ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Επιφυλάξεις για το εμβόλιο της Ρωσίας – Ποια ειναι η “Φάση 3” και γιατί είναι κρίσιμη

0

Τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου για τον κορωνοϊό που ανακοίνωσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, εξέφρασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής τόνισε: «Δεν ξέρουμε και πολλά πράγματα για το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας. Είχε ανακοινωθεί η δοκιμή σε 55 άτομα, στη Φάση 1 και 2, πριν από έναν μήνα, και οι Ρώσοι έλεγαν ότι είναι ασφαλές. Η επόμενη ενημέρωση ήταν η χθεσινή. Αρα, δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα. Δεν νομίζω ότι έχει περάσει από τη φάση 3, δηλαδή δεν έχει χορηγηθεί σε άτομα υψηλού κινδύνου για κάποιο διάστημα και να φανεί ότι αυτοί δεν ανέπτυξαν λοίμωξη από τον ιό. Αρα, πιθανόν αυτό που ξέρουν οι Ρώσοι επιστήμονες δεν είναι διαφορετικό από αυτό που ξέραμε πριν από 3 εβδομάδες για το εμβόλιο της Οξφόρδης ή το κινεζικό εμβόλιο».

«Υπάρχουν κάποια εμβόλια, 4-5, που έχουν περάσει τις φάσεις 1 και 2 και βρίσκονται στη φάση 3 για να φανεί αν είναι αποτελεσματικά. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν το εμβόλιο με μόνο τα αποτελέσματα της Φάσης 1 και 2 και μάλιστα με λίγους ασθενείς. Ξέρουμε, ας πούμε, ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης δοκιμάστηκε σε 1.000 άτομα στη Φάση 1 και 2, κι έχουμε κάποια ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μανωλόπουλος.

Τι σημαίνει Φάση 3

Οπως εξήγησε ο καθηγητής, η Φάση 3 της δοκιμής των εμβολίων δεν μπορεί να συμπιεστεί χρονικά. «Πρέπει να χορηγηθεί σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι να εκτεθούν στον ιό. Και σε αντίστοιχο αριθμό ανθρώπων που δεν θα έχουν το εμβόλιο και θα ζουν σε παρόμοιες συνθήκες. Έπειτα, πρέπει να τους αφήσεις μερικούς μήνες και να δεις αν αυτοί που πήραν το εμβόλιο είχαν απουσία μολύνσεων, ενώ αυτοί που δεν το πήραν είχαμε μολύνσεις. Αν συμβεί αυτό για τουλάχιστον 3-4 μήνες, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε για αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Γι’ αυτό και λέμε ότι στις αρχές του 2021 θα υπάρχει εμβόλιο», επισήμανε ο ίδιος. 

Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι η Ρωσία ρισκάρει με αυτό το εμβόλιο, καθώς υπάρχει μια πιθανότητα της τάξεως του 20%-30% να είναι ασφαλές, αμφιβολίες που εξέφρασε και η Γερμανία. «Το θέμα είναι ότι έχοντας τα δεδομένα ασφάλειας από την πρώτη φάση, θεωρούν ότι είναι μικρή η πιθανότητα κάποιου σοβαρού προβλήματος. Εκείνο που σίγουρα δεν ξέρω είναι αν είναι αποτελεσματικό. Νομίζω αρχίζει και φαίνεται περισσότερα έντονα η εμπλοκή της πολιτικής στην επιστήμη. Υπάρχει ανταγωνισμός εταιρειών, αλλά κυρίως ανταγωνισμός κυβερνήσεων», υπογράμμισε ο κ. Μανωλόπουλος. 

Δύσκολη η κατάσταση στον τουρισμό -Για ποιους επεκτείνεται η αναστολή, τι συμβαίνει με το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Previous article

Βρέθηκε ένας υπόγειος ωκεάνος στον νάνο πλανήτη Δήμητρα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.