ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εκρηκτική η κατάσταση στην Μόρια, όπου ξεσπασε νέα πυρκαγιά

0

Εκρηκτική η κατάσταση στη Λέσβο από την πυρκαγιά στο ΚΥΤ, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει τα πρώτα μέτρα μετά την καταστροφή. Την ίδια ώρα πληροφορίες της τελευταίας ώρας κάνουν λόγο για νέα φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή αποτελειώνοντας τις ελάχιστες σκηνές και παραπήγματα που είχαν μείνει όρθια.

Σε πλοία οι ευάλωτοι, στη Μόρια οι υπόλοιποι

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες, ούτε θύματα και αγνοούμενοι από την χθεσινή πυρκαγιά. Ο Νότης Μηταράκης εξήγησε ότι μεταφέρονται από τη Λέσβο στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που είχαν παραμείνει στο ΚΥΤ, ενώ εκείνοι που έμειναν χωρίς στέγη, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι περίπου 3.500.

Περίπου 1.000 άτομα, οι πλέον ευάλωτοι από τους αιτούντες άσυλο, θα διανυκτερεύσουν σε πλοίο που παραχώρησε δωρεάν ιδιωτική εταιρεία, ενώ αύριο θα πλεύσουν στο νησί και δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού για να χρησιμοποιηθούν ως χώροι στέγασης.

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι στη Λέσβο έχουν ήδη μεταφερθεί σκηνές και άλλα υλικά από άλλα νησιά, ώστε οι υπόλοιποι να διαμείνουν εντός του ΚΥΤ της Μόριας, σε χώρους που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά.

Για την επόμενη ημέρα πάντως, ο Νότης Μηταράκης δε διευκρίνισε πού θα βρεθούν οι νέοι χώροι στέγασης, καθώς πέταξε εκ νέου το μπαλάκι στην τοπική αυτοδιοίκηση, καλώντας την να υποδείξει τους κατάλληλους χώρους. Σημειώνεται πως ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό, τα δύο κλειστά στρατόπεδα σε Κλιτς και Λεμονού είναι εκείνα που έχουν επιλεγεί για να στεγάσουν προσωρινά τους άστεγους, όμως ήδη υπάρχουν αντιδράσεις.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, πάντως, παρά το ότι δήλωσε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από τους αιτούντες άσυλο, απέφυγε να απαντήσει για το εάν οφείλεται σε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ενώ αναφορικά με τις αντιδράσεις φορέων για νέα δομή στη Λέσβο, ζήτησε ρεαλισμό. 

Τεστ και για τους κατοίκους

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι έχουν εντοπιστεί οι οκτώ από τους 35 διαμένοντες που είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό, ενώ έχει εντοπιστεί και αριθμός των επαφών τους και όλοι έχουν μεταφερθεί στον νέο χώρο υγειονομικής απομόνωσης.

Το γεγονός, πάντως, πως δεν έχουν εντοπιστεί αρκετά από τα θετικά κρούσματα, ουσιαστικά, καθιστά ανούσια τη διαδικασία ιχνηλάτησης.

Αναφορικά με τις ενέργειες του ΕΟΔΥ ο Π. Αρκουμανέας δήλωσε ότι κλιμάκιο πραγματοποιεί τεστ στα ασυνόδευτα ανήλικα που μεταφέρονται στη ενδοχώρα, τα οποία και θα τεθούν για λίγες ημέρες σε υγειονομικό περιορισμό.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία και με τις τοπικές αρχές, από αύριο θα ξεκινήσουν εκτεταμένα τεστ και στους κατοίκους της Μόριας. Τέλος, σημείωσε ότι από αύριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα στείλει στο νησί γιατρούς και νοσηλευτές για να συνδράμουν τις ελληνικές δυνάμεις.

AP Photo/Petros Giannakouris

Οι πρώτες αντιδράσεις από τοπική αυτοδιοίκηση και κατοίκους

Ήδη έξω από το στρατόπεδο Κλιτς έχουν συγκεντρωθεί κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για τη χρησιμοποίηση των στρατοπέδων. Η δημοτική αρχή εκφράζει, επίσης, τη διαφωνία της για τις προωθούμενες ενέργειες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα συνεργεία του στρατού αποχώρησαν από το σημείο. Την ίδια στιγμή, όμως, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι η αρχή δεν θα δεχθεί τη δημιουργία νέας δομής και ζητά από την κυβέρνηση την άμεση επίλυση του προβλήματος, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η ανακοίνωση

Πριν μερικούς μήνες ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε δηλώσει πως το Βόρειο Αιγαίο είναι μια «πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί». Σήμερα δυστυχώς επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο . Η κυβέρνηση, η οποία τους τελευταίους μήνες δείχνει πρόοδο στην διαχείριση του μεταναστευτικού, οφείλει να βρει τρόπο να απομακρύνει τους μετανάστες από τις νήσους μας.
 
Η Λέσβος αλλά και γενικότερα οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου δεν μπορεί να μετατραπούν στην Σπιναλόγκα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν θα επιτρέψουμε οι νήσοι μας να συνεχίσουν να γίνονται  πεδία μαχών και καταστροφών. Δεν μπορούμε πλέον μόνοι μας να αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα της Ευρώπης. 

Η Περιφερειακή Αρχή εκφράζοντας την βούληση και την αγανάκτηση των κατοίκων της Λέσβου  δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί οιαδήποτε νέα δομή και ζητά από την Κυβέρνηση να προβεί σε συντονισμένες κινήσεις σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες για την επίλυση του πρόβληματος. Η φιλοξενία μεταναστών σε επιβατηγά πλοία ή κρουαζιερόπλοια ώστε να ενδιαιτηθούν οι μετανάστες  αναδεικνύεται εκ νέου μια καλή λύση, όπως είχαμε προτείνει παλαιότερα.  

Τα σημερινά δραματικά γεγονότα έβαλαν τέλος στην ύπαρξη του Κ.Υ.Τ Μόριας. Στα αποκαΐδια της δεν μπορεί να στηθεί νέα «Μόρια».  Η κοινωνία της Λέσβου δεν μπορεί να δεχτεί καμία άλλη λύση ύστερα από όλα όσα έχει υποφέρει. 

Αντιδράσεις, όμως, έχουν ξεσπάσει ήδη και από μερίδα κατοίκων με τον Σύλλογο Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μόριας και τον Πεζοπορικό Σύλλογο Μόριας «Η Διχάλα» να καλούν σε κινητοποιήσεις, εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια τοποθέτησης κοντέινερ και σκηνών.

Στην ανακοίνωσή τους, μάλιστα, κάνουν λόγο για οργανωμένο εμπρησμό.

Αλλαγές ευρείας κλίμακας στον ΣΥΡΙΖΑ – Αχτσιόγλου αντί Ευκλείδη στην Οικονομία

Previous article

Πρωτοκορινθιακός Αρύβαλλος (655-650 π.χ.) στο Λούβρο.

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.