Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού του 2023 θα είναι έτοιμο το Thess INTEC, το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς, στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Η συμβολαιογραφική πράξη του καταστατικού για τη σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου υπογράφτηκε από τον Χρίστο Δήμα, υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας καθώς και τον Νίκο Ευθυμιάδη, πρόεδρο του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία θα αναλάβει την υλοποίηση του σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί για τη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς στην πόλη, χωρίς να έχει κερδοσκοπικό στόχο.
Την φιλοδοξία ότι η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει έδρα καινοτομίας όχι μόνο για ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, εξέφρασε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας.
Ο κ. Δήμας τόνισε σε δηλώσεις του ότι το συγκεκριμένο project αποτελεί μια εμβληματική δράση για τη χώρα. «ο τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη – ThessINTEC Είναι μία πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία και φιλοδοξούμε να μπορέσουμε να έχουμε επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη. Φιλοδοξούμε να γίνει η φυσική έδρα καινοτομίας της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων. Στοχεύουμε να έχουμε εντός του πάρκου, επιχειρήσεις που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D), οι οποίες θα «γεννήσουν» πολλές νέες, καλά αμειβόμενες και ποιοτικές θέσεις εργασίας για τους επιστήμονές μας…», υποστήριξε.
Ήδη έχει αποτυπωθεί εγγράφως το ενδιαφέρον 70 επιχειρήσεων και 17 ερευνητικών εργαστηρίων για εγκατάσταση στο ThessINTEC. Το ενδιαφέρον αφορά συγκεκριμένους χώρους, με συγκεκριμένους όρους και ενοίκια και με συγκεκριμένη διαδικασία εισόδου. Ενδιαφέρον υπάρχει τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από το εξωτερικό όπως για παράδειγμα από το Texas University, από τη Βαρκελώνη και την Καρλσρούη.
Συνολικά αναμένεται να εγκατασταθούν 100-150 επιχειρήσεις και εργαστήρια τα οποία θα σε τέτοιο επίπεδο τεχνολογίας, ώστε ο ένας να είναι χρήσιμος για τον άλλο μέσα στο πάρκο.
Η περιοχή όπου πρόκειται να δημιουργηθεί το “Thess INTEC”, είναι χωροθετημένη ως υπερτοπικό πάρκο, μεγάλης έκτασης και υπάρχει μια διαδικασία για να αλλάξουν χρήσεις και να μπορέσουν να κατασκευαστούν οι κτιριακές μονάδες που προβλέπεται, κάτι που μπορεί να γίνει με κυβερνητική απόφαση. Εντός των 670 στρεμμάτων πρόκειται να κτιστούν περίπου 60.000 τμ ενώ προβλέπεται, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, να υπάρχουν και ελεύθεροι χώροι, χώροι πρασίνου, θεματικό πάρκο, ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο κλπ. Πρόκειται για περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Μακεδονία και με μέτωπο στη θάλασσα.
Το συγκεκριμένο project έχει χαρακτηριστεί ως “άλλο Ελληνικό” από την άποψη ότι θα δημιουργηθούν 7.000 θέσεις εργασίας ενώ θα αναπλαστεί και η συγκεκριμένη ανενεργή σήμερα περιοχή. Θα αναβαθμιστεί και θα δοθεί ζωή στην ευρύτερη περιοχή.
Comments