ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΙΣΤΟΡΙΑ

31 Αυγούστου 1923, ο βομβαρδισμός της Κέρκυρας και η δολοφονία του Ιταλού στρατηγού Tellini

0

Στις 31 Αυγούστου 1923, ο ιταλικός στόλος βομβαρδίζει και στη συνέχεια καταλαμβάνει τη νήσο Κέρκυρα κατόπιν διαταγής του Ιταλού δικτάτορα Benito Mussolini, ως απάντηση στην δολοφονία του Ιταλού στρατηγού Tellini και των συνοδών του στην Κακαβιά της Ηπείρου.

Ο στρατηγός Tellini συμμετείχε στην επιτροπή οριοθέτησης των ελληνο-αλβανικών συνόρων. Παρά τις συστάσεις των ελληνικών αρχών, για την δράση κακοποιών στοιχείων, κατά κύριο λόγο Αλβανών, στην περιοχή της Ηπείρου, ο Tellini επέμενε να κινείται μόνος του και με μικρή συνοδεία. Στις 27 Αυγούστου 1923, ο Ιταλός στρατηγός και οι συνοδοί του, θα βρεθούν δολοφονημένοι. Παρά τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών, οι ένοχοι δεν μπόρεσαν να βρεθούν. Σύμφωνα με αρκετούς μελετητές, δράστες ήταν Αλβανοί που ενήργησαν υπό τις οδηγίες των Ιταλών προκειμένου να ενοχοποιηθεί η Ελλάδα. Ορισμένοι μάλιστα, υποστηρίζουν πως πίσω από την δολοφονία βρισκόταν ο ίδιος ο Mussolini που αντιπαθούσε τον Tellini καθώς ο τελευταίος ήταν αντιφασίστας. Παρά τις όποιες υποψίες, τίποτα, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να αποδειχθεί.

Το καθεστώς του Mussolini προέβη σε ανεδαφικές απαιτήσεις. Συγκεκριμένα απαίτησε την απόδοση στρατιωτικών τιμών στην ιταλική σημαία και στις σορούς των δολοφονηθέντων, την τέλεση μνημόσυνου στο οποίο θα ήταν παρόν όλο το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο, επίσημη συγγνώμη της Ελλάδας στην Ιταλία, συμμετοχή Ιταλού αξιωματικού στις ανακρίσεις των ελληνικών αρχών, καταδίκη των ενόχων σε θάνατο και αποζημίωση 50 εκατ. λιρετών. Η επαναστατική κυβέρνηση του Νικόλαου Πλαστήρα, απέρριψε τους όρους αυτούς ως απαράδεκτους και προσέφυγε στην Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ). Παρά τις διπλωματικές ενέργειες της Ελλάδας, η Ιταλία επέμεινε.

Στις 31 Αυγούστου, ιταλική ναυτική δύναμη αποτελούμενη από 25 πλοία κατέπλευσε στην Κέρκυρα και απαίτησε την παράδοση του νησιού. Οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν, με συνέπεια ο ιταλικός στόλος να βομβαρδίσει το νησί σκοτώνοντας 15 αμάχους (γυναικόπαιδα) και τραυματίζοντας άλλους 35. Μάλιστα, οι Ιταλοί έστησαν έναν ξύλινο κόκορα στο φρούριο της Κέρκυρας υποστηρίζοντας πως θα έφευγαν από το νησί όταν αυτός λαλήσει. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Ελλάδας στην ΚτΕ, ο οργανισμός επέλεξε να αποφύγει την σύγκρουση – ρήξη με μια Μεγάλη Δύναμη και δικαίωσε την Ιταλία. Η Ελλάδα, υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση 50 εκατ. λιρετών, να τελέσει μνημόσυνο για τους φονευθέντες και να αποδεχτεί την παρουσία διεθνούς επιτροπής κατά την διενέργεια των ανακρίσεων. Μάλιστα, ο ελληνικός στόλος υποχρεώθηκε να παρουσιάσει όπλα μέσα στον ναύσταθμο του Φαλήρου στον ιταλικό! Μόνο τότε, οι ιταλικές δυνάμεις αποχώρησαν από την Κέρκυρα υπό τους χλευασμούς των κατοίκων.

Πηγή: Chronica Historica Χρήστος Σ.

8eCUgvCwsa

Σκληρή δήλωση Μακρόν για Αγκυρα: Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις

Previous article

Σφοδρή τουρκική επίθεση στον Ακιντζί : Δεν βγάζει άχνα για τη γαλλική παρουσία στη «νότια Κύπρο»

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.