Life

Πως ήταν η Κόρινθος πριν από εκατομμύρια χρόνια;

0

Ένας παλαιοντολόγος από την Καλιφόρνια δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη που επιτρέπει στους ανθρώπους να δουν πόσο μακριά έχουν μετακινηθεί οι πόλεις που γεννήθηκαν, ακόμα και μέχρι πριν από 750 εκατομμύρια χρόνια!

Ο διαδικτυακός χάρτης, που σχεδιάστηκε από τον Ίαν Γουέμπστερ, διαθέτει μια σειρά εργαλείων που διευκολύνουν την ανακάλυψη περισσότερων πραγμάτων για τη Γη, όπως για παράδειγμα πού ζούσαν τα πρώτα ερπετά ή πότε άνθισε το πρώτο λουλούδι. Ο ιστότοπος του Γουέμπστερ χρησιμοποιεί επίσης το GPlates, ένα λογισμικό που χρησιμοποιείται από γεωλόγους για να απεικονίσει τις τεκτονικές ανακατασκευές πλακών και σχετικά δεδομένα μέσω του γεωλογικού χρόνου.

Η Κόρινθος πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια

Στον χάρτη που μπορείτε να δείτε εδώ αναζητήσαμε την Κόρινθο, η οποία φαίνεται ότι ήταν καλυμμένη -όπως και όλη η Ελλάδα, αλλά σχεδόν και όλη η Νότια Ευρώπη- από νερό και άρχισε να σχηματοποιείται μόνο τα τελευταία 30 εκατομμύρια χρόνια.

Η Κόρινθος πριν απο 35 εκατομμύρια χρόνια

Η οπτικοποίηση χαρτών του Γουέμπστερ επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν τη θέση τους και στη συνέχεια συνδέει τη συγκεκριμένη θέση με τα τεκτονικά μοντέλα. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι χρήστες μπορούν να δουν πού βρίσκονταν μικρές και μεγάλες πόλεις πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε πού βρισκόταν η Νέα Υόρκη στην υπερκείμενη Pangea.

«Το λογισμικό μου ‘γεω-κωδικοποιεί’ την τοποθεσία του χρήστη και στη συνέχεια χρησιμοποιεί μοντέλα (του Scotese) για να τρέξει την τοποθεσία του προς τα πίσω στο χρόνο», είπε ο Γουέμπστερ. «Έφτιαξα την διαδραστική οπτικοποίηση του πλανήτη και την ενοποίηση των γεωκωδικοποιήσεων και των Gpates, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να προσθέτουν τις δικές τους τοποθεσίες».

Κατά την αναζήτηση μιας τοποθεσίας στο χάρτη, ο τρισδιάστατος περιστρεφόμενος πλανήτης του ιστότοπου, θα επισημάνει πού βρισκόταν στη Γη η περιοχή αυτή, πριν από εκατομμύρια χρόνια. Ο χάρτης δείχνει επίσης στους χρήστες ποιοι δεινόσαυροι ζούσαν στην περιοχή που αναζητούν, πώς ήταν οι βλάστηση και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Ο χάρτης απεικονίζει πολύπλοκα και ενδιαφέροντα επιστημονικά δεδομένα με διαδραστικό και εύχρηστο τρόπο, ώστε οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφέρεται για την ιστορία και την επιστήμη της Γης να μάθουν περισσότερα, δήλωσε ο νεαρός παλαιοντολόγος.

«Σκοπεύει να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον και ελπίζω τον σεβασμό για τους επιστήμονες που εργάζονται καθημερινά για να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο και το παρελθόν του», είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως η εφαρμογή περιλαμβάνει επίσης διασκεδαστικές εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα «πώς οι ΗΠΑ χωρίζονταν από μια ρηχή θάλασσα, ότι τα Απαλάχια Όρη ήταν πολύ ψηλά βουνά συγκρίσιμα με τα Ιμαλάια και ότι η Φλόριντα βρισκόταν κάποτε κάτω από τον βυθό της θάλασσας».

Τι να κάνω με το κλιματιστικό στο αυτοκίνητο και τον κορωνοϊό

Previous article

Ο καιρός τρελάθηκε (;) Από τους 36 βαθμούς, στους -2 και απο τον καύσωνα στο χιόνι, σε 24 ώρες

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Life