ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Γιατί γκρεμίζονται τα πρανή στην Διώρυγα – Στην τελική ευθεία η γέφυρα στα Ισθμια

0

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην ΑΕΔΙΚ το γεγονός πως σημειώνονται το τελευταίο διάστημα συνεχείς καταπτώσεις στην Διώρυγα της Κορίνθου. Μάλιστα από την τελευταία κατάπτωση κινδύνευσε σοβαρά και ένα διερχόμενο πλοίο. Αυτή την ώρα η γέφυρα είναι κλειστή για τα πλοία και θα παραμείνει έτσι μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα.

Η ΑΕΔΙΚ δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τον καθαρισμό του βυθού, καθώς υπάρχουν ακόμα στα πρανή ετοιμόρροπα τμήματα. Για τον λόγο αυτό περιμένουν εντός της ημέρας να έρθει στην Διώρυγα ένα ειδικό μηχάνημα, με το οποίο θα προκληθούν νέες κατολισθήσεις. Όταν το σημείο καθαρίσει από τα ετοιμόρροπα τμήματα τότε θα γίνει και ο καθαρισμός του βυθού.  

Για τον λόγο για τον οποίο προκλήθηκαν οι κατολισθήσεις η ΑΕΔΙΚ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως οφείλονται σε διαρροές στον αγωγό, αλλά και στις δεξαμενές του Βιολογικού Καθαρισμού, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σημείο που γίνονται οι κατολισθήσεις. Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, παρατηρείται στο συγκεκριμένο σημείο έντονη υγρασία, εντελώς αναντίστοιχη με τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων μηνών, καθώς δεν έχουν υπάρξει βροχοπτώσεις. Έχουν επίσης εντοπιστεί τουλάχιστον 15-20 ρήγματα που καταλήγουν στα πρανή. Για το θέμα αυτό εδώ και αρκετά χρόνια η ΑΕΔΙΚ υποστηρίζει ότι έχει ενημερώσει εγγράφως τους δ. Κορινθίων και Λουτρακίου, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί λύση.

Για να λυθεί το πρόβλημα η ΑΕΔΙΚ έχει ζητήσει μελέτη από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ – πρώην ΙΓΜΕ) με βάση την οποία θα  σχεδιαστούν εργασίες, που θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα.

Μετά τις γιορτές έτοιμη η γέφυρα στα Ίσθμια

Σε ό,τι αφορά την γέφυρα στα Ισθμια -το ένα ρεύμα της οποίας που παραμένει κλειστό εδώ και έναν ακριβώς χρόνο- σήμερα (23 Νοεμβρίου) είναι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών από τους αναδόχους. Το επόμενο δεκαήμερο θα ανοίξουν οι προσφορές, και αμέσως μετά θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος. Αν δεν υπάρχουν ενστάσεις θα ξεκινήσουν οι εργασίες που θα κρατήσουν περίπου έναν μήνα. Ως εκ τούτου υπολογίζεται πως μετά τις γιορτές η γέφυρα θα αποδοθεί πλήρως στους διερχόμενους.

Ο ΣΑΤΕ ενώνει δυνάμεις για την ανάπτυξη

Previous article

Διαδικτυακή συζήτηση για την παιδεία από το ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.