ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Τζορτζ Γιανκόπουλος: Ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας από την Καστοριά που θέλει να νικήσει τον κορονοϊό

0

Ελπίδες έχουν γεννηθούν από το φάρμακο – κοκτέιλ αντισωμάτων που μειώνει τα επίπεδα του κορονοϊού. Πίσω από το φάρμακο βρίσκεται η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals, πρόεδρος της οποίας είναι ο Έλληνας Τζορτζ Γιανκόπουλος.

O Τζορτζ Γιανκόπουλος γεννήθηκε το 1959 από τον Δάμη Γιανκόπουλο και τη Βασιλική Πεκμεσάρη, οι οποίοι κατάγονταν από την Καστοριά.

Ήταν αριστούχος της Σχολής Επιστημών του Μπρονξ και το 1987 έλαβε τίτλους M.D. και Ph.D. από το Κολέγιο Ιατρών & Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Ξεκίνησε να δουλεύει το 1989 στη start up τότε Regeneron, που έψαχνε νέους επιστήμονες που θα έβρισκαν τρόπους για να αναγεννώνται οι νευρώνες και να αποκαθίστανται οι ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον.

Με τα χρόνια ο έλληνας ομογενής κατεύθυνε την έρευνα της εταιρείας σε διάφορους τομείς, πέρα ​​από το αρχικό πεδίο του νευρικού συστήματος, από τις ασθένειες των ματιών μέχρι τον καρκίνο.

Το 1990 ήταν ο 11ος πιο γνωστός επιστήμονας στον κόσμο και το 2004 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Το 2004 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Σήμερα είναι πρόεδρος, συνιδρυτής και διευθυντής της επιστημονικής ομάδας στην Regeneron Laboratories και μαζί με την ομάδα του έχουν αναπτύξει σημαντικά φάρμακα, όπως αυτό κατά του ιού του Έμπολα.

Σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του Τζορτζ Γιανκόπουλος, που είναι χωρισμένος με δύο παιδιά, ανέρχεται σήμερα σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κοκτέιλ αντισωμάτων μειώνει τα επίπεδα κορονοϊού και βελτιώνει τα συμπτώματα

Το πειραματικό «κοκτέιλ» των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει αναπτύξει, μείωσε τα επίπεδα του κορονοϊού (το ιικό φορτίο) και βελτίωσε τα συμπτώματα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια έως μέτρια COVID-19.

«Ελπίζουμε ότι αυτά τα δεδομένα θα υποστηρίξουν την χορήγηση επείγουσας άδειας χρήσης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τζορτζ Γιανκόπουλος.

Η FDA μπορεί να χορηγήσει τέτοια άδεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προτού ένα φάρμακο ολοκληρώσει τον τυπικό κύκλο δοκιμών που χρειάζονται για την κανονική άδεια κυκλοφορίας.

Η θεραπεία αντισωμάτων REGN-CoV-2 ήδη μελετάται και σε ασθενείς με σοβαρή COVID-19 που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία (άρα έχουν υψηλό ιικό φορτίο), καθώς και για την πρόληψη της λοίμωξης σε ανθρώπους που συχνά εκτίθενται σε φορείς του κορονοϊού.

Η Regeneron δεν έκανε γνωστό πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα και γι’ αυτές τις δύο άλλες μελέτες, πάντως οι μετοχές της ήδη κινήθηκαν ανοδικά στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να διαβλέπουν θετικές προοπτικές.

Τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης σε 275 ασθενείς έδειξαν ότι το μεγαλύτερο όφελος της θεραπείας έχουν όσοι δεν δημιουργούν μόνοι τους στον οργανισμό τους υψηλά επίπεδα αντισωμάτων κατά του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο της Regeneron θα βοηθήσει περισσότερο τους ασθενείς, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι αρκετά ισχυρό για να αντιμετωπίσει τον «εισβολέα» με τα δικά του μόνο «όπλα».

Το REGN-CoV-2 ανήκει στην κατηγορία αντισωμάτων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο μέσω μεθόδων βιοτεχνολογίας και μετά παράγονται μαζικά στο εργοστάσιο. Αρκετές εταιρείες (όπως π.χ. η Eli Lilly) ακολουθούν αυτή την τεχνική για να βρουν αντιικά φάρμακα κατά του SARS-CoV-2.

Η Regeneron δοκίμασε δύο διαφορετικές δόσεις του κοκτέιλ της σε δύο ομάδες ασθενών: όσους είχαν εμφανίσει ισχυρή ανοσολογική αντίδραση και όσους είχαν ασθενή αντίδραση. Στη δεύτερη ομάδα ο μέσος χρόνος ύφεσης των συμπτωμάτων ήταν 13 μέρες για όσους ασθενείς είχαν πάρει εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), οκτώ μέρες για όσους είχαν πάρει την υψηλή δόση του φαρμάκου και έξι μέρες για όσους είχαν πάρει την χαμηλή.

Η εταιρεία δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,  ότι το φαρμακευτικό κοκτέιλ της μείωσε γρήγορα τα επίπεδα του ιού στους ασθενείς με ασθενή ανοσιακή αντίδραση. Επιπροσθέτως, όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ιικού φορτίου στην αρχή της κλινικής δοκιμής, είχαν αντίστοιχα και τις μεγαλύτερες μειώσεις του ιικού φορτίου μετά τη θεραπεία, η οποία χορηγείται ενδοφλέβια.

Ήδη, η αμερικανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη Regeneron για την προμήθεια έως 300.000 δόσεων του «κοκτέιλ». Επίσης η αμερικανική εταιρεία έχει συνάψει συμφωνία με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche για την παραγωγή και διάθεση του φαρμάκου στον υπόλοιπο κόσμο εκτός ΗΠΑ.

Πηγή: newsbeast.gr

8eCUgvCwsa

Χρηματοδότηση από το ” ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ ” για πυροπροστασία στις σχολικές μονάδες του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων.

Previous article

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΣΟΥΚΟΥΛΗ ΒΙΛΙΑΛΗ ΣΤΟ ΚΟΝΙΑΡΕΙΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.