αλγόριθμος κατάφερε να ανιχνεύσει τα ύποπτα δείγματα κατά 98%.

Το μοντέλο μηχανικής μάθησης εντόπισε επίσης έξι δείγματα που δεν είχαν χαρακτηριστεί ύποπτα από τους γιατρούς. «Αλγόριθμοι όπως αυτός είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για άτυπες κακώσεις», δηλώνει ο Rajiv Dhir, παθολόγος και συγγραφέας του άρθρου που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Digital  Health, στις 29 Ιουλίου. «Ένας μη ειδικός μπορεί να μην μπορεί να κάνει τη σωστή αξιολόγηση. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του είδους του συστήματος», προσθέτει.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι αυτό το μοντέλο μηχανικής μάθησης θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού, απλά θα χρησιμοποιηθούν δείγματα βιοψίας μαστού.

Η ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη είναι το αντικείμενο πολλών ερευνών, επειδή είναι ο πιο κοινός καρκίνος που εμφανίζεται στους άνδρες. Η IBM Watson Heath και η γαλλική εταιρεία Guerbet υπέγραψαν μια συνεργασία για την ανάπτυξη ενός εργαλείου ιατρικής απεικόνισης σε συνδυασμό με μια λύση τεχνητής νοημοσύνης, ικανή να διαγνώσει πιο γρήγορα τον καρκίνο του προστάτη. Σε αντίθεση με τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, πρωταρχικός τους στόχος είναι να εξαλείψουν το βήμα της βιοψίας, το οποίο, εκτός από το να είναι οδυνηρό, μπορεί να είναι ανακριβές.

ΠΗΓΗ: UsineDigitale

8eCUgvCwsa

Υφυπουργός Περιβάλλοντος ο Νίκος Ταγαράς!

Previous article

Ποιες συναλλαγές δε θα διενεργούνται στα τραπεζικά καταστήματα από την Τρίτη, 4 Αυγούστου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.