ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ερπετά σε μέγεθος λεωφορείου κατοικούσαν κάποτε στη γη

0

Νέα έρευνα έριξε περαιτέρω φως στην υπόθεση των γιγάντιων «κροκόδειλων του τρόμου» που κάποτε τριγυρνούσαν στον πλανήτη μας, τρώγοντας δεινοσαύρους με τα δόντια τους που είχαν «μέγεθος μπανάνας».

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2018, δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο Journal of Vertebrate Paleontology. Ανακάλυψε ότι ο Δεινόσουχος, όπως τον έχουν ονομάσει οι επιστήμονες, είχε μήκος που έφτανε σχεδόν εκείνο ενός αστικού λεωφορείου, δηλαδή περίπου 10 μέτρα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας.

Ένας γίγαντας που έσπερνε τον τρόμο

«Ο δεινόσουχος ήταν ένας γίγαντας που φαίνεται πως έσπερνε τον τρόμο στους δεινόσαυρους που προσέγγιζαν την όχθη για να πιουν νερό», εξηγεί ο Δρ. Κοσέτ, ένας εκ των συγγραφέων, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου για τα ευρήματα της έρευνας. «Μέχρι τώρα, δεν γνωρίζαμε πώς έμοιαζε ολόκληρο το ζώο. Τα νέα δείγματα που εξετάσαμε αποκαλύπτουν έναν παράξενο, τερατώδη θηρευτή με δόντια στο μέγεθος μπανάνας». 

Το όνομα δεινόσουχος σημαίνει «κροκόδειλος του τρόμου», όμως σύμφωνα με τους ερευνητές το ερπετό θύμιζε περισσότερο τους σημερινούς αλιγάτορες. Ωστόσο, το ρύγχος του δεινόσουχου ήταν μακρύ και φαρδύ, ενώ στην άκρη του υπήρχαν δύο μυστηριώδεις τρύπες που τον διαφοροποιούν και από τα δύο σύγχρονα ερπετά.

Υπήρχαν τουλάχιστον τρία είδη δεινόσουχων, οι οποίοι ζούσαν στη δυτική Αμερική, από τη Μοντάνα μέχρι το Βόρειο Μεξικό και στις ακτές του Ατλαντικού από το Νιου Τζέρσεϊ μέχρι το Μισισιπί.

Ο δεινόσουχος ενδέχεται να ήταν ο μεγαλύτερος θηρευτής στο οικοσύστημά του, ξεπερνώντας ακόμη και τους μεγαλύτερους σαρκοφάγους δεινόσαυρους που ζούσαν στην ίδια περιοχή. Οι ερευνητές ανακάλυψαν σημάδια από το δάγκωμά του σε ένα τεράστιο εύρος απολιθωμάτων, από οστά δεινοσαύρων μέχρι κελύφη χελωνών.

Πηγή: www.cnn.com

8eCUgvCwsa

ΚΑΝΑΔΑΣ: Τί γίνεται στον δρόμο όταν σταματά ένα σχολικό λεωφορείο;

Previous article

Οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας για τον κοροναϊό αστέρες του Χόλιγουντ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.