ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

H Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού είναι 94,5% αποτελεσματικό

0

Η δεύτερη αμερικανική εταιρεία που ανακοινώνει αποτελέσματα που ξεπερνούν τις προσδοκίες

Η Moderna ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως το πειραματικό της εμβόλιο είναι κατά 94.5% αποτελεσματικό κατά της COVID-19 με βάση τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας έρευνας, σύμφωνα με το Reuters. Πρόκειται για τη δεύτερη αμερικανική εταιρεία που ανακοινώνει αποτελέσματα που ξεπερνούν τις προσδοκίες.

Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος προσβολής από την Covid-19 μειώνεται κατά 94,5% σε ομάδα ασθενών που έλαβε το εμβόλιο έναντι της ομάδας που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), στο πλαίσιο μεγάλης κλινικής δοκιμής που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ: συγκεκριμένα, 90 ασθενείς της ομάδας του placebo προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, έναντι 5 της ομάδας του εμβολίου.

Μαζί με το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο έχει ανακοινωθεί πως είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό, οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν δύο εμβόλια για έκτακτη χρήση τον Δεκέμβριο με περισσότερες από 60 εκατομμύρια δόσεις του να είναι διαθέσιμες στο τέλος του χρόνου, γράφει το πρακτορείο.

Τον επόμενο χρόνο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να έχει πρόσβαση σε περισσότερες από ένα δισ. δόσεις μόνο από τις δύο εταιρείες, περισσότερες από όσες χρειάζεται η χώρα των 330 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τα εμβόλια, τα οποία έχουν παρασκευαστεί με τη νέα τεχνολογία mRNA, αποτελούν ισχυρά νέα εργαλεία στη μάχη κατά της πανδημίας που έχει επηρεάσει 54 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει προκαλέσει 1,3 εκατ. θανάτους.

«Θα έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει την COVID-19», δήλωσε ο πρόεδρος της Moderna, Stephen Hoge σε μια τηλεφωνική συνέντευξη.

Ενθουσιασμός για το εμβόλιο της Moderna και τις «ενθαρρυντικές» ανακοινώσεις

In this handout photo taken on Thursday, Aug. 6, 2020, and provided by Russian Direct Investment Fund, a new vaccine is on display at the Nikolai Gamaleya National Center of Epidemiology and Microbiology in Moscow, Russia. Russian President Vladimir Putin’s announcement that his country is the first to approve a coronavirus vaccine hasn’t provoked the awe and wonder of the Soviet Union’s launch of the first satellite into orbit in 1957. Instead the announcement was met by doubts about the science and safety of the vaccine. (Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP)

Με ενθουσιασμό γίνεται η υποδοχή της ανακοίνωσης της αμερικανικής εταιρείας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε πως τα θετικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα είναι ενθαρρυντικά και σημείωσε ότι εργάζεται για να υπογράψει περισσότερες συμφωνίες με παρασκευαστές εμβολίων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν έφτασε σε συμφωνία με τις Pfizer και BioNTech για να εξασφαλίσει το εμβόλιό τους, με την επίσημη υπογραφή να αναμένεται αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters.

Την ίδια ώρα, ενθουσιασμό επικρατεί στις διεθνείς αγορές που καταγράφουν σημαντικά κέρδη μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας.

Η πρώτη αντίδραση του Μανώλη Δερμιτζάκη για το εμβόλιο της Moderna: «Wow!»

Ενθουσίασε τον καθηγητή Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκης η ανακοίνωση της Moderna για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της.

«Ουάου δεύτερη φορά! 94,5% αποτελεσματικό!», έγραψε ο κ. Δερμιτζάκης στα social media.

Moderna – Pfizer: Η σύγκριση ανάμεσα στα δύο εμβόλια

Σε μια σύγκριση των δυο εμβολίων, το BBC σημειώνει πως και τα δύο ακολουθούν την ίδια προσέγγιση με την έγχυση μέρους του γενετικού κώδικα του κορονοϊού προκειμένου να προκαλέσουν μια ανοσοαπόκριση.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι πολύ παρόμοια – περίπου 90% προστασία για το εμβόλιο της Pfizer και περίπου 95% για το εμβόλιο της Moderna.

