ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

H υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί θαλάσσια οικοσυστήματα σε «αόρατη μετανάστευση»

0

Πολλά θαλάσσια είδη αλλάζουν τις περιοχές κατανομής τους προκειμένου να βρουν κλιματολογικές συνθήκες ευνοϊκές για την επιβίωσή τους. Η υψηλές θερμοκρασίες των υδάτων επιφέρουν σαρωτικές αλλαγές στην αλιεία, καθώς μειώνει σημαντικά τα αποθέματα των ψαριών.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί τα θαλάσσια είδη στη μετανάστευση. Τα ψάρια εγκαταλείπουν τα θερμότερα νερά για να βρουν καταφύγιο σε ψυχρότερα.

Σύμφωνα με έρευνα, τα συγκεκριμένα είδη μπορούν να μετακινούνται έως και 6 φορές ταχύτερα και πιο ελεύθερα, σε σχέση με τα ζώα της στεριάς, που παρεμποδίζονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, προκειμένου να επιβιώσουν.

Έτσι καταλήγουν προς τους δυο πόλους του πλανήτη γεγονός που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «αόρατη μετανάστευση».

Οι καύσωνες έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα τις τροπικές περιοχές, με τα ψάρια να μεταναστεύουν βορειότερα στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό. Προβλέπεται ύφεση στις ψαριές θαλασσινών σε αυτές τις περιοχές έως και 40% μέχρι το 2050.

Η Μεσόγειος θάλασσα ξεμένει από αποθέματα ψαριών. Η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση συμβάλουν στην τραγική μείωση του πληθυσμού τους. Ως αποτέλεσμα ψάρια όπως η τσιπούρα και το λαβράκι, τα οποία κατέχουν εξέχουσα θέση στην κουζίνα πολλών περιοχών, θα λείψουν από το πιάτο μας.

Επιπλέον όμως η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την αλιεία στη Μεσόγειο, με τον κλάδο να αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα.

8eCUgvCwsa

Η Xiaomi παρουσιάζει την πρώτη διάφανη τηλεόραση

Previous article

Ηφαιστειακή τέφρα στη Βόρειας Σουμάτρα, Ινδονησία και συγκομιδή της πατάτας.

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.