ΕΛΛΑΔΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΟΧΗΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Όταν ο Κωστής Παλαμάς σταμάτησε να χαζέψει βιβλία σε μια βιτρίνα -Η σπάνια φωτογραφία από την Αθήνα του ’30

0

Κάποιο πρωινό μιας χρονιάς που πιθανότατα ήταν το 1930, ο Κωστής Παλαμάς έκανε έναν περίπατο στο κέντρο της Αθήνας και χάζεψε για λίγο σε κάποια βιτρίνα με βιβλία.

Αυτό ακούγεται σαν το πλέον αναμενόμενο για έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές της εποχής του, που μάλιστα εκείνη την εποχή είχε τελούσε και χρέη προέδρου της Ακαδημίας των Αθηνών.

Όμως, το ξεχωριστό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι αυτή η υπόθεση αποδεικνύεται φωτογραφικά, σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο που αναρτήθηκε στο Twitter.

Οι Εκδόσεις Διόπτρα αναδημοσίευσαν την ανάρτηση της Καίτης Μουκάκου, που περιελάμβανε μια φωτογραφία του Δημήτρη Γιάγκογλου, συνοδευόμενη από τη λεζάντα «ο Κωστής Παλαμάς κοιτάζει τη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου Κάουφμαν -Αθήνα 1930».

Στην απίστευτη φωτογραφία φαίνεται πράγματι ο ποιητής τυλιγμένος σε ένα μαύρο παλτό και φορώντας ημίψηλο καπέλο να σκύβει προς το τζάμι, ίσως διαβάζοντας κάποιον τίτλο, ενώ η επιγραφή «Κάουφμαν» διακρίνεται στα αριστερά του.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε άλλος χρήστης του Twitter σε σχόλιο, η φωτογραφία δεν μοιάζει να είναι τραβηγμένη στη Σταδίου, πλησίον της πλατείας Κοραή όπου βρισκόταν το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν, αλλά σε κάποια στοά.

Όπως προσθέτει σε άλλο σχόλιο, ο Χέρμαν Κάουφμαν άρχισε να πουλά γαλλικά βιβλία σε έναν πάγκο γύρω στο 1918 σε μια στοά κοντά στο παλάτι και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1930 άνοιξε ένα βιβλιοπωλείο στην ίδια στοά, ενώ το 1936 εγκαινιάστηκε το ιστορικό βιβλιοπωλείο της Σταδίου.

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση εδώ.

Επομένως, όπως σχολιάζει, η φωτογραφία πιθανότατα τραβήχτηκε μεταξύ 1930 και 1936, ενώ η τοποθεσία της στοάς παραμένει μυστήριο.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των Εκδόσεων Διόπτρα, ο Παλαμάς βάσει χρονολογίας μπορεί να χάζευε τις νέες κυκλοφορίες όπως την ποιητική συλλογή του Σεφέρη «Στροφή», την «Υψικάμινο» του Εμπειρίκου, τον «Συνταγματάρχη Λιάπκιν» του Μ. Καραγάτση ή τη «Δασκάλα με τα χρυσά μάτια», του Στράτη Μυριβήλη. Παρ΄όλα αυτά δεν αποκλείεται να κοιτούσε και κάποιον γαλλικό τίτλο, αφού οι γαλλικές εκδόσεις ήταν η ταυτότητα του θρυλικού Κάουφμαν μέχρι και το κλείσιμό του, το 2012.

Δείτε τα σχόλια στο Τwitter εδώ (περιλαμβάνει τα συμπληρωματικά σχόλια με τις ημερομηνίες).

8eCUgvCwsa

Οι δημότες της Κορίνθου πήραν συνέντευξη από τον δήμαρχο – Τι τον ρώτησαν στα 100 λεπτά που διάρκεσε η συζήτηση

Previous article

Τέλος στην εκτός σχεδίου δόμηση κάτω από 4 στρέμματα – Τοπικά πολεοδομικά σχέδια στους δήμους

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΕΛΛΑΔΑ