ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ: Το γράφημα που εξηγεί γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα

0

Και ενώ από αύριο ξεκινούν οι δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες για την εξέλιξη της πανδημίας, αφού σταδιακά θα επιστρέφουν τα κύματα των παραθεριστών, ο προβληματισμός εντείνεται για την σταθεροποίηση στα 200+ κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα χθες. Συγκεκριμένα, το Σάββατο ανακοινώθηκαν 230 κρούσματα, την Παρασκευή 254, την Πέμπτη 204 και την Τετάρτη 262 (αρνητικό ρεκόρ μέχρι σήμερα από την έναρξη της πανδημίας). Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής δεν κρύβουν τον φόβο ότι ταξιδιώτες μπορεί να πυροδοτήσουν την επιδημία με την επιστροφή τους, γι’ αυτό και συμβουλεύει όσους επιστρέφουν από διακοπές να «θεωρήσουν τον εαυτό τους μολυσμένο» και να τεθούν σε ένα 7ήμερο οικειοθελή αυτοπεριορισμό.

Πέρα από τα κρούσματα ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες και ο αριθμός των νοσούντων. «Έχουμε μια σημαντική αύξηση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία, ξεπερνούν τους 200, ενώ κάποια στιγμή είχαμε κλείσει μονάδες», αναφέρει ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. «Παράλληλα, έχουμε και αύξηση των βαρέως πασχόντων που είναι σε μονάδες και ακόμα και των διασωληνωμένων. Το γεγονός που συνέβη χθες με τη 17χρονη που διασωληνώθηκε, δείχνει και τη ευαλωτότητα όχι μόνο των μεγάλων, αλλά όλου του πληθυσμού. Κανείς δεν είναι άτρωτος, όλοι πρέπει να προσέχουμε. Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και οι νέοι να νοσήσουν βαριά, αλλά σαφώς μικρότερη από ότι σε ανθρώπους άνω των 50-60 ετών. Όμως ένα σημαντικό ποσοστό διασωληνωμένων, και διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, είναι άνθρωποι μέχρι 50 ετών…».

Γιατί, όμως, παρουσιάστηκε ξαφνικά η έκρηξη των κρουσμάτων της πανδημίας, της τελευταίας ημέρες; To γράφημα που παρουσιάζει σήμερα το korinthia.net.gr –βασιζόμενο στα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ– και η ανάλυση της εξέλιξης των κρουσμάτων που θα επιχειρήσουμε βάσει των ημερομηνιών, αναδεικνύει το βάρος που είχε η απόφαση για άνοιγμα των συνόρων και υποδεικνύει ως την πιο σοβαρή αιτία της έξαρσης τα εισαγόμενα κρούσματα από το εξωτερικό.

Στο γράφημα παρουσιάζεται η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης κάθε μέρα. Φαίνεται ξεκάθαρα πως μέσα στην καραντίνα –και προφανώς εξ αιτίας αυτής- ο αριθμός των κρουσμάτων ελάχιστες φορές -και εντελώς οριακά- ξεπέρασε τα 100. Εξαίρεση ήταν η 22α Απριλίου (156), οπότε και εντοπίστηκαν τα κρούσματα στην δομή μεταναστών στο Κρανίδι.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο, με την καραντίνα να έχει λήξει και τον κόσμο να κινείται σχεδόν ανεξέλεγκτα, αφού δεν υπήρχαν σοβαρά περιοριστικά μέτρα, τα κρούσματα είχαν μειωθεί δραστικά. Από τις 4 Μαΐου, οπότε και «απελευθερωθήκαμε» από το «13033», μέχρι τις 30 Ιουνίου τα κρούσματα κινήθηκαν από 2 μέχρι 52 (στις 8 Ιουνίου) και 55 το ανώτερο (στις 17 Ιουνίου). Μάλιστα τα κρούσματα παρέμεναν χαμηλά, παρά τις συναθροίσεις στις πλατείες (9-10 Μαΐου) και τα επεισόδια που έγιναν εκεί, ή τα εγκαίνια της πλατείας Ομονοίας στις 15 Μαΐου.

Όλα δείχνουν να αλλάζουν από τις 15 Ιουνίου οπότε και ανοίγουν τα δύο μεγάλα αεροδρόμια –Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανακοινώνει ότι οι δυνητικοί επισκέπτες της Ελλάδας δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, ούτε θα μπαίνουν σε καραντίνα, ωστόσο θα γίνονται στην Ελλάδα δειγματοληπτικά τεστ στους επισκέπτες.
Από τις πρώτες χώρες στις οποίες ήρθησαν οι περιορισμοί ήταν η Ιταλία και η Ισπανία, δύο χώρες οι οποίες επί μήνες βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα περισσότερα κρούσματα. Από εκείνη την ημερομηνία ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται πλέον διαρκώς  και η κατάσταση χειροτερεύει από την 1η Ιουλίου, οπότε απελευθερώνονται οι πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια.

Στις 10 Ιουλίου ανακοινώνονται 60 κρούσματα, ο μεγαλύτερος (ως τότε) αριθμός κρουσμάτων, από την λήξη της καραντίνας. Και από τις 27 Ιουλίου, ενώ βρισκόμαστε πια στην καρδιά της τουριστικής περιόδου με χιλιάδες ελεύσεις τουριστών κάθε μέρα, τα κρούσματα παίρνουν την ανιούσα. Χαρακτηριστικά: 52 στις 28 Ιουλίου, 78 στις 31 Ιουλίου, 110 την 1η Αυγούστου, 153 στις 6 Αυγούστου, 203 (πρώτη φορά πάνω από 200 κρούσματα) στις 9 Αυγούστου, για να παραμείνουν τελικά πάνω από τα 200 τις τελευταίες ημέρες.

Είναι, λοιπόν, σαφές, πως η εξέλιξη της πανδημίας επηρεάστηκε ιδιαίτερα από το άνοιγμα των συνόρων και την έλευση περίπου δύο εκατομμυρίων τουριστών μέχρι τώρα. Το ερώτημα είναι φυσικά: μπορούσαν να μην ανοίξουν τα σύνορα; Προφανώς όχι, αν θέλουμε να διασώσουμε έστω και κατ’ ελάχιστον την οικονομία. Είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι σε αυτή την διαδικασία θα πρέπει να αναζητήσουμε την έκρηξη των κρουσμάτων και όχι φυσικά στο μειωμένο αίσθημα ατομικής ευθύνης της ελληνικής κοινωνίας και την συμπεριφορά των πολιτών. Γιατί αυτή η συμπεριφορά ήταν ακριβώς η ίδια και τον Μάιο και τον Ιούνιο με τα ελάχιστα κρούσματα.

Άρα…

Τα χωριά και οι πανέμορφες παραλίες της Πελοποννήσου όπου γυρίστηκαν ελληνικές σειρές

Previous article

Λίμνη Δόξα: H τεχνητή και η φυσική ομορφιά μαζί

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.