Από το πρωί του Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες η Ελλάδα μπαίνει στην δεύτερη καραντίνα για τρεις εβδομάδες. Το περιεχόμενο των οικονομικών μέτρων θα εξειδικευτεί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το μεσημέρι, ενώ για το κοινωνικό πρακτικό σκέλος θα εξειδικευτεί από το Νίκο Χαρδαλιά το απόγευμα στις 6.00.
Τα βασικά στοιχεία είναι ότι οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας θα λάβουν 800 αντί 534 ευρώ, το επίδομα ανεργίας παρατείνεται για δύο μήνες, ενώ θα δοθούν 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι υπολογίζεται ότι είναι γύρω στους 130.000.
Το λιανεμπόριο κλείνει, αλλά τα κομμωτήρια ενδέχεται να μείνουν ανοιχτά για λίγες ημέρες παραπάνω.
Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων Μητσοτάκη
– Από τις 6.00π.μ. του Σαββάτου και μέχρι 20 Νοεμβρίου θα ισχύουν νέα περιοριστικά μέτρα.
– Σημαντική διαφορά σε σχέση με τον Μάρτιο, είναι ότι νηπιαγωγεία, οι παιδικοί σταθμοί, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής θα είναι ανοιχτά. Κλειστά (αλλά με τηλεκπαίδευση) θα είναι γυμνάσια και λύκεια.
– Τις τελευταίες 5 μέρες είδαμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, θανάτους, νοσηλείες, κατάληψη ΜΕΘ. Αν συνεχίζαμε σε αυτό το ρυθμό, τις επόμενες 10 μέρες θα περιμέναμε στα νοσοκομεία πάνω από 1.000 συνανθρώπους μας.
– Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας τον Νοέμβριο, θα πάρουν τον Δεκέμβριο 800 ευρώ αντί για 534
– Επεκτείνονται κατά 2 μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας
Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων του Σωτήρη Τσιόδρα
– Από την αρχή την πανδημίας έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ. Κάνουμε πάνω από 20.000 τεστ τη μέρα.
– Η θετικότητα στα τεστ που κάνουμε ξεπερνάει πια το 9%. Αυτό δείχνει μια μεγάλη επιδημία στη χώρα.
– Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη.
– Σε Θεσσαλονίκη 78% των κλινών ΜΕΘ-covid είναι κατειλημμένες.
– Το σύστημα υγείας θα πιεστεί τις επόμενες ημέρες .
– Στα νοσοκομεία μπαίνουν πλέον περισσότεροι άνθρωποι, από αυτούς που βγαίνουν.
– Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ηλικιωμένους, αλλά έχουμε και 4 περιστατικά στις ηλικίες 55-64 & 4 περιστατικά στις ηλικίες 45-54.
Comments