ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Οι δημότες της Κορίνθου πήραν συνέντευξη από τον δήμαρχο – Τι τον ρώτησαν στα 100 λεπτά που διάρκεσε η συζήτηση

0

Την επιλογή μιας απ ευθείας επικοινωνίας με τους δημότες υλοποίησε εν μέσω της υγειονομικής κρίσης ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος χτες το βράδυ και φαίνεται πως δικαιώθηκε. Εκατοντάδες Κορίνθιοι πέρασαν για λίγα λεπτά ή έμειναν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης από τα τρία προφίλ (του ίδιου του δημάρχου και του δήμου Κορινθίων), η συνέντευξη είχε πάνω από 3.900 προβολές, ενώ οι δημότες υπέβαλλαν πάνω από 100 ερωτήσεις για μικρά και μεγάλα θέματα που τους απασχολούν.

Θα παραθέσουμε εδώ ενδεικτικά ορισμένες από τις τρεις ερωτήσεις που του τέθηκαν και τις απαντήσεις του δημάρχου, ξεκινώντας από τρεις ερωτήσεις που έθεσε το korinthia.net.gr

Για το ζήτημα της ανάπλασης των πεζοδρόμων που συμπληρώνουν φέτος δέκα χρόνια από την δημιουργία τους.

«Πράγματι πρέπει να γίνει ανάπλαση, σε πολλά σημεία υπάρχουν φθορές, ενώ υπάρχει ανάγκη ανανέωσης της εικόνας. Έχουμε αποφασίσει να εντάξουμε την ανάπλαση, στο ευρύτερο σχέδιο που συνδέεται με το Open Mall». Σε άλλη ερώτηση για την κυκλοφορία μέσα σε αυτούς αυτοκινήτων όλες τις ώρες, συμπλήρωσε πως «οι πεζόδρομοι δεν έχουν τέτοιον χαρακτήρα. Θα διαμορφώσουμε ωστόσο κανόνες και θα δουμε αν χρειάζονται αλλαγές (π.χ. να μετατραπούν κάποια τμήματα σε ήπιας κυκλοφορίας), με βάση την κυκλοφοριακή μελέτη, το ΣΒΑΚ και το Open mall».

Για το ζήτημα της φωταγώγησης της οδού Αγίας Άννης, παράλληλα με το στρατόπεδο, έξω από την Ανοιχτή Δομή, όπου είναι εντελώς σκοτεινά και επικίνδυνα τη νύχτα.

«Δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου, ωστόσο έχουμε κάνει ενέργειες σε συνεννόηση με τον διοικητή της δομής και την ΔΕΗ. Γνωρίζω ότι έχει αποφασιστεί να τοποθετηθούν προβολής που να φωτίζουν τον δρόμο. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο μεταφοράς των στύλων της ΔΕΗ γιατί θα γίνει επέκταση του δρόμου και πεζοδρόμια. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθούμε το θέμα και θα επανέλθουμε αν χρειαστεί…».

Για το ζήτημα των απορριμμάτων και του εργοστασίου της ολοκληρωμένης διαχείρισης

«Η σύμβαση, βάσει του σχεδιασμού, θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2021. Μετά θα απαιτείται διάστημα 18 μηνών μέχρι να ξεκινήσει να λειτουργεί το εργοστάσιο. Η σύμβαση προβλέπει την δέσμευση της εταιρείας να αναλάβει την προσωρινή διαχείριση, μέχρι την κατασκευή του εργοστασίου. Μέχρι τότε θα κάνουμε την αποκομιδή και την διαχείριση με τον τρόπο που το κάνουμε σήμερα. Ήδη έχουμε παραγγείλει 8 νέα απορριμματοφόρα, με πλυντήριο, και πολλούς νέους κάδους. Τα δημοτικά τέλη αναμένεται να αυξηθούν αλλά το πόσο θα εξαρτηθεί από την δική μας συμπεριφορά. Αν κάνουμε μεγάλη ανακύκλωση τα Δ.Τ. θα μειωθούν. Θα στηρίζουμε με όλους τους τρόπους την ανακύκλωση και κυρίως την διαλογή στην πηγή…».

Οι ερωτήσεις των δημοτών

Για το κρουαζιερόπλοιο και το λιμάνι

«Η έλευση του κρουαζιερόπλοιου δείχνει την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν οι ναυτιλιακές εταιρείες την Κόρινθο. Έχει έρθει για να μείνει έχει πλήρωμα, δεν είναι παρατημένο. Στο λιμάνι θα γίνουν εργασίες εκβάθυνσης οι οποίες δεν έγιναν μέχρι τώρα επειδή δεν υπήρχε ενδιαφέρον, άρα δεν υπήρχε ανάγκη. Πλέον με την βεβαιότητα ότι θα έχουμε επιβατική κίνηση θα κάνουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες».

