ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Τραμπ διορίζει αρνητή της κλιματικής αλλαγής υπεύθυνο έκθεσης για το κλίμα

0

Ο γεωλόγος Ντέιβιντ Λίγκεϊτς θεωρεί ότι τα ορυκτά καύσιμα ωφελούν την ανθρωπότητα. Υποστηρίζει επίσης ότι οι προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν σέβονται τους κανόνες των αγορών.

Ακόμα και την τελευταία στιγμή, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να υπονομεύσει την επιστημονική ομοφωνία για την πορεία και τα αίτια της κλιματικής αλλαγής.

Δύο μήνες πριν παραχωρήσει τη θέση του στον Λευκό Οίκο στον νεοεκλεγέντα Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ διορίζει έναν γνωστό αρνητή της κλιματικής αλλαγής ως επικεφαλής του Ερευνητικού Προγράμματος Παγκόσμιας Αλλαγής (GCRP), στο οποίο συμμετέχουν 13 ομοσπονδιακές υπηρεσίες που διενεργούν έρευνες για το κλίμα.

Η αλλαγή ηγεσίας έρχεται την ώρα που το GCRP ετοιμάζεται να συντάξει τη νέα Εθνική Αξιολόγηση Κλίματος, μια έκθεση που ανανεώνεται ανά τετραετία και προσφέρει κατευθυντήριες γραμμές στην αμερικανική κυβέρνηση.

Η νέα ηγεσία του προγράμματος θα κληθεί μεταξύ άλλων να επιλέξει τους επιστήμονες που θα συντάξουν την έκθεση, κάτι που σημαίνει ότι η παρακαταθήκη του Τραμπ ίσως επηρεάσει το έργο της επόμενης κυβέρνησηυς.

Επικεφαλής του GCRP πρόκειται να διοριστεί ο γεωλόγος Ντέιβιντ Λίγκεϊτς, ανέφερε στο Climatewire o Μάιρον Έμπελ, επικεφαλής της ομάδας μετάβασης που διορίστηκε από τον Τραμπ στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας.

Ο Λίγκεϊτς, μέχρι σήμερα μέλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, είναι γνωστός αρνητής της κλιματικής αλλαγής και συνεργάζεται με το διαβόητο Heartland Institute, του οποίου αποστολή είναι υπονομεύει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα πάντα με το Climatewire, ο Λίγκεϊτς έχει δηλώσει μεταξύ άλλων ότι τα ορυκτά καύσιμα ωφελούν την ανθρωπότητα και ότι οι προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν σέβονται τις αρχές των αγορών.

Ο μέχρι σήμερα επικεφαλής του GCRP, Μάικλ Κούπερμπεργκ, παύτηκε την Παρασκευή και επιστρέφει τώρα στην προηγούμενη θέση του στο υπουργείο Ενέργειας.

Η Εθνική Αξιολόγηση Κλίματος παραμένει στο στόχαστρο του Τραμπ από τη δημοσίευση της προηγούμενης έκδοσής της το 2018. Ο Τραμπ προσπάθησε να θάψει την έκθεση δημοσιοποιώντας την μία μέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, και ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «δεν πιστεύει» τα συμπεράσματά της.

Η επόμενη έκδοση της έκθεσης προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2022.

8eCUgvCwsa

Σε καραντίνα μπήκαν ο Αρχιεπίσκοπος και όλη η Ιερά Σύνοδος

Previous article

Μεξικό: πλημμύρες από τον Tropical Storm Eta

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.