ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων: “φταίει και η κυβέρνηση για τα 200 κρούσματα”

0

Ευθύνες και στην κυβέρνηση για το νέο ξέσπασμα του κορονοϊού στη χώρα, καθώς καταγράφονται επί ημέρες περισσότερα από 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα καθημερινά, ρίχνουν επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων οι οποίοι μίλησαν στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Οι εμπειρογνώμονες δεν μασούν τα λόγια τους. Εμφανίζονται να μην αποδέχονται το αφήγημα περί σχεδόν αποκλειστικής ευθύνης των νέων για το νέο ξέσπασμα της επιδημίας και υποδεικνύουν ευθύνες σε συγκεκριμένους τομείς της κυβερνητικής λειτουργίας κατά τις εβδομάδες που μεσολάβησαν από τον εφησυχασμό της επιτυχημένης αντιμετώπισης του πρώτου κύματος της Covid-19 μέχρι τώρα.

Στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Καθημερινής» είναι εμφανής ο προβληματισμός για το λάθος μήνυμα που εστάλη στον κόσμο και οι εμπειρογνώμονες σε αυτό στέκονται. Αναφέρουν πχ. ως λάθος την αναίρεση της χρήσης μάσκας στα εμπορικά κέντρα, υποστηρίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν ρωτηθήκαμε σχετικά». Αυτή η απόφαση, που ελήφθη στις 8 Ιουλίου είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, δηλαδή του Αδωνι Γεωργιάδη και του Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος ως γνωστόν αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή υπουργό στις τελευταίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ένα άλλο σημείο τριβής, είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου σύμφωνα με τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, το μοντέλο «αστόχησε». Αυτό δεν είναι κάτι νέο βέβαια. Ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, μιλώντας στις αρχές Αυγούστου, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του και είχε αποδεχτεί μέρος της ευθύνης λέγοντας ότι έγινε λάθος υπολογισμός στο θέμα των αδειών των εργαζομένων με αποτέλεσμα να αραιώσουν τα δρομολόγια και να δημιουργηθεί συνωστισμός.

Τρίτο σημείο, ο ΕΟΔΥ, στον οποίο επίσης οι εμπειρογνώμονες ρίχνουν ευθύνες. Η εφημερίδα γράφει ότι η γραμμή επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ είχε «παράσιτα». Εδώ είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απαντήσει ο πρόεδρος του Οργανισμού Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο πολιτικός προϊστάμενος, υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Είναι χαρακτηριστικά τα λεγόμενου ενός εκ των μελών της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων: «Εγώ δεν θα ρίξω το φταίξιμο στους πολίτες, χωρίς να αρνηθώ ότι έχουν μερίδιο ευθύνης όσοι δεν τηρούν τα μέτρα. Ας είμαστε ειλικρινείς: η πολιτεία φταίει που δεν μπόρεσε να τους πείσει. Υπήρξαν όμως κι άλλες δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού. Ο ΕΟΔΥ έπρεπε να κάνει περισσότερους ελέγχους ώστε να γνωρίζουμε ποια είναι η ακριβής επίπτωση της COVID-19, σε κάθε νομό, σε κάθε πόλη… Και κάτι άλλο: δεν ξέραμε τι συμβαίνει κάθε καλοκαίρι στη Μύκονο και στην Πάρο;»

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Αντιπλημμυρικά έργα από την ΕΡΓΟΣΕ στο τμήμα Κιάτο – Δερβένι

Previous article

Του είπαν τι πρόστιμο θα πληρώσει και …λιποθύμησε

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.