ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο Κορίνθου – Γιατί έγινε και πως λειτουργεί η covid-ΜΕΘ

0

Προβληματισμό και ανησυχία έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα δημόσιες τοποθετήσεις ανθρώπων που βρίσκονται γύρω από το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου (ΓΝΚ) και αφορούν την κατάσταση που επικρατεί σε αυτό τόσο γενικά, όσο και ειδικά, με αναφορά στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid, η οποία έχει δημιουργηθεί εκεί.

Ο πιο σοβαρός προβληματισμός ξεκίνησε από την συνέντευξη που έδωσε ο γιατρός Νίκος Καμπάς, ο οποίος κατήγγειλε πως η ΜΕΘ Covid που δημιουργήθηκε δεν έχει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, καθώς γειτνιάζει με την μαιευτική κλινική και δεν διαθέτει προθάλαμο ούτε Θάλαμο Αρνητικής Πίεσης. Άρα, επί της ουσίας, υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης από την Covid ΜΕΘ προς το υπόλοιπο νοσοκομείο. Λίγο αργότερα ανάλογη δήλωση έκανε μέσα από σχόλιο στα social media και μία νοσηλεύτρια, η οποία υποστήριξε ότι όποιος μπαίνει στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κορίνθου θα πεθαίνει.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, στο Νοσοκομείο Κορίνθου;

Η ΜΕΘ πράγματι δημιουργήθηκε από την πρώτη στιγμή για την υποστήριξη των νεογνών –γι αυτό άλλωστε γειτνίαζε με την μαιευτική. Ωστόσο, εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια, μετατράπηκε σε «κανονική» ΜΕΘ, για περιστατικά που χρήζουν τέτοιας υποστήριξης. Όλα αυτά τα χρόνια η ΜΕΘ λειτουργούσε κάτω από τις συνθήκες που περιγράφονταν, δηλαδή δίπλα στην μαιευτική και χωρίς προθάλαμο ή Θάλαμο Αρνητικής Πίεσης. (Ο ΘΑΠ είναι ειδικά διαμορφωμένος χώρο, με ειδικό σύστημα εξαερισμού, το οποίο -λόγω της αρνητικής πίεσης που δημιουργεί στον χώρο- δεν επιτρέπει στον αέρα που υπάρχει μέσα θάλαμο να βγει προς άλλους χώρους του κτιρίου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή, ήταν απαραίτητος προκειμένου να μην βγαίνει εκτός ΜΕΘ ο επιμολυσμένος αέρας που υπήρχε εκεί).

Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχε γίνει καμία συζήτηση για την μετατροπή της ΜΕΘ του ΓΝΚ σε covid. Πριν από περίπου δύο μήνες, όταν φαινόταν ότι το πράγμα αρχίζει να ζορίζει, ξεκίνησε ένας σχεδιασμός για να δουν κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει αυτό εφικτό. Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου δεν υπάρχουν Covid ΜΕΘ και τα περιστατικά που χρήζουν τέτοια αντιμετώπισης μεταφέρονταν στην Αθήνα. Στις αρχές Νοεμβρίου, λίγο πριν το Lock down λήφθηκε η απόφαση να μετατραπεί η ΜΕΘ σε Covid. Με βάση τον σχεδιασμό που αναπτύχθηκε, όλη η μαιευτική έφυγε από τον χώρο που βρισκόταν και ανέβηκε στον τρίτο όροφο, όπου μαζί με την παιδιατρική και την ορθοπεδική κλινική στεγάζονται σε έναν ενιαίο χώρο.  

Η μεταφοράς της μαιευτικής δημιούργησε και τον απαιτούμενο χώρο για προθάλαμο της Covid-ΜΕΘ, όπου την Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες ρυθμίσεις για την βελτίωση του χώρου. Σε ό,τι αφορά την δημιουργία Θαλάμου Αρνητικής Πίεσης ήταν αδύνατον να δημιουργηθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αφού οι καταστάσεις πίεζαν, και έτσι έγιναν βελτιώσεις στο σύστημα εξαερισμού της ΜΕΘ και του προθαλάμου. Παράλληλα, η Διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου «άναψε» το πράσινο φως για την ασφαλή λειτουργία της Covid ΜΕΘ χωρίς ΘΑΠ, αλλά με τις βελτιώσεις που έγιναν και υπό την προϋπόθεση πως θα είναι ανοιχτά τα παράθυρα.   

Από εκεί και πέρα η ουρολογική κλινική από την αρχή της πανδημίας έχει μετατραπεί σε covid κλινική. Μέχρι πριν από έναν περίπου μήνα αυτή φιλοξενούσε μόνον ύποπτα περιστατικά και όλα τα άλλα έφευγαν για την Αθήνα. Μετά την έξαρση της πανδημίας τους τελευταίους μήνες, και με τα νοσκομεία στην Αττική να έχουν φρακάρει, η κλινική νοσηλεύει πλέον και ήπια θετικά κρούσματα (σήμερα είναι στα 18), όπως και ύποπτα (σημερα ανέρχονται σε 13).

Τέλος, να πούμε ότι αυτή την ώρα στην ΜΕΘ νοσηλεύονται τρία άτομα, από τη Νίκαια, τον Βόλο και το Καρπενήσι.    

Αρχαιολόγοι άνοιξαν σαρκοφάγους 2.500 ετών από νεκρόπολη της Αιγύπτου (ΒΙΝΤΕΟ + ΕΙΚΟΝΕΣ)

Previous article

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το Γενικό Πολεοδομικό Κορίνθου – Τι αλλάζει πλέον

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.