ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Ο κορωνοϊός μπορεί να «γεράσει» τον εγκέφαλο έως και 10 χρόνια!

0

Επιστήμονες από το Imperial College διαπίστωσαν ότι το IQ μπορεί να υποχωρήσει έως και κατά 8,5 μονάδες

Στη διαπίστωση ότι ο κορωνοϊός μπορεί να «γεράσει» έως και 10 χρόνια τον εγκέφαλο ή να προκαλέσει πτώση του IQ προχώρησαν επιστήμονες απο το Imperial College του Λονδίνου.

Σύμφων με την έρευνά τους οι επιζήσαντες από τα πιο σοβαρά περιστατικά μπορει να υποστούν τέτοια βλάβη στον εγκέφαλο που να ισοδυναμεί με πτώση έως και 8,5 μονάδων του IQ.

Ήδη αρκετοί ασθενείς έχουν μιλήσει για μια «πνευματική ομίχλη» ακόμα και μήνες μετά τη νόσησή τους με Covid-19.

Η ομάδα του βρετανικού πανεπιστημίου αξιολόγησε ερωτηματολόγια στα οποία έδωσαν απαντήσεις 85.000 άνθρωποι που είχαν αναρρώσει από κορωνοϊό.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί η ζημιά στον εγκέφαλο ήταν διαβαθμισμένη ανάλογα με το πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση των ασθενών.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν 60 που μπήκαν σε αναπενυστήρα, 147 που νοσηλεύτηκαν χωρίς να χρειαστεί μηχανική υποστήριξη η αναπνοή της, 176 που έλαβαν φροντίδα στο σπίτι, 3.466 που είχαν δυσκολία στην αναπνοή χωρίς να χρειαστούν νοσηλεία και 9.200 που είχαν κορωνοϊό αλλά οχι προβλήματα στην αναπνοή.

Όσοι νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ κατέγραψαν πτώση του IQ τους με τους συντάκτες της έκθεσης να υποστηρίζουν οτι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα, προσωπική και επαγγελματική.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας, Άνταμ Χαμσάιρ, τα σοκαριστικά αυτά ευρήματα δεν αφορούσαν μόνο όσους νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο.

Κατά την έρευνα όσοι ανέρρωσαν στο σπίτι είχαν μια πτώση του IQ κατά πέντε μονάδες ή μια «γήρανση» του εγκεφάλου κατά 5 χρόνια.

Όπως σημειώνουν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, τα ευρήματά τους επαναφέρουν τη συζήτηση για διεξαγωγή περισσότερων ερευνών σχετικά με τις χρόνιες επιπτώσεις από τον κορωνοϊό.

8eCUgvCwsa

Α. Κόρκα – Επίσκεψη στο Αγιονόρι και το Στεφάνι Κορινθίας σε σημαντικά μνημεία της βυζαντινής και νεότερης ιστορίας

Previous article

Σε μίνι lockdown Σέρρες και Ιωάννινα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.