Για τις προετοιμασίες εν όψει Χριστουγέννων (εκδηλώσεις φωταγώγηση κ.λπ)

«Όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης. Όλα δείχνουν όμως ότι θα είναι περιορισμένη η κινητικότητα και γενικώς δεν θα είναι Χριστούγεννα, όπως κάθε άλλη φορά. Εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν τουλάχιστον με φωταγώγηση, στολισμό και μουσική από τα μεγάφωνα σε όλη την πόλη. Το ίδιο θα γίνει και σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα».

Για την στήριξη των επιχειρήσεων της εστίασης που πλήττονται από την καραντίνα

«Όπως και στο πρώτο λοκ ντάουν οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα πληρώσουν δημοτικά τέλη για όλη την διάρκεια της καραντίνας. Από εκεί και περα θα δούμε και ποια άλλα μέτρα θα πάρουμε εξετάζοντας και τι κάνει η Πολιτεία. Ευρύτερα στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την επισκεψιμότητα της Κορίνθου ακολουθώντας το πετυχημένο παράδειγμα του καλοκαιριού, όταν βελτιώσαμε τις υποδομές και ασκήσαμε έντονη επικοινωνιακή προβολή σε όλα τα κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης».

Για τις μειώσεις Δημοτικών Τελών

«Είχαμε πει ότι την πρώτη χρονιά θα ασχοληθούμε με την βελτίωση των υπηρεσιών και των υποδομών που σχετίζονται με τα δημοτικά τέλη. Αυτό κάνουμε, όπως π.χ. στα νεκροταφεία. Από την δεύτερη χρονιά, φέτος και τις επομένες θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωση».

Για τον δημοτικό φωτισμό στον δρόμο προς τα Εξαμίλια

«Είναι έργο της περιφέρειας. Έχουμε πάρει υπόσχεση από τον κ. Νίκα και την αντιπεριφέρεια πως θα μπουν νέες κολώνες φωτισμού. Εμείς σε ό,τι μας αφορά έχουμε φροντίσει να κάνουμε νέα ασφαλτόστρωση».

Για τα ακριβά τέλη στην ΔΕΥΑΚ

«Έχουμε σχέδιο για την ανάπτυξη του δικτύου της ΔΕΥΑΚ, ώστε να φέρουμε νερό από την Στυμφαλία σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, που σήμερα δεν έχουν. Χρειαζόμαστε νέο δίκτυο και μεγαλύτερη επάρκεια αποθεμάτων. Υπάρχει συνεργασία και καλο κλίμα με τον δήμαρχο Σικυωνίων ώστε να κάνουμε έργα υποδομής στην Στυμφαλία που θα ενισχύσουν τα υδάτινα αποθέματα». Σε άλλη ερώτηση ο δήμαρχος συμπλήρωσε ότι θα κατατεθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος δύο μελέτες:. Η πρώτη την επόμενη Παρασκευή για νέο δίκτυο αποχέτευσης στον πρώην δήμο Άσσου Λεχαίου και η δεύτερη την μεθεπόμενη Παρασκευή για τριτοβάθμια επεξεργασία του βιολογικού καθαρισμού.

Για τα έργα στα χωριά το 2021

«Έχουμε συμπεριλάβει στο Τεχνικό Πρόγραμμα έργα για κάθε χωριό. Βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων, ανάπλαση των παιδικών χαρών, αγροτικές οδοποιΐες».

Είσοδοι πόλης

«Είναι παρατημένες για χρόνια. Θα κάνουμε έργα αναβάθμισης. Στον σιδηροδρομικό σταθμό περιμένουμε από τον ΟΣΕ να πάρει τα βαγόνια προς εκποίηση, εκτός από πέντε που είναι σε καλή κατάσταση και θα τα κρατήσουμε για να τα αξιοποιήσουμε με κάποιον τρόπο. Μόλις ολοκληρωθεί η εκποίηση και φύγουν τα βαγόνια θα ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου».

Tablet στα σχολεία

«Είναι ένα σοβαρό θέμα, όμως δεν μπορούμε να πάρουμε tablet ή υπολογιστές για όλα τα παιδιά. Πρέπει να εντοπίσουμε ποια παιδιά έχουν πραγματικά ανάγκη και αυτό επιχειρούμε να μάθουμε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, την πρόνοια και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση».

Έλλειψη χώρων πράσινου στην πόλη

«Εν όψει των Χριστουγέννων θα υπάρξει μεταφύτευση λουλουδιών σε διάφορα σημεία στο κέντρο για να δώσουμε λίγο χρώμα. Μόλις ανοίξει η πλατεία και ολοκληρωθεί το έργο θα δούμε όλη την διαφορά. Επειδή έχουν ακουστεί πολλά και για το ζήτημα του κλαδέματος υπήρχαν παρατημένα δέντρα για χρόνια, που έφταναν στα μπαλκόνια των σπιτιών στον δεύτερο και τρίτο όροφο, ενώ αλλού έκρυβαν την ορατότητα των οδηγών στον  δρόμο».