Και οι δύο δοκιμές ωστόσο συνεχίζονται και οι τελικοί αριθμοί θα μπορούσαν να αλλάξουν.

Το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να είναι ευκολότερο να αποθηκευτεί καθώς παραμένει σταθερό στους -20C για μέχρι 6 μήνες και μπορεί να διατηρηθεί σε ψυγείο για έναν μήνα.

Το εμβόλιο της Pfizer χρειάζεται εξαιρετικά κρύα αποθήκευση στους περίπου -75C, αλλά μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για πέντε ημέρες.

Το εμβόλιο Sputnik V, που αναπτύχθηκε στη Ρωσία, κυκλοφόρησε επίσης πολύ πρώιμα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι είναι 92% αποτελεσματικό.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο

Η Moderna έχει αναπτύξει ένα «εμβόλιο RNA», που σημαίνει ότι μέρος του γενετικού κώδικα του κορωνοϊού εισάγεται στο σώμα. Αυτό αρχίζει να δημιουργεί ιικές πρωτεΐνες, αλλά όχι ολόκληρο τον ιό, οι οποίες είναι αρκετές για να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί.

Το εμβόλιο θα πρέπει να εκπαιδεύσει το σώμα να παράγει και τα δύο αντισώματα και ένα άλλο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται Τ-κύτταρα για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Στην κλινική δοκιμή της Moderna συμμετείχαν 30.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ με τους μισούς να λαμβάνουν δύο δόσεις του εμβολίου, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Οι υπόλοιποι έλαβαν ενέσεις placebo.

Η ανάλυση βασίστηκε στα πρώτα 95 δείγματα που εμφάνισαν συμπτώματα. Μόνο πέντε από τις περιπτώσεις Covid ήταν σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο, ενώ 90 από αυτά έλαβαν placebo.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι υπήρχαν 11 περιπτώσεις σοβαρού Covid στη δοκιμή, αλλά καμία τέτοια περίπτωση σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

«Η συνολική αποτελεσματικότητα ήταν αξιοσημείωτη, είναι μια υπέροχη μέρα», δήλωσε ο Ταλ Ζακ, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna.

Πότε θα το κάνω;

Εξαρτάται από τη χώρα όπου βρίσκεσαι. Η Moderna λέει ότι θα καταθέσει αίτηση στις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες. Περιμένει να έχει 20 εκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες στη χώρα.

Η εταιρεία ελπίζει να έχει έως και 1 δισ. Δόσεις διαθέσιμες για χρήση σε όλο τον κόσμο το 2021 και σχεδιάζει να λάνει έγκριση και σε άλλες χώρες.

Τι δεν γνωρίζουμε;

Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανοσία, καθώς οι εθελοντές θα πρέπει να παρακολουθούνται για πολύ περισσότερο, προτού μπορέσει να απαντηθεί.

Υπάρχουν επίσης υποψίες για την προστασία που προσφέρει σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από τον Covid.

Ωστόσο, ο κ. Ζακ είπε στο BBC ότι τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το εμβόλιο «δεν φαίνεται να χάνει την ισχύ του» με την ηλικία.

Είναι ασφαλές;

Δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά τίποτα, συμπεριλαμβανομένης της παρακεταμόλης, δεν είναι 100% ασφαλές.

Μερικές από τις παρενέργειες που αναφέρθηκαν από ασθενείς ήταν κούραση, πονοκέφαλος και πόνος.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα περιμέναμε με ένα εμβόλιο που λειτουργεί και προκαλεί καλή ανοσολογική απόκριση», δήλωσε ο καθηγητής Peter Openshaw, από το Imperial College London.

8eCUgvCwsa

Αυξάνονται οι γυναικοκτονίες στη Γερμανία: Κάθε μέρα ένας άνδρας επιχειρεί να σκοτώσει την νυν ή πρώην σύντροφό του

Previous article

Καμπανάκι Σύψα: “Κυλιόμενα lockdown μέχρι την Άνοιξη”

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.