ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καρδίτσα, η επόμενη μέρα: “Η πόλη τελείωσε. Δεν ξεπερνιέται αυτή η καταστροφή”

0

Όσοι θυμούνται τι έγινε στην Κόρινθο εκείνη την μαύρη μέρα του Γενάρη 1997 μπορούν να προσεγγίσουν το δράμα που βιώνει σήμερα η Καρδίτσα. Να το προσεγγίσουν, όμως! Όχι να το καταλάβουν. Γιατί η Κόρινθος, τότε, μέσα στην ατυχία της, είχε την θάλασσα στην οποία βρήκαν σχεδόν αμέσως οδό διαφυγής τα νερά.
Στην Καρδίτσα, τρίτη μέρα σήμερα μετά την τρομερή πλημμύρα, τα νερά σε πολλές περιοχές παραμένουν στάσιμα, ενώ υπάρχουν ακόμα σημεία όπου το νερό παραμένει σε σπίτια και καταστήματα. Μέχρι και χθες το απόγευμα (21/9) πραγματοποιούνταν απαντλήσεις υδάτων σε δεκάδες σημεία, ενώ ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες από τον ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Απαντλήσεις υδάτων στο κέντρο της Καρδίτσας
Απαντλήσεις υδάτων στο κέντρο της Καρδίτσας  

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες καταστηματάρχες στο κέντρο της πόλης, αλλά και στους γύρω δρόμους είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να περισώσουν ότι είχε απομείνει από τα εμπορεύματά τους.

Η εικόνα στις οδούς Κουμουνδούρου, Ηρώων Πολυτεχνείου και Καραϊσκάκη θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο, με τη συντριπτική πλειονότητα των καταστημάτων να έχουν  υποστεί σημαντικές ζημιές. “Καταστραφήκαμε…”, λέει η Μαρία Καραντώνη, η οποία διατηρεί ανθοπωλείο στο κέντρο της πόλης. “Μιλάμε για τεράστια ζημιά, δεν ξέρω πως θα ορθοποδήσει η Καρδίτσα έπειτα από αυτό. Το ύψος του νερού έφτανε τους 70 πόντους στο μαγαζί μου, χάλασαν τα ψυγεία μας, καταστράφηκαν εμπορεύματα, λουλούδια…”, καταλήγει.

Οι κάτοικοι της Καρδίτσας προσπαθούν να επιστρέψουν στους ρυθμούς πριν τον
Οι κάτοικοι της Καρδίτσας προσπαθούν να επιστρέψουν στους ρυθμούς πριν τον “Ιανό”  

Λίγα μέτρα παρακάτω έχει το δικό του μαγαζί ο Θεμιστοκλής Πασχαλάς. “Το κέντρο της Καρδίτσας έχει καταστραφεί οικονομικά. Δεν υπάρχει μαγαζί που να μην έχει υποστεί ζημιές. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό πράγμα -πέρασε ένα ποτάμι μέσα από την πόλη“.

Πληγές μετρούν οι καταστηματάρχες στην Καρδίτσα
Πληγές μετρούν οι καταστηματάρχες στην Καρδίτσα  

Ο Γιάννης Κορομπίλης έχει μαγαζί με εποχιακά είδη και χαρτικά κοντά στην αγορά. Στην περίπτωσή του η καταστροφή αγγίζει τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ. “Όσα εμπορεύματα είχα μέσα σε δύο αποθήκες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής. Ακόμα και τώρα που μιλάμε, τρεις μέρες μετά, αν μπείτε στις αποθήκες υπάρχει 20 εκατοστά λάσπη. Τελείωσε η Καρδίτσα. Δεν ξέρω πως θα ξεπεράσουμε αυτήν την καταστροφή“.

Εικόνες καταστροφής στο κέντρο της Καρδίτσας
Εικόνες καταστροφής στο κέντρο της Καρδίτσας  NEWS 24/7

Στο μεταξύ, επίσκεψη πραγματοποίησε, χθες, στις πληγείσες περιοχές του νομού Καρδίτσας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε: “Η εικόνα που έχουμε από τις καταστροφές στην Καρδίτσα είναι εικόνα ολικής καταστροφής. Συνομίλησα με απελπισμένους ανθρώπους, επαγγελματίες, πολίτες που έχουν χάσει άλλοι την επιχείρησή τους, τα εμπορεύματά τους, Είναι μια εικόνα που δεν είναι εύκολο να την περιγράψει κανείς, αν δεν την δει“.

Η επόμενη μέρα του Ιανού, στην Καρδίτσα
Η επόμενη μέρα του Ιανού, στην Καρδίτσα  NEWS 24/7

Σήμερα, αναμένεται στην πόλη της Καρδίτσας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι χθες το απόγευμα συνεχίζονταν οι έρευνες για την αναζήτηση αγνοούμενης στον ποταμό Πάμισο στο Μουζάκι Καρδίτσας. Ο θλιβερός απολογισμός είναι έως τώρα τρεις νεκροί.

Ανακάλυψη που κόβει την ανάσα: 14 σαρκοφάγοι 2.500 ετών στην νεκρόπολη της Σαχάρας

Previous article

Η φωτογραφία από την κοινή άσκηση ελληνικών και αμερικανικών αρμάτων στον Έβρο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.