Λακκούβες στους δρόμους

«Ήδη κάνουμε εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις. Θα αγοράσουμε ειδικό μηχάνημα για τέτοια μπαλώματα με στόχο να παρεμβαίνουμε γρήγορα όσο οι τρύπες είναι μικρές γιατί μετά ανοίγουν περισσότερο και γίνονται πιο επικίνδυνες».

Για την Πλατεία στα Περιβολάκια

«Η πρώτη φάση της ανάπλασης θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και πάντως πριν από τις γιορτές. Τότε θα ανοίξει για το κοινό. Τα υπόλοιπα σχέδια αναπλασης θα υλοποιηθούν από νέο εργολάβο».

Για το πρόγραμμα ΤΕΒΑ

«Είναι σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχει ένα πρόγραμμα 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που έχει προκαλέσει δικαστικές και άλλες διαμάχες ανάμεσα στους διεκδικητές εργολάβους, με αποτέλεσμα να “κολλήσει” ο διαγωνισμός. Μέχρι να λυθούν αυτές οι διαφορές εμείς έχουμε κάνει ενέργειες να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου».

Για τα αδέσποτα

«Στον Π/Υ του 2021 έχουμε βάλει 300 χιλιάδες ευρώ για ό,τι χρειάζεται για τα αδέσποτα (κτηνίατρος, στειρώσεις, εργολάβος που θα τα μαζεύει, ειδικό χώρο φύλαξης κ.λπ). Τότε νομίζω ότι θα λυθεί οριστικά το θέμα. Πάντως, όλοι βλέπουν πιστεύω πως έχουμε λιγότερα αδέσποτα, κυρώις γιατί καταφέραμε να μην μεταφέρονται στην Κόρινθο αδέσποτα από άλλους δήμους».

Καθαρισμός φρεατίων

«Είναι εξέλιξη η προσπάθεια από την υπηρεσία καθημερινότητα να καθαριστούν τα φρεάτια. Θα παρακολουθούμε το φαινόμενο ανάλογα και με τις βροχές, οι οποίες φέτος είναι λίγες».

Για το Νοσοκομείο σε σχέση  με τον covid αλλά και τα κρούσματα που ακούγονται

«Το νοσοκομείο δεν είναι αναφοράς, άρα λειτουργεί κανονικά. Ωστόσο επεκτείνεται η μονάδα covid. Οι άλλες κλινικές του είναι όλες σε ετοιμότητα για περιστατικά non covid. Ωστόσο, με βάση την γενικότερη οδηγία της Πολιτείας δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία, αλλά μόνο έκτακτα. Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα θεωρώ ως είναι περισσότερα από όσα ανακοινώνονται. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι να τηρούμε όλοι τα μέτρα».

Για την Αρχαία Κόρινθο και την ανάδειξή της

«Υπάρχει ένας σχεδιασμός για την ανάπλαση του Ξενία και την δημιουργία ανοιχτού θεάτρου, που έρχεται από τα προηγούμενα χρόνια. Θα καλέσουμε τον μελετητή να μας παρουσιάσει το σχέδιο του στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο. Η φωταγώγηση του κάστρου του Ακροκορίνθου έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα της Περιφέρειας…».

Για την διαμόρφωση των παιδικών χαρών και τα όργανα γυμναστικής που αφαιρέθηκαν

«Οι παιδικές χαρές του δήμου δεν ήταν πιστοποιημένες. Απομακρύναμε τα περισσότερα όργανα γιατί ήταν χαλασμένα και επικίνδυνα. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει και παραδώσει 14 πιστοποιημένες παιδικές χαρές, ενώ άλλες 14 ξεκινούν να φτιάχνονται από την αρχή με διαγωνισμό που έχει ολοκληρωθεί Έως το τέλος του 2021 θα έχουμε 48 νέες, ασφαλείς και πιστοποιημένες παιδικές χαρές σε όλο τον δήμο».

Για την διαμόρφωση ενός ευρύτερου παραλιακού μετώπου

«Είναι βασικός στόχος για την διοίκηση μας να διαμορφώσουμε ένα ενιαίου παραλιακό μέτωπο από την Ποσειδωνία μέχρι το Κανταρέ».

«Έφυγε» ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς – Ο εφευρέτης του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Previous article

Όταν ο Κωστής Παλαμάς σταμάτησε να χαζέψει βιβλία σε μια βιτρίνα -Η σπάνια φωτογραφία από την Αθήνα του ’30

